Charlie Chaplin? Nu. Jim Carrey? Nu. Andy Kaufman? Nu. Jerry Seinfeld? Nu. Florin Piersic? Nu. George Carlin? Nu. Florin Piersic Jr.? Nu. Samuel Langhorne Clemens? Da!
Samuel Langhorne Clemens (n. 30 noiembrie 1835) este considerat primul om din istorie care a făcut stand-up comedy. Cum, nu știi cine e Samuel Langhorne Clemens? Sigur că știi. Clemens a avut mai multe nume, printre care: Thomas Jefferson, Sergeant Fathom sau W. Epaminondas Adrastub Blab. Dacă tot nu te-ai prins, acum sigur o să te prinzi: cel mai celebru pseudonim al lui Samuel Langhorne Clemens este Mark Twain.
Mark Twain este considerat primul om din istorie care a făcut stand-up comedy. Pentru a face bani de pe urma primelor sale cărți de succes, care erau niște cărți de călătorii, Twain a plecat într-un turneu de lecturi prin America, doar că lecturile lui erau condimentate cu tot felul de anecdote porcoase și remarci răutăcioase cu privire la perioada de aur a Statelor Unite. Practic, la lecturile lui publice, Mark Twain era mai mult umorist decît scriitor.
După ce a publicat „Aventurile lui Tom Sawyer“ și „Aventurile lui Huckleberry Finn“, faima lui crescut încă și mai mult. De pe urma turneelor de lecturi pe care a continuat să le facă a cîștigat o grămadă de bani, pe care însă nu prea s-a priceput să îi administreze, astfel că în 1895 s-a declarat falit. Dar și-a pierdut doar averea, nu și simțul umorului. Subiectele tabu, pe care marginea cărora perora în fața publicului, erau preferatele sale. Făcea glume porcoase despre sex și masturbare, flatulență și mărimea penisurilor. În general, le lua apărarea penisurilor de mărimi obișnuite. A povestit odată cum a încercat să își mărească propriul mădular cu o injecție pe bază de nitrat de argint. De-ndată ce și-a scos acul seringii din mădular, s-a simțit rușinat.
Mark Twain iubea pisicile, însă nu îi plăceau copiii. De fapt, îi ura. Odată s-a întîmplat ca fiul surorii lui să îl sărute, ceea ce l-a dezgustat profund pe scriitor.
Mark Twain a fost un ciudat. Ne-a lăsat niște cărți grozave, ne-a făcut să rîdem și să plîngem, așa că să zicem mersi că a existat. Mersi!
Sursa foto: aici