Programul Animest.19 include o serie de animații accesibilizate pentru persoanele cu deficiențe de auz

Accesibilizarea este parte a proiectului „Ochi și urechi”, implementat cu sprijinul  Fundației Orange

Cea de-a 19-a ediție a Festivalului Internațional de Film de Animație Animest va include în program filme accesibilizate, care să poată fi urmărite de spectatori cu sau fără deficiențe de auz. Două lungmetraje pentru toate vârstele și un calup de scurtmetraje pentru copii vor avea subtitrare descriptivă și interpretare în limba semnelor române. În curând, organizatorii vor anunța programul complet al proiecțiilor de film incluzive și modul în care persoanele cu deficiențe pot rezerva gratuit locuri.  

Prietenia, diversitatea, gestionarea emoțiilor, relațiile dintre frați, respectul față de natură, încrederea în forțele proprii și perseverența sunt principalele teme pe care scurtmetrajele educative accesibilizate le ridică la fileu micilor spectatori. Printre titlurile selecției se numără Nu te bosumfla / Don’t Blow It Up (r. Alžběta Mačáková Mišejková, Cehia), Mă cheamă frică / My Name Is Fear (r. Eliza Płocieniak-Alvarez, Germania) și Între surori / Entre deux sœurs (r. Anne-Sophie Gousset și Clément Céard, Franța), fiecare având în palmares mai multe nominalizări sau premii la festivaluri internaționale de prestigiu, precum ECFA  European Children’s Film Association, Annecy sau Berlinale. Unul dintre lungmetrajele internaționale de succes care vor fi accesibilizate de Animest este Leo, marele inventator / The Inventor (r. Jim Capobianco și Pierre-Luc Granjon), care a avut premiera mondială în competiție la Annecy și a fost nominalizat la Annie Awards 2024. Povestea geniului Leonardo da Vinci, într-un film de animație stop-motion pentru toate vârstele, va fi lansată în toamnă în cinematografele din România de către YAY Films.

Don’t Blow Up (r. Alžběta Mačáková Mišejková)

My Name Is Fear (r. Eliza Płocieniak-Alvarez)

Entre Deux Soeurs (Anne-Sophie Gousset și Clément Céard)

The Inventor (r. Jim Capobianco și Pierre-Luc Granjon) © Curiosity Studio

„Dacă ești părintele unui copil surd și vrei să-l duci la film, ești cam în aer. Dacă ești profesorul unor copii surzi și vrei să folosești filme în scop educativ, ești tot în aer. Probabil că nici nu ai luat în calcul astfel de planuri, pentru că filmele sunt pentru cei care văd și aud, nu? Nu. Sunt pentru toată lumea. Doar că trebuie accesibilizate. Cu asta ne-am ocupat și continuăm să ne ocupăm noi vara aceasta, ca să întâmpinăm copiii la toamnă cu filme pentru fiecare nevoi sau abilități. Nu numai copiii, dar cu scurtmetrajele dedicate lor am început. Accesibilizăm filmele prin subtitrare adaptată capacității de înțelegere și de citire a copiilor, dar și prin limba semnelor române, care pentru mulți este limba maternă. Astfel, spectatorii au acces fără bariere la filme, le pot înțelege mai ușor și se pot bucura de ele pe deplin.”, a declarat Ligia Soare, coordonatoarea proiectului de accesibilizare.

Ligia Soare
Foto: Claudiu Popescu

Filmele de la Animest.19 sunt accesibilizate în cadrul proiectului „Ochi și urechi”, un proiect implementat de Asociația Animest cu sprijinul Fundației Orange prin „Lumea prin culoare şi sunet”, cel mai mare program de finanțare dedicat persoanelor cu deficiențe senzoriale din România. 

Scutmetrajele educative accesibilizate vor fi oferite gratuit tot anul școlar, pe întreg teritoriul României, online pe platforma Animest, incluzând subtitrare descriptivă în română și interpretare în limba semnelor române. Fiecare film va fi însoțit de materiale pedagogice pe categorii de vârste, pentru elevi între 6 și 18 ani. Dincolo de proiecțiile din cadrul Animest, ele vor putea fi folosite de toate cinematografele din țară care vor dori să organizeze proiecții de film incluzive, dar și de cadrele didactice care lucrează cu copii cu dizabilități de auz. 

„Când predăm, ne folosim de mâinile noastre, de chipul nostru, de postura noastră, pentru a le transmite copiilor noțiuni, cunoștințe, dar și emoții, prin limba semnelor. Rolul meu este să fac cuvintele vizibile, dar și sentimentele. Având ca suport filme bine alese, învățarea devine mai ușoară, mai eficientă, mai dinamică, mai plăcută.”, a spus Adela Laura Șerban, profesor psihopedagogie specială la Școala Gimnazială Specială pentru Surzi nr. 1 din București, școală parteneră în proiectul de accesibilizare inițiat de Asociația Animest.

Este primul proiect de accesibilizare al Asociației Animest și prima inițiativă a unui festival de film din România de a organiza proiecții de film adaptate persoanelor hipoacuzice. Organizatorii Animest își propun, pe termen lung, să transforme festivalul într-unul incluziv, accesibil unui public cât mai variat. Dincolo de animațiile accesibilizate incluse în programul acestei ediții, festivalul va include o prezentare dedicată organizatorilor de evenimente culturale, în care se vor prezenta cele mai importante linii de urmat în accesibilizarea filmelor și folosirea lor în scop educativ. Tot în cadrul festivalului va avea loc și lansarea unui ghid de subtitrare descriptivă în limba română pentru accesibilizarea filmelor pentru spectatori surzi, care va reuni reguli generale adaptate la nevoile spectatorilor români, cu un capitol dedicat filmelor pentru copii. 

Inițiatorii proiectului militează pentru o cultură incluzivă, accesibilizarea făcându-se pentru persoanele cu dizabilități, cu implicarea și consultarea acestora. 

Mesaj accesibilizat în limba semnelor române: https://bit.ly/OchiSiUrechi-Animest19 

Proiecție în cadrul Ochi și urechi_martie 2024

***

Festivalul Animest este un proiect al Asociației Animest, co-finanțat de Programul MEDIA al Uniunii Europene și de Administrația Fondului Cultural Național.

Parteneri instituționali: Institutul Cultural Român, Institutul Francez și Ambasada Franței, Instituto Cervantes, Institutul Italian de Cultură din București, Forumul Cultural Austriac, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”, Animation Festival Network

***

Văzut de Radio Guerrilla.

Adaugă un comentariu
Numele tau *
Email *
Mesajul tău

Scrise de...
Adrian Andrei

Producător de muzică. Muzician al producției.

Adrian Popescu

Om bun la toate, dar mai ales la marketing.

Alex Tocilescu

Scriitor. Publicitar. Pisicofil. Președinte de bloc.

Alexandru Anghel

Luptător al Binelui. Al Binelui Învinge.

Ana Coman

Cu vocea și chitara la degetul mic.

Ana-Maria Șchiopu

Master Shifu în ale istoriei.

Bogdan Budeș

Spirit critic. Regizor.

Bogdan Șerban

LogOutist profesionist.

Carla Teaha & Adrian Popescu

Scandinavi din România.

Carla-Maria Teaha

Neastâmpărată și nealiniată. Cucerește Radio Guerrilla pentru toate fetele de pe frecvențe.

Claudiu Leonte

Spirit ludic și gastronom liric.

Control Club

Muzică. La Control.

Corina Jude

Iubitoare de insecte. În special Lepidoptere.

Cristina Toma

Manager al Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi.

Doru Panaitescu

Iubitor de păsări și alte animale.

Emil Popescu

noi seara nu mâncăm (și nu bem), doar asociem

Florin Iaru

Poet. Optzecist douămiist. Martor al lui Apple.

George Mihalcea

Știrist. Cinefil convins.

Georgiana Crețu

Specializată în studiul liliecilor și analiza ultrasunetelor.

Gilda Comârzan

Stăpâna hohotelor de surâs.

Ionuț Tăușan

Antlover: pe urmele furnicilor.

Iulian Tănase

Războinic de tot RîSSul.

LIFE.ro

Site de viață bună. Și povești inspiraționale. LIFE.ro - Stories to Inspire.

Liviu Mihaiu

Fondator Academia Cațavencu. Fondator Radio Guerrilla.

Liviu Surugiu

Scriitor. Cititor. Bun la amândouă.

Mădălina Ștefu

Absolventă de anagramatică și alte jocuri de cuvinte.

Mani Gutău

Muzician de cuvînt.

Marta-Ramona Novăceanu

Profă de Română de România.

Matei Oprina

De la Guerrilla de Dimineață până seara.

Mihai Dobrovolschi

Cogito Ego Sum.

Mitoș Micleușanu

Spirit multifuncțional, atins de Febre39.

Nic Cocîrlea

Tovarăș de drum. Camarad, Nomanslander.

Oleg Garaz

Muzicolog, specialist în BMW (Bach, Mozart, Wagner)

Petru Stratulat

Liniștitor, fără efecte.

Radio Guerrilla

Suntem noi, toți cei care gândim la fel. Eliberadio.

Redacția

Una pentru toți, toți pentru Radio Guerrilla.

Ruxandra Georgescu

Îndrăgostită de toate cele care nu există.

Sebastian (Memo) Vrînceanu

Maestru biciclofonist.

Sergiu Torok

Iubitor de fluturi.

Simona Toma

Poetă, librar şi încă ceva.

Sorel Radu

Progresare humanum est.

Sorin Badea

Cu știința-n sânge.

Teodora Vamvu

Zînă online. Dar și offline.

VRTW

Vinyl, Rum, Tapas & Wine