Anul ăsta se aduna recoltele de creativitate, design și inovație. Pentru că Qreator by IQOS dă startul unei competiții pentru seria Qollection din 2020.
Sunt invitați artiști din domenii precum design vestimentar, de accesorii, obiecte și design & tech să își înscrie ideile online, în secțiunea Call for Artists, în categoria și tema care îi inspiră, prin completarea formularului de concurs.
Iar în Guerrilla de Dimineață cu Dobro, Gilda și Matei, foști Qreatori, împreună cu designeri și membri ai juriului, au explicat ce înseamnă să fii un creator, când le-a venit ideea și cum. Care a fost momentul în care au simțit că artistul și creatorul din ei trebuie să iasă la suprafață. Mai jos am făcut un rezumat al interviurilor din săptămâna 4-8 noiembrie, ca să nu trebuiască s-o faci tu 🙂
…………………………………….
Pe 18 noiembrie, în Guerrilla de Dimineață, Flavia Scînteanu a intrat în direct pentru a vorbi despre proiectul pe care îl are împreuna cu partenera ei de business, Andreea Batros, și anume Dare to Rug. Cele două fete au înființat brandul în anul 2015, iar prima lor colecție – “Romanian Moods” – a câștigat premiul pentru Cel Mai Bun Design de Produs la Premiile Elle Deco Romanian Design Awards în 2016. Cum împletesc fetele tradiționalul cu modernul, la propriu, și cum a ieșit această idee qreatoare la suprafață, explică chiar în interviul telefonic.
“Ne-am apucat de covoare pentru că efectiv nu găseam covoare suficient de îndrăznețe pentru proiectele noastre de interior (…) Încercam să găsim elemente de decor mai puternice în proiectele noastre (de design interior, n.a.) și nu reușeam să găsim pe piața românească și așa ne-a venit ideea într-o zi: hai să facem propria noastră gamă“. Pentru qreatorii emergenți care au dubii și temeri legate de a ieși în lume cu ideile lor, Flavia are un foarte important sfat: “Cred că el mai important sfat ar fi să închidă ochii și să sară, direct. Să nu stea prea mult să se gândească.“
Laura Olaru este designer de genți, încălțăminte și accesorii din piele. Ea a fost Qreatorul de marți, 19 noiembrie, care le-a oferit câteva sfaturi artiștilor și designerilor care vor să se înscrie pentru Qreator Call for Artists și a vorbit, de asemenea, și despre proiectul în sine, din perspectiva unui artist care a trecut prin acest proces, de două ori: “E minunat proiectul lor, pot să spun cu dragă inimă. Mie mi s-a întâmplat să fiu de două ori chiar la Qreator, am expus de două ori, februarie și aprilie și am avut niște genți în formă de Q“. Ce le recomandă artiștilor?: “Poți încerca, de mai multe ori. Oamenii de la Qreator sunt minunați și apoi, au juriu acolo, nu-ți merge acum, poate îți merge data viitoare. Important e să crezi în ceea ce faci.“
Ziua de miercuri a adus în atenția publicului primii câștigători Qreator Call for Artists 2020.
Alex Miclăuș din Cluj va avea ocazia unei colaborări de design cu Qreator cu proiectul lui Light Catcher. Light Catcher este o lampă cu un design inspirat din forma clemei de rufe, supradimensionată, care vine în trei dimensiuni: lampă de podea, lampă de birou și una intermediară ca dimensiune între cele două. Light Catcher a fost gândită folosind materiale ca pluta, lemnul și metal cu tablă perforată pentru un look industrial.
Olivia Dejeu, cu domiciliul curent în Lodndra, este și ea câștigătoare a Qollection din luna februarie, cu proiectul One Kimono. Olivia creează de puțin timp kimono-uri, dar dorința ei este să aducă această noutate în România. Purtarea kimono-ului este încă o modă străină românilor, iar design-ul Oliviei aduce pe piață acest costum național japonez într-o variantă reinterpretată și mai accesibilă ca lejeritate și confort. The One Kimono, colecția care va fi prezentată în luna februarie la Qreator, va fi o colecție pentru ea și el, o colecție de piese reversibile, călduroase, elegante, flowy și tot ce-i mai bun la purtator.
Iar ziua de joi i-a fost dedicată unuia dintre cei mai talentați creatorii de la noi: Mihai Zarug, artistul din spatele frumosului brand de modă Z A R U G și de asemenea, unul dintre creatorii care au colaborat în trecut cu Qreator pentru o colecție capsulă inedită. “Eu le-aș recomanda în primul și în primul rând să participe, pentru că e o platformă foarte bună pentru ei, să-și pună în practică ideile și nu cred că există bucurie mai mare pentru un creator decât să-și vadă ideea materializată într-un ceva, un obiect să spunem, care să ajungă la public. Pentru că, vorba lui Chanel, dacă moda nu ajunge pe stradă, nu înseamnă nimic. Și atunci, Qreator le dă ocazia să își vadă ideile puse în practică, pe cheltuiala lor chiar, ceea ce e mare lucru.“
Mona Vulpoiu este designer și creator de bijuterie contemporană. Brand-ul său, UTOPIC by Mona Vulpoiu, a devenit repede un lovebrand datorita esteticii și a viziunii asupra formei și a echilibrului între designul contemporan și elementele clasice, totul dublat de materialele din care sunt confecționate piesele. Mona ne-a spus părerea sa despre proiect și l-a făcut pe Dobro să realizeze magnitudinea a ceea ce oferă Qreator. “O sută de piese e enorm! E foarte mult de muncă, foarte mult”, a explicat creatoarea.
“Mi se pare o idee grozavă și mă bucur că se întâmplă asta și la noi, pentru că mi se pare că este un adevărat ajutor pentru cei care sunt la început de drum. Și, dacă stau să mă gândesc bine la cum mi-a fost mie, dacă ar fi fost așa ceva atunci, acum 14 ani, ar fi fost mult, mult mai simplu.“
……………………………………………
Amintim cele patru teme de concurs pentru Qreator Call for Artists:
- Resisting fast fashion – o piesă vestimentară care nu trebuie schimbată la finalul sezonului / obiecte adaptabile;
- Back to the future – piese inspirate de fuziunea dintre vechi și nou / obiecte reinventate;
- Multi-sense design – un obiect ce activează mai multe simțuri;
- Solve a problem – o creație care rezolvă o problemă cotidiană și care schimbă lumea.
În continuare, vă dorim să curgă cu idei, să vă simțiți inundați de creativitate, să lăsați artistul din voi să iasă la suprafață și să aveți curaj.