Reborn Sprints și Bogdanii

Îi cheamă la fel, au crescut în același oraș – Târgu Mureș, au câini din aceeași rasă – vizsla, iar viața lor se învârte în jurul aceleiași pasiuni. Sunt Bogdanii de la Reborn, care au transformat bicicleta în artă și competiția ciclistă într-o întrunire prietenoasă și amuzantă, aducând în România, în premieră, Goldsprint într-un nou concept.

Goldsprint propune experimentarea ciclismului dintr-o perspectivă nouă. Bicicletele sunt staționare, iar cursa este atât de ușoară, încât oricine poate participa, ceea ce face ca evenimentul să fie potrivit atât pentru copii, cât și pentru adulți. Rolele pe care rulează roata din spate sunt conectate la senzori ce măsoară distanța, viteza, puterea (wații) și timpul de sprint.

Bogdan Greab și Bogdan Vrabie sunt prieteni din copilărie. Chiar dacă locuiau în cartiere diferite, la Mureș, au găsit o modalitate să împartă aceeași bicicletă, pe care o lăsau legată în centrul orașului, cu cheia ascunsă sub șa, astfel încât să fie la îndemâna celui care avea primul nevoie de ea. Peste ani, tot bicicleta i-a readus împreună, la Cluj, unde au deschis în 2012 un atelier în care se nasc (de fapt renasc) biciclete fără pereche: Reborn Bicycles.

De atunci și până acum au trecut prin mâinile lor peste 100 de biciclete pe care le-au recondiționat, le-au vopsit, le-au pus în valoare, oferindu-le o nouă viață. Fără să-și propună neapărat, Bogdan Greab și Bogdan Vrabie au contribuit, prin Reborn Bicycles, la formarea, la Cluj, a celei mai importante comunități de iubitori ai bicicletelor fixie de la noi.

FIXIE – O bicicletă cu butuc fix (cu o singură viteză) și cu o singură frână, pe față (unele nu au frână deloc). „Fixie-ul” a devenit recent o alternativă populară în rândul bicicliștilor urbani, oferind avantajul simplității în comparație cu bicicleta standard, cu mai multe viteze.

Inspirați de această comunitate, Bogdanii au deschis anul trecut un nou capitol în povestea lor de dragoste cu bicicletele. Prin Reborn Sprints, ei au construit un întreg concept în jurul Goldsprint, organizând în România competiții atât în baruri/sedii de corporații, promovând în acest fel ciclismul indoor, cât și la evenimente majore – au ajuns încă din primul an la Electric Castle, Sports Festival și la cel mai important eveniment dedicat ciclismului în România – Turul României.

Bogdanii au făcut standurile (doar rolele sunt din comerț), au customizat bicicletele și, împreună cu un specialist, au creat tot ceea ce înseamnă partea software (senzori, aplicație) capabilă să măsoare și să compare în timp real performanțele concurenților.

Aici puteți să vă faceți o imagine despre ce înseamnă un asemenea eveniment:

Ce se întâmplă la un eveniment Reborn Sprints?

  1. Există un spațiu dedicat, unde este amenajat standul pe care sunt instalate bicicletele, în fața unui ecran pe care concurenții își pot urmări în timp real performanța.
  2. Competiția se desfășoară pe muzică (Bogdan Greab și Bogdan Vrabie fac playlist-ul pentru fiecare eveniment în parte).
  3. Audiența este implicată în competiție – spectatorii sunt încurajați să-și susțină favoritul cu niște clopoței care produc gălăgie, aplauze sau viu grai.
  4. Fiecare cursă are 250 de m și durează între 9 și 11 secunde. Există însă și curse speciale pentru „voinici”, de 500 m, 1000 m sau customizate la cât solicită „voinicul”.
  5. Viteza cu care „rulează” concurenții variază între 80 și 103 km/oră. La Sport Festival, un concurent a ajuns la o viteză record de 117 km/oră.
  6. Există diverse formate de concurs: one on one pentru bărbați/pentru femei/mixt; curse piramidale, curse cu eliminare etc.

Cea mai mare satisfacție legată de Reborn Sprints a Bogdanilor, dincolo de atmosfera electrizantă de la evenimente, este faptul ca reușesc să desfășoare această activitate în locuri neașteptate și reacțiile oamenilor care vin să le spună că evenimentul i-a reconectat cu bicicleta sau le-a trezit interesul pentru bicicletă. Și nu orice fel de bicicletă, ci fixie.

Un trend din ce în ce mai puternic internațional – nu mai departe de duminica trecută, Eurosport a transmis în premieră, de la Berlin, „Last man standing”, o competiție cu biciclete fixie desfășurată indoors. Iar competiția s-a bucurat de participarea lui Spartacus, alias Fabian Cancellara, ciclistul elvețian cu patru titluri de campion mondial și două de campion olimpic la contratimp, opt victorii de etapă în Turul Franței și trei în Turul Spaniei, și titluri de campion în Paris–Roubaix, Milan–San Remo sau Strade Bianche.

So, ne vedem la un sprint?

Adaugă un comentariu
Numele tau *
Email *
Mesajul tău

Scrise de...
Adrian Andrei

Producător de muzică. Muzician al producției.

Adrian Popescu

Om bun la toate, dar mai ales la marketing.

Alex Tocilescu

Scriitor. Publicitar. Pisicofil. Președinte de bloc.

Alexandru Anghel

Luptător al Binelui. Al Binelui Învinge.

Ana Coman

Cu vocea și chitara la degetul mic.

Ana-Maria Șchiopu

Master Shifu în ale istoriei.

Bogdan Budeș

Spirit critic. Regizor.

Bogdan Șerban

LogOutist profesionist.

Carla Teaha & Adrian Popescu

Scandinavi din România.

Carla-Maria Teaha

Neastâmpărată și nealiniată. Cucerește Radio Guerrilla pentru toate fetele de pe frecvențe.

Claudiu Leonte

Spirit ludic și gastronom liric.

Control Club

Muzică. La Control.

Corina Jude

Iubitoare de insecte. În special Lepidoptere.

Cristina Toma

Manager al Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi.

Doru Panaitescu

Iubitor de păsări și alte animale.

Emil Popescu

noi seara nu mâncăm (și nu bem), doar asociem

Florin Iaru

Poet. Optzecist douămiist. Martor al lui Apple.

George Mihalcea

Știrist. Cinefil convins.

Georgiana Crețu

Specializată în studiul liliecilor și analiza ultrasunetelor.

Gilda Comârzan

Stăpâna hohotelor de surâs.

Ionuț Tăușan

Antlover: pe urmele furnicilor.

Iulian Tănase

Războinic de tot RîSSul.

LIFE.ro

Site de viață bună. Și povești inspiraționale. LIFE.ro - Stories to Inspire.

Liviu Mihaiu

Fondator Academia Cațavencu. Fondator Radio Guerrilla.

Liviu Surugiu

Scriitor. Cititor. Bun la amândouă.

Mădălina Ștefu

Absolventă de anagramatică și alte jocuri de cuvinte.

Mani Gutău

Muzician de cuvînt.

Marta-Ramona Novăceanu

Profă de Română de România.

Matei Oprina

De la Guerrilla de Dimineață până seara.

Mihai Dobrovolschi

Cogito Ego Sum.

Mitoș Micleușanu

Spirit multifuncțional, atins de Febre39.

Nic Cocîrlea

Tovarăș de drum. Camarad, Nomanslander.

Oleg Garaz

Muzicolog, specialist în BMW (Bach, Mozart, Wagner)

Petru Stratulat

Liniștitor, fără efecte.

Radio Guerrilla

Suntem noi, toți cei care gândim la fel. Eliberadio.

Redacția

Una pentru toți, toți pentru Radio Guerrilla.

Ruxandra Georgescu

Îndrăgostită de toate cele care nu există.

Sebastian (Memo) Vrînceanu

Maestru biciclofonist.

Sergiu Torok

Iubitor de fluturi.

Simona Toma

Poetă, librar şi încă ceva.

Sorel Radu

Progresare humanum est.

Sorin Badea

Cu știința-n sânge.

Teodora Vamvu

Zînă online. Dar și offline.

VRTW

Vinyl, Rum, Tapas & Wine