Estimările statistice privind meseriile viitorului sunt sumbre. Sunt sumbre pentru cei care se bazează pe salariul minim, câștigat cu puține studii. Da, cam asta va aduce viitorul – o lume în care cele mai puțin complexe slujbe vor fi efectuate de roboți. Știu că e greu de înțeles, de conștientizat sau de crezut, însă automatizarea serviciilor este inevitabilă. Un studiu făcut de cei de la Oxford University arată că peste 90% dintre posturile din administrație, telecom, mentenanță sau curierat vor fi complet automatizate în următorii ani, puțin peste o decadă.
Studiul celor de la Oxford aruncă îngrijorarea și în curtea noastră. Se estimează că principalele job-uri preluate de roboți în viitor sunt exact slujbele pe care astăzi în Regatul Unit le fac străinii, în marea lor majoritate români și polonezi. Jeremy Corbyn, un politician britanic, membru al Partidului Laburist, a stârnit controverse în Parlament când a propus o taxă pentru roboți. El se gândește (pe drept, vorbind) că, pe viitor, veniturile încasate din taxe de către Guvern vor fi tot mai mici, pentru că unei mașini nu îi plătești CAS, CASS, șomaj etc.
Dar să revenim la cercetarea oamenilor de știință. Ea arată că cel puțin 706 meserii sunt în pericol. Studiul poate fi citit aici.
Probabil ați înțeles deja, în cazul în care ați accesat link-ul de mai sus, că situația este încă și mai gravă. Studiul este efectuat în 2013, iar în cinci ani se schimbă multe. Bineînțeles că întrebarea: „OK, și ce putem face?“ este îndreptățită. Experții consideră că există o singură soluție: adaptarea oamenilor la schimbare, prin prisma educației. Aceasta trebuie schimbată din temelii, pentru că genul de sistem de învățământ care a generat meseriile pe care noi le perfecționăm azi nu mai este capabil să ne pregatească pentru viitor. Perfecționarea abilităților personale și parcursul în mediul academic (liceu-facultate-masterat-doctorat) devin din dezirabile NECESARE. Această idee se traduce simplu, într-o singură propoziție: dacă nu ne pregătim copiii pentru meseriile viitorului, le anulăm fără drept șansa unui trai mai bun.
La un moment dat robotii aia vor da in lene, nu vor mai vrea sa munceasca si vor cere ajutor de somaj sau ajutoare sociale. Cine va trebui sa munceasca? Tot noi, oamenii
Lenea este apanajul oamenilor. Daca vom ajunge la concluzia ca trebuie sa facem roboti cu sentimente umane, atunci da, asta ne asteapta. O revolutie a robotilor, iar noi vom ajunge vanzatori de sclavi 2.0