În revista londoneză The Graphic apare în 1926 – scrie Ioana Pârvulescu în superba ei carte „Întoarcere în Bucureștiul interbelic“ – tabloul celor mai importanți oameni de știință și inventatori din perioada 1900 și 1925. În această internațională a aristocrației spiritului se află și un român, în compania lui Edison, Marconi, Bell, Kelvin, Sir J.J. Thomson, Curie, Lodge, Rutherford, frații Wright. George Constantinesco, cu 133 de invenții – 371 până la sfârșitul vieții. Adică un brevet de invenție la patru luni. Adică cel mai prolific inventator născut în România la 1881 sau vreodată!! Un savant de renume ceva mai mondial decât Elena Ceaușescu… Dar naturalizat în Anglia, în 1916.
Constantinescu este inventatorul sonicității și al sincronizării mitralierii cu elicea sau al schimbătorului de viteze automat, și poate cel mai mare matematician al timpului! De la cutia automată de viteze la mașina de inducţie pentru scopuri muzicale. În epocă, scria cineva amar, dar profetic: „Străinătatea îl pune pe Constantinescu alături de Edison și Marconi. Noi? N-am știut să-l păstrăm!”. Sunt!
A auzit cineva de inventatorul Gogu Constantinescu?!? Dar de inginerul G. Constantinescu?!? În afară de o comunitate din ce în ce mai mică și mai mică ca o colonie de furnică… Nici nume de stradă nu a prins în România cel mai iubit inventator al piloților militari britanici!! Și totuși el există?!
Ne uităm în fiecare zi la filmele interne cu bătaie în care Popeye Marinarul îi bate când pe Mickey Mouse, când pe Pinocchio, dar uităm că există oameni la care ne putem uita fără să ne caricaturizăm în asemnea hal, încât să ne batem pentru un prostănac care se bate cu un mitocan care se bate cu o anticoruptă.
A existat o Românie ce mai supravieţuiește doar în cărţi, suplimente de ziare sau campanii ale societăţii civile. Iar acea Românie nu avea televizor! Avea doar niște oameni de ispravă care au făcut farmecul și gloria celei mai fastuoase perioade din istoria României: interbelicul.
Cred că acea Românie există și în oamenii care iubesc și au studiat acea perioadă și care oferă informații de genul acesta. Astfel de gesturi sunt foarte eficiente în sporirea furnicarului. Mulțumesc.
Nici “fondatorii” nu mai respecta limba romana, nici ei nu mai sunt ce au fost.
Forma corecta pentru mitraliera la genitiv – dativ este MITRALIEREI, nu MITRALIERII . Renunta si la “planurile de viitor” cu care ne “mitraliaza” tot mai multi “nouveaux riches de l’esprit” pe post de jurnalisti, ca tot pleonasm ramane (asta e comisa tot azi, in emisiunea live).
Asta asa, pentru Romania oricand, dar nu oricum…
Ahahahaha.
Domnule Marius Nicolescu, sinteti atit de amuzant! Cu greu imi pot controla hohotele de ris. Dar oare punct se pune dupa spatiu, cum puneti dvs?