Ești ceea ce mănânci, dar mai ales ceea ce gătești cu plăcere.
Împreună cu GRUNDIG, facem de-o carte de bucate chiar aici, pe site-ul Radio Guerrilla. Așa că așteptăm rețeta ta preferată de gătit la cuptor, cu tot cu o fotografie care sa ne facă poftă, la adresa statmajor@guerrillaradio.ro și poți câștiga un super-cuptor încorporabil multifuncțional cu tehnologia HotAero Pro de la Grundig, premiat laIF Awards in 2021 pentru design.
Da, vrem să ne spuneți și cum faceți această reteță, care sunt pașii, dar mai ales vrem să aflăm povestea din spatele rețetei. De ce e ea preferata voastră, ce vă leagă de ea? Cum e procesul de preparare, ce dificultăți întâmpinați, cine vă este sous-chef în bucătărie?
Publicăm toate rețetele primite și, pe 4 noiembrie, adică vinerea viitoare, alegem câștigătorul. Cea mai frumoasă și inspirațională rețetă și poveste îi aduce autorului un cuptor încorporabil multifuncțional GRUNDIG cu tehnologia HotAeroPro, în valoare de peste 1000 de Eur.
Red Velvet Cake, de când te așteptam! Noroc că ni te-a scos Roxana în cale 🙂
***
Mă numesc Roxana și îmi place să fac prăjituri. Urmăresc diverse site-uri și încerc rețete cu ingrediente cât mai diverse, pe care le adaptez la ceea ce am sau cum cred că ar merge, pentru că îmi place să mă joc, să văd ce iese.
O mare provocare cu copiii a fost să îi fac să mănânce legume. Așa că am căutat rețete de prăjituri care să conțină legume. Mama ne făcea în copilărie gogoșele cu dovlecel ras, prăjite în ulei și pudrate cu muult zahăr pudră, iar “Carrot cake” mănâncă acum toată lumea. Dar m-am bucurat să văd că există rețete de prăjituri și cu cartof dulce, sfeclă roșie, păstârnac, avocado și chiar fasole roșie. Deci, se poate! Din experienţa proprie, ies extrem de bune și copiii nici nu vor ști ce mănâncă, cel puțin până când nu încep să vă ajute la copt.
O altă mare provocare este şi zahărul din alimentație, pe care vrem să îl limităm și pentru copii, dar și pentru noi. Tot din experienţă proprie, pot spune că și cantitatea de zahăr din mai toate reţetele poate fi micşorată considerabil, fără să dăuneze gustului, ba chiar din contră. Aromele și culorile pot atrage suficient de mult încât să uităm de zahăr.
În continuare vă supun atenției varianta mea de „Red Velvet Cake”, în care ingredientul-cheie este o legumă și în care am redus și cantitatea de zahăr. Este inspirată dintr-o rețetă de prăjitură de ciocolată cu sfeclă roșie de pe site-ul bbc.goodfood.com (Eggless chocolate & beetroot blitz & bake cake recipe | BBC Good Food) pe care am făcut-o și ca atare, exact după rețeta lor. În varianta de mai jos sunt câteva mici modificări prin care, absolut întâmplător, a devenit chiar de post/vegana/fără zahăr adăugat, in cazul în care urmăriţi aşa ceva.
Ingrediente
Pentru prăjitură:
– 100 ml ulei vegetal neutru la gust, nu de măsline;
– 175 g sfeclă roşie coaptă sau fiartă (recunosc că, din lipsă de timp, eu am folosit sfeclă deja fiartă de la supermarket), aprox 2 sfecle roşii;
– între 0 – 100 g zahar de cocos – cel mai bine puneţi mai puţin şi gustaţi pe parcurs, mie mi se pare că merge şi fără zahăr, deoarece sfecla va da o notă dulceagă prăjiturii şi, în plus, vom avea glazura de ciocolată ce va compensa lipsa zahărului;
– 200 g făină;
– 25 g cacao;
– un pliculeţ de praf de copt;
– pasta de vanilie, după gust;
– o cutie de 200 ml lapte de cocos;
– o mână – două de migdale tocate grosier.
Pentru glazură:
– 100 g ciocolata neagră;
– 50 ml lapte de cocos.
Pentru decor:
– zmeură liofilizată;
– flori;
– sau orice altceva v-ați dori.
Metodă:
Sfecla se transformă în piure la blender, apoi adăugăm restul ingredientelor pentru prăjitură şi omogenizăm bine. Încingem cuptorul la 180 grade. Pregătim o formă rotundă cu diametrul de aprox 23 cm, o tapetăm cu hârtie de copt , turnăm compoziţia şi punem la copt aproximativ o oră, în funcție de cuptor, sau până când scobitoarea de test iese curată. Lăsăm să se răcească şi apoi pregătim glazura. Punem ciocolata la topit la bain-marie. După ce s-a topit, o lăsăm puţin să se răcească, apoi adăugăm laptele de cocos, pentru a face glazura mai cremoasă. Întindem peste prăjitură şi lăsăm din nou la răcit. Decorăm cu zmeură liofilizată sau cum dorim.
Vom obtine o prăjitură extrem de frumoasă, sfecla roşie împrumutându-i culoare şi un gust delicat armonizat perfect cu cel de cocos, în timp ce migdalele vor da textura.
Reţeta celor de al bbc.goodfood.com este extrem de versatilă. Am încercat şi varianta fără cacao şi fără glazura de ciocolată, decorul fiind realizat din felii subţiri de sfeclă, puse deasupra aluatului înainte de a da prăjitura la cuptor.