Să-i dea Dumnezeu sănătate lui Dumnezeu!

Am auzit în piaţa bulei noastre de ascultători militanţi civic cum că Guerrilla e „un radio conservator“. Dincolo de faptul că radioul e cum vrea fiecare dintre noi și că aici încap în râs și armonie republicani și monarhiști, kovesiști și antikovesiști, marxiști și cabaliști, monogami și poligami sau filoamericani și antiamericani, mai e un motiv pentru care, uneori, suntem înjuraţi: Unii dintre noi cred pe blat în Dumnezeu!

Când apare o nouă rasă de câini, apar şi problemele de adaptabilitate nerulată: cică dobermanul îşi muşcă uneori stăpânul, pitbullul e foarte agresiv şi trebuie să-i bagi degetele în ochi ca să-şi dea drumul din, să zicem, prohabul preopinentului.Şi la noi, la oameni, apar rase noi încă neadaptate azi: Românul antichristic de Facebook. Premisa lui e una singură: Religia e Evul Mediu! Religia omoară! Religia te spală pe creier!

Pe lângă prostul PR al Inchiziţiei, care a omorât mai puţini oameni în toată istoria ei decât laicii într-o singură lună de expediţii de jaf şi pedepsire economică în Germania, singura grijanie permisă a omului recent laic este că „vrea o ţară ca afară“, unde Biserica nu se amestecă în treburile lui pleziriste. În plus de asta, occidentalii nu sunt „oameni credincioşi“, are they?! Ideologia non-religiosului militantist este agresivitatea superioară pe care, nu-i aşa, Raţiunea şi Ştiinţa o clamează de vreun secol încoace. Secol care a distrus ireversibil planeta pentru „raţiunea“ de a face profit şi a omorî cei mai mulţi oameni din toată istoria omenirii, religioasă sau nu.

Poţi să-i trimiţi tu la cei mai mari oameni de cultură români cu loc în strană, poţi să-i spui tu despre faptul că Biserica a ţinut în viață învăţământul românesc. Că, de fapt, iluminismul transilvan nu ar fi existat fără Biserică. Că toţi cei patru ctitori ai iluminismului românesc, Micu, Maior, Şincai şi Budai-Deleanu, au făcut studii teologice şi de drept canonic la Roma şi Viena. Degeaba. Nu ştie cine sunt „gagii“.

Poţi să-l trimiţi la Sacrul şi profanul lui Eliade, unde îţi explică savantul nostru la ce e utilă religia în viaţa ta de om fără sens şi rost:

„Am putea spune, pe scurt, că pentru oamenii moderni lipsiţi de religiozitate, Cosmosul a devenit opac, inert şi mut: nu mai transmite nicium mesaj şi nu mai cuprinde niciun cifru. Sentimentul sfinţeniei Naturii se mai păstrează în Europa zilelor noastre, mai ales la populaţiile rurale, unde mai există un creştinism trăit ca liturghie cosmică.“

Degeaba poţi să-i citezi din gândirea gânditorului comunist Karl Marx: „Religia este suspinul creaturii chinuite. Ea este opium pentru popor. Suprimarea religiei, a acestei fericiri iluzorii a poporului este cerinţa adevărateti fericiri“ sau din arhivele PCR: „Toate religiile de până acum au fost expresia nivelului de dezvoltare istorică a fiecărui popor sau a unui grup de popoare. Comunismul este acea treaptă de dezvoltare istorică care face de prisos toate religiile existente şi le desfiinţează“, gânditorul militantist anticreştin vine din nou peste tine să-ţi demonstreze superioritatea „particulei lui Dumnezeu“ asupra lui Dumnezeu însuşi.

Dacă îi spui toate astea, o faci nu ca să-l faci să creadă în Cel de Sus. Nu, nu, căci o să te acuze că-l hărţuieşti religios şi te denunţă public.

Să creadă, aşadar, omul ăsta nou, chiar şi în Cel de Jos, nu mă deranjează. Încerc, uneori, doar să-l fac să afle locul Bisericii în istoria devenirii noastre ca naţiune.

Încerc să-l fac să ia Biserica ca pe-o Bunică ce are „păsărelele“ ei şi care, oricum, nu mai are mult de trăit. Drept pentru care să-i zâmbim.

Dar nu Biserica vreau s-o apăr eu aici, ci credinţa, protejată prin legile naţionale şi internaţionale. Sau prin legile ONU anti-profanare, par egzamplu.

Dacă vii însă în Ramadam şi-l înjuri pe Mohamed, te poţi aştepta să-ţi intre nişte demenţi în numele credinţei şi să te facă curios pe loc cu privire la clasica şi laica nedumerire a existenţei vieţii de după moarte.

Am zis-o, fără să-mi treacă prin cap să justific în vreun fel vreo crimă, şi atunci când Charile Hebdo şi-a luat-o în plină redacţie. Este o publicaţie care  bagă mâna-n fundul profetului Mohamed pe prima pagină şi care o avea pe Maica Domnului cu picioarele crăcănate ca la ginecolog, ceea ce, de exemplu Academia Caţavencu nu a făcut-o niciodată. Mă rog, pot râde la faze de-astea ăştia cu gusturi de autobază, dar în mod cert te-ai şters cu credinţa unor oameni la coeur.

Dacă vii în timpul Postului Paştelui să practici pe toţi pereţii hating antireligios, atunci te poţi aştepta la o reacţie mai darwinistă, din popor, de la cei care îşi halesc cozonacul cu ochii la slujba de la Putna. Pentru că până şi Mântuitorul s-a înfuriat răsturnând tablele negustorilor din faţa templului. Şi, atenţie, era în timpul serviciului.

Cât despre Biserica de azi a lui PFA Ciobotea, nu pot să vă spun ce cred despre antichristeţea sa, pentru că voi fi afurisit în câteva zile. Şi eu:

  1. Vreau manual de istoria religiilor în şcoli,
  2. Vreau ca Biserica să plătească taxe şi
  3. Vreau ca Biserica să nu mai facă politică în altar.

Aşa că nu mă pot opune unei profeţii, care spune că bisericile se vor goli, dar mă pot burzului, când diferiţi atei vor să-şi fâlfâie superioritaea lor de oameni care se trag din maimuţă şi vin de nicăieri, ducându-se niciunde. Nu, mersi.

Liviu Mihaiu
Liviu Mihaiu

Fondator Academia Cațavencu. Fondator Radio Guerrilla.

5 comentarii
    Permalink

    Bine scris, seamănă cu ce scrie Dinescu, un fel de text matematică, apelează la multe conexiuni către cărți, persoane, idei, totul concentrat ca un expreso. Cât despre subiect îmi este destul de greu să înțeleg cum un radio sau altul ar putea fi catalogat într-o anumită categorie sau alta, adică de ce ar trebui să aibă o anumită personalitate. Ar însemna ca toți angajații sa exprime exact aceleași i idei. Sună corporatist. În același timp, numele Guerila te duce cu gândul la un permanent protest. Ceea ce mi-ar place dar, cred că ar fi un pic cam obositor pentru mine. Și ar fi cam ca jurnalismul actual românesc. Uneori îmi plac câinii care se iau de autorități, de instituții. Cineva, trebuie să se ia de ei! (sper că nu mă incluzi in gluma bună pe care am auzit-o la tine mai demult “cineva trebuie să facă ceva”)

    Adrian

    Între ateul care se crede superior și credinciosul care o arde doct nu este nicio diferență. În numele religiei s-a ucis fără discernământ și nu doar Inchiziția a ucis, așa că la numărul de victime i-aș mai adăuga și pe amărâții care n-au înțeles de ce zeul lor era mai mic și mai prost decât zeul celor care aveau arma ce mai puternică în mână. Apoi, dacă e să o luăm matematic, în numele religiei s-a murit aiurea mult mai mult procentual raportat la numărul de locuitori ai planetei la momentu respectiv, deci, zic să fim măcar corecți, este primul pas spre sinceritate, o condiție, zic eu, obligatorie, dar nu și suficientă, pentru a deveni un om care ține lecții despre credință și Dumnezeu. În rest, am învățat în ceva ani de viață, că omul trece prin multe etape și că îndoiala, chinul și suferința neînțelegerii unor lucruri este mai utilă și mai revelatoare decât o credință fără dubii exhibată aiuristic doar ca să avem ce pune la gazetă. Când se discută despre politică, servicii, etc. se poate spune orice, dar rețeta nu funcționează și în cazul credinței pentru că aici mai e la mijloc și altceva: cât de bun este omul fără să se sperie de vreo entitate. Dacă omul e vanitos peste măsură, ies articole d-astea. Un ateu bun, o bunătate pe care un credincios mândru nu o să o înțeleagă niciodată, este mai aproape de Dumnezeu decât își imaginează autorul articolului.

      Valentin

      Super comentariu, subscriu. Adaug ca ilustrii creatori ai invatamantului romanesc au studiat la Roma si Viena nu la Moscova deci nu cred ca biserica ortodoxa a avut un mare rol in educarea lor. Domnul Mihaiu are des exprimari de genul ‘noi intelectualii’, primul semn ca nu face parte din clubul intelectualilor ci doar vrea sa lase impresia asta.

    Mihai

    Evanghelia dupa Matei. Cititi si luati aminte la judecatile voastre, fratilor

    Capitolul 7
    1. Nu judecaţi, ca să nu fiţi judecaţi.
    2. Căci cu judecata cu care judecaţi, veţi fi judecaţi, şi cu măsura cu care măsuraţi, vi se va măsura.
    3. De ce vezi paiul din ochiul fratelui tău, şi bârna din ochiul tău nu o iei în seamă?
    4. Sau cum vei zice fratelui tău: Lasă să scot paiul din ochiul tău şi iată bârna este în ochiul tău?
    5. Făţarnice, scoate întâi bârna din ochiul tău şi atunci vei vedea să scoţi paiul din ochiul fratelui tău.
    6. Nu daţi cele sfinte câinilor, nici nu aruncaţi mărgăritarele voastre înaintea porcilor, ca nu cumva să le calce în picioare şi, întorcându-se, să vă sfâşie pe voi.
    7. Cereţi şi vi se va da; căutaţi şi veţi afla; bateţi şi vi se va deschide.
    8. Că oricine cere ia, cel care caută află, şi celui ce bate i se va deschide.
    9. Sau cine este omul acela între voi care, de va cere fiul său pâine, oare el îi va da piatră?
    10. Sau de-i va cere peşte, oare el îi va da şarpe?
    11. Deci, dacă voi, răi fiind, ştiţi să daţi daruri bune fiilor voştri, cu cât mai mult Tatăl vostru Cel din ceruri va da cele bune celor care cer de la El?
    12. Ci toate câte voiţi să vă facă vouă oamenii, asemenea şi voi faceţi lor, că aceasta este Legea şi proorocii.
    13. Intraţi prin poarta cea strâmtă, că largă este poarta şi lată este calea care duce la pieire şi mulţi sunt cei care o află.
    14. Şi strâmtă este poarta şi îngustă este calea care duce la viaţă şi puţini sunt care o află.
    15. Feriţi-vă de proorocii mincinoşi, care vin la voi în haine de oi, iar pe dinăuntru sunt lupi răpitori.
    16. După roadele lor îi veţi cunoaşte. Au doară culeg oamenii struguri din spini sau smochine din mărăcini?
    17. Aşa că orice pom bun face roade bune, iar pomul rău face roade rele.
    18. Nu poate pom bun să facă roade rele, nici pom rău să facă roade bune.
    19. Iar orice pom care nu face roadă bună se taie şi se aruncă în foc.
    20. De aceea, după roadele lor îi veţi cunoaşte.
    21. Nu oricine Îmi zice: Doamne, Doamne, va intra în împărăţia cerurilor, ci cel ce face voia Tatălui Meu Celui din ceruri.
    22. Mulţi Îmi vor zice în ziua aceea: Doamne, Doamne, au nu în numele Tău am proorocit şi nu în numele Tău am scos demoni şi nu în numele Tău minuni multe am făcut?
    23. Şi atunci voi mărturisi lor: Niciodată nu v-am cunoscut pe voi. Depărtaţi-vă de la Mine cei ce lucraţi fărădelegea.
    24. De aceea, oricine aude aceste cuvinte ale Mele şi la îndeplineşte asemăna-se-va bărbatului înţelept care a clădit casa lui pe stâncă.
    25. A căzut ploaia, au venit râurile mari, au suflat vânturile şi au bătut în casa aceea, dar ea n-a căzut, fiindcă era întemeiată pe stâncă.
    26. Iar oricine aude aceste cuvinte ale Mele şi nu le îndeplineşte, asemăna-se-va bărbatului nechibzuit care şi-a clădit casa pe nisip.
    27. Şi a căzut ploaia şi au venit râurile mari şi au suflat vânturile şi au izbit casa aceea, şi a căzut. Şi căderea ei a fost mare.
    28. Iar când Iisus a sfârşit cuvintele acestea, mulţimile erau uimite de învăţătura Lui.
    29. Că îi învăţa pe ei ca unul care are putere, iar nu cum îi învăţau cărturarii lor.

      Adriana

      Pește fript în pâine caldă să dea omul fiului său. Amin. Cu sare. De mare.

Adaugă un comentariu
Numele tau *
Email *
Mesajul tău

Scrise de...
Adrian Andrei

Producător de muzică. Muzician al producției.

Adrian Popescu

Om bun la toate, dar mai ales la marketing.

Alex Tocilescu

Scriitor. Publicitar. Pisicofil. Președinte de bloc.

Alexandru Anghel

Luptător al Binelui. Al Binelui Învinge.

Ana Coman

Cu vocea și chitara la degetul mic.

Ana-Maria Șchiopu

Master Shifu în ale istoriei.

Bogdan Budeș

Spirit critic. Regizor.

Bogdan Șerban

LogOutist profesionist.

Carla Teaha & Adrian Popescu

Scandinavi din România.

Carla-Maria Teaha

Neastâmpărată și nealiniată. Cucerește Radio Guerrilla pentru toate fetele de pe frecvențe.

Claudiu Leonte

Spirit ludic și gastronom liric.

Control Club

Muzică. La Control.

Corina Jude

Iubitoare de insecte. În special Lepidoptere.

Cristina Toma

Manager al Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi.

Doru Panaitescu

Iubitor de păsări și alte animale.

Emil Popescu

noi seara nu mâncăm (și nu bem), doar asociem

Florin Iaru

Poet. Optzecist douămiist. Martor al lui Apple.

George Mihalcea

Știrist. Cinefil convins.

Georgiana Crețu

Specializată în studiul liliecilor și analiza ultrasunetelor.

Gilda Comârzan

Stăpâna hohotelor de surâs.

Ionuț Tăușan

Antlover: pe urmele furnicilor.

Iulian Tănase

Războinic de tot RîSSul.

LIFE.ro

Site de viață bună. Și povești inspiraționale. LIFE.ro - Stories to Inspire.

Liviu Mihaiu

Fondator Academia Cațavencu. Fondator Radio Guerrilla.

Liviu Surugiu

Scriitor. Cititor. Bun la amândouă.

Mădălina Ștefu

Absolventă de anagramatică și alte jocuri de cuvinte.

Mani Gutău

Muzician de cuvînt.

Marta-Ramona Novăceanu

Profă de Română de România.

Matei Oprina

De la Guerrilla de Dimineață până seara.

Mihai Dobrovolschi

Cogito Ego Sum.

Mitoș Micleușanu

Spirit multifuncțional, atins de Febre39.

Nic Cocîrlea

Tovarăș de drum. Camarad, Nomanslander.

Oleg Garaz

Muzicolog, specialist în BMW (Bach, Mozart, Wagner)

Petru Stratulat

Liniștitor, fără efecte.

Radio Guerrilla

Suntem noi, toți cei care gândim la fel. Eliberadio.

Redacția

Una pentru toți, toți pentru Radio Guerrilla.

Ruxandra Georgescu

Îndrăgostită de toate cele care nu există.

Sebastian (Memo) Vrînceanu

Maestru biciclofonist.

Sergiu Torok

Iubitor de fluturi.

Simona Toma

Poetă, librar şi încă ceva.

Sorel Radu

Progresare humanum est.

Sorin Badea

Cu știința-n sânge.

Teodora Vamvu

Zînă online. Dar și offline.

VRTW

Vinyl, Rum, Tapas & Wine