Homosexualitatea a devenit în ultimul an unul din cele mai fierbinţi subiecte autohtone. S-ar spune că, dacă nu ai nicio părere despre asta, nu exişti. Pentru foarte mulți dintre noi poate părea un subiect delicat. Despre homosexualitate în general știm cu toții. Dar câţi am avut ocazia să cunoaștem o persoană care să ne povestească cum stă treaba cu un tip de orientare sexuală diferită, pe măsură ce își descoperă această parte a identității? Eu nu pot să spun că am avut o astfel de întâlnire, poate că pănâ la urmă e cel mai bun mod de a înțelege o astfel de poveste de viață, însă am citit recent o carte care vorbeşte deschis despre asta. E vorba despre o mărturie plină de subiectivitate, de nuanţări şi de expresivitate în limbaj. Povestea lui Eddy Bellegueule pornește, cum poate v-aţi şi aştepta, din copilărie. Comunicarea cu părinții e total deficitară, copilul Eddy simţindu-se de la început marginalizat în propria-i familie. La școală, bullying-ul constant al colegilor lasă urme adânci în personalitatea lui. Însă între aceste conflicte cu cei din jur stau propriile sale întrebări: “În realitate -nu îşi dădea seama- şi eu îmi puneam aceleaşi întrebări. Mă obsedau. De ce plângeam fără încetare? De ce îmi era frică de întuneric? De ce, dacă eram un băieţel, nu eram totuşi unul? (…) Nu îmi dădeam seama de originea diferenţei mele şi acest neştiut mă rănea.” (p.78-79)
De la primii ani din adolescenţă şi până la plecarea sa la internat, Eddy parcurge un drum la finalul căruia își dă seama că cel mai important e să te accepți și să fii tu însuți.
Am lăsat pentru final un amănunt mai mult anecdotic: romanul este de fapt o autobiografie, iar autorul şi-a schimbat numele în 2013. Însă nu citiţi cartea cu simpla curiozitate a celui care vrea să afle povestea unui băiat cu altă orientare sexuală. Textul, care poartă cu siguranţă şi amprenta ficţională, este mai mult decât atât. Este glasul prin care un singur autor aduce în discuţie într-un mod onest, dar nevictimizant, unul dintre cele mai importante subiecte actuale ale societăţii.
Sfârșitul lui Eddy Bellegueule de Édouard Louis
colecția Clasici Contemporani, 2018
Editura Litera
Eu nu pricep cum de sunt promovate alte cãrți slãbuțe (*ṣi aici mã refer inclusiv la autorii români contemporani), iar cãrți ca aceasta trec aproape neobservate. Mã întreb oare câți profi de românã au fãcut o pauzã de cinci minute din speech-ul.despre Ion sau Frații Jderi ṣi au pomenit de Eddy. Acum nu vreau sã se înțeleagã ca am ceva cu Ion, dimpotrivã, dar cred cã adolescenții de 15-16-18 ani se vor simti mai apropiați de Eddy, de familia ṣi de problemele lui, decât de acțiunile lui Ion. Zic ṣi eu. Nici nu trebuie sã fii gay ca sã înțelegi asta.