Despre exploratorul Cristofor Columb și motivele care l-au mânat peste ocean se pot scrie cărți întregi, însă nu suntem aici pentru asta. Iubesc explorarea, pionieratul și înțeleg “chemarea necunoscutului”. Nu pot însă să ascund sub preș unele informații neplăcute. Și știu că mulți le cunoașteți deja, însă merită amintite.
Nu a fost primul european care a traversat Atlanticul. Acest lucru a fost făcut de vikingul Leif Eriksson, cu vreo 500 de ani mai devreme, când a pus piciorul în zona astăzi numită Newfoundland. Ba chiar este și o sărbătoare națională în SUA, pe 9 octombrie, numită Leif Eriksson Day și care datează din 1954.
Cristofor Columb a avut sclavi. Mulți. Nu trebuie să uitați că noile teritorii descoperite nu aveau civilizații cu vaste bogății sau pietre prețioase pe ele. În răspuns la asta, Columb a văzut oamenii că fiind cele mai… prețioase resurse. În prima sa zi în Lumea Nouă (pe care o credea Asia), el le-a ordonat membrilor echipajului “să ia” șase băștinași ca servitori. La întoarcerea în Spania a răpit aproximativ 30 de indigeni și i-a închis pe navă. Doar 7 au supraviețuit voiajului. A fost primit însă cu mare admirație și bucurie, iar acest lucru a stârnit o nouă afacere bănoasă – comerțul cu sclavi din Lumea Nouă. Pe parcursul călătoriilor sale, Columb a ordonat ca mii de Taino, nativii pe care i-a numit indieni, să fie expediati în Spania pentru a fi vânduți. (Apropo, asta e o informative și pentru cel care își face un test genetic și observă gena aia de Amerindian și nu înțelege cum au ajuns ai lui în America. Probabil a fost invers). Cei care au rămas, erau ținuți pe insulă și obligați să lucreze pentru echipaj.
Așadar da, amerindienii au tot dreptul să-l deteste, pentru că aproape a exterminat o întreagă populație. Doar câteva sute de descendenți din populația Taino au mai rămas, în doar 60 de ani de la prima debarcare, în principal din cauza bolilor pe care le-a adus echipajul.
În zilele noastre, unii descendenți ai Taino trăiesc în continuare pe insule în Caraibe.
sursă foto cover aici