John Cage nu s-a consumat pentru ca de fapt, lui încă nu i-a venit timpul. El a anunțat o nouă paradigmă artistică ce urmează să apară. John Cage a aruncat buzduganul pentru a pregăti apariția unui nou mod de a crea care se ciocneste puternic de vechile modele. A fost un deschizător de drumuri pe termen lung, un „dătător de idei”, un transformator al viziunii asupra artei și muzicii, un caz controversat care încă pune probleme de acceptare (pornind chiar de la afirmația: Everything we do is music). Conceptele legate de numele său sunt: nedeterminare, aleatorism, „chance music”, liniște plină (celebra piesă 4’33” fiind o lecție de ascultare activă), performance art, noise music, grafism, muzică electroacustică, live electronics, instrumente alternative.
Un asemenea salt în percepție este mai întâi vestit de un vizionar, pentru ca mai apoi, să se manifeste, să fie acceptat și recunoscut. La început, acel vestitor va fi blamat, ucis prin ignorare fățisă, ocolit. Noi nu trăim în reverberația lui John Cage ci suntem semințele plantate de el acum 70 de ani. Ce înseamnă 70 de ani la scara istoriei?
Arta-experiență, creația vie, hibridizarea ce desființează granițe sunt încă în stare născândă, dacă privești lucrurile dintr-un punct mai înalt, care îți permite să ai o perspectivă mai largă asupra evoluției lucrurilor.
Pe această linie, se poate observa expansiunea unui fenomen ce solicită a fi “băgat în seamă”, legitimat de mediul cultural. Pentru că el există chiar dacă este sau nu acceptat şi se dezvoltă, se extinde în continuare. Este vorba de ceea ce ar putea fi numit într-un mod foarte general, fenomenul “crossing borders” sau al “creaţiei de fuziune” rezultată prin decizia artiştilor de a dizolva graniţe în propria gândire şi practică şi de a pătrunde într-un spaţiu comun al tuturor artelor. Acesta evoluează şi se dezvoltă din suflul mişcărilor pornite în anii ‘ 50 – ‘60 ai secolului trecut, aşadar, dintr-o latură a avangardei care nu s-a clasicizat pentru ca şi-a inventat de la bun început anticorpi pentru orice tentativă de închistare, care a fost mereu incomodă celor care, din principiu refuză experiențele noi și schimbarea.
Se naște o viziune integratoare și ne-limitată asupra spațiului cultural în care artiștii inițiază experiențe de fuziune, alimentându-se din recipiente comune, văzute drept câmpuri creative complexe. Aici, imaginația este susținută și hrănită de infinite posibilități care stârnesc curiozitate. Este un spațiu al experiențelor, curiozității, întrebărilor. Este un ‘playground’ al artiștilor ce crează pentru prezent. Prin situarea în această paradigmă culturală cu granițe dizolvate, orice “hartă de recunoaştere” are valabilitate temporară și se resetează continuu.
Ori de cite ori s-a încercat concilierea inteligenței cu sensibilitatea, a subzistat numai inteligența și astfel s-a ajuns la uscăciune. Este neapărat nevoie ca mâna artistului să înainteze în necunoscut, ea trebuie să păstreze sentimentul pericolelor ce o pândesc, să simtă prăpastia. Imaginați-vă o mână care calchiază: știe exact unde merge; si pentru că știe drumul, este lipsită de viață. Trebuie să se întîmple exact contrariul, ductul trebuie să fie viu, si atunci este ireversibil.
O astfel de experientă, unică, poate fi experimentată într-un event plin de cautari contemporane în zona texturilor sonore în perioada 18 și 19 noiembrie, intervalul orar 20.00-23.00, când se va desfășura TEXTURAL, Festivalul de Muzică Experimentală. Trei ore de show spontan, cu forme muzicale imprevizibile vor fi găzduite în spațiul generos al Muzeului-Atelier-Școala de la Piscu (județul Ilfov), co-organizator al manifestării împreună cu Asociația S.E.M.N. Vor fi implicați unsprezece artiști: Irinel Anghel, Sian Brie, Teodor Horea, Marius Achim, Juan Carlos Negretti, Bogdan Frigioiu, Călin Grigoriu, Alexandru Hegyesi, Sorin Romanescu, Andrei Bălan și Călin Torsan.
***
Eveniment realizat de Asociatia S.E.M.N. in colaborare cu Muzeul-Atelier-Școala de la Piscu, Primaria Ciolpani, Radio Guerrilla si Vinarte
Biletele vor fi disponibile prin rețeaua entertix.ro si myticket.ro.
Plăcut de Radio Guerrilla.