Povestea de astăzi începe pe o mică insula din Oceanul Tetis. Singurul Terra Firma din acea regiune adăpostea cuiburile dinozaurilor pitici, în ceea ce astăzi numim – Țara Hațegului. Chiar dacă este un teritoriu al “dinozaurilor pitici”, aici a fost găsit și cel mai mare dinozaur înaripat – Hatzegopterix, așa că ideile preconcepute trebuie abandonate. De ce e important aceste teritoriu? Pentru că pune o cărămidă și aduce un sprijin serios teoriei care spune că evoluția e cizelată de mediu.
De exemplu, cele mai noi cuiburi de ouă de dinozaur au fost descoperite la Livezi şi Boiţa, în zona Ţara Haţegului. Cercetările au început în urmă cu trei ani, iar de atunci se află în procesul de restaurare desfăşurat de către echipele de studenţi ai Universităţii din Bucureşti, conduse de conf. Zoltan Csiki-Sava şi lect. Ştefan Vasile cu susţinerea şi implicarea Dino Parc Râşnov, relatează TVR.
Aș vrea să va dau câteva exemple, că să va fac poftă de mers în zona asta minunată și o să va prezint două animale ale acelei perioade: Tinanosaurus Dacus și Hatzegopterix.
Tinanosaurus Dacus era foarte mare, avea greutatea de 3 tone și măsură în jur de 6 m. Se deplasa pe toate cele patru picioare și era erbivor. În comparație cu speciile de sauropozi care reprezentau uriașii din perioada Cretacicului am putea spune că Titanosaurus dacus era un animal destul de mic, ce nu impresiona prin dimensiunea corporală.
Deasupra lui zbura un uriaș al acelei perioade – Hatzegopterix. Acesta era un pterozaur de mari dimensiuni. Numele se compune din Hatzeg, care vine de la zona unde a fost descoperit, și pteryx, grecescul pentru „pană” sau “aripă”. A fost descoperit în 1978 de Dan Grigorescu, în zona Hațegului. Se estimează că a trăit acum 71 – 65 de milioane de ani, la sfârșitul Cretacicului. Fragmentele de craniu și de alte oase atestă existența unui animal de mari dimenisuni, cu o deschidere a aripilor de circa 12 m. Totodată a fost descoperit și un femur de 38,5 cm. Cu o lungime estimată de circa 3 m, craniul său ar putea fi cel mai lung dintre toate animalele de uscat.
Iată și un scurt clip cu cele 10 specii de dinozauri de la noi:
Sursă foto cover aici.