Se vorbește cu patimă și nețărmurită iubire despre aurul care zace în munții patriei, aur care a îmbogățit atâtea state aflate acum în fruntea Europei. Însă țara noastră are și alte zăcăminte care merită măcar amintite. De ce măcar amintite? Pentru că în ultimii 25 de ani, investițiile, explorarea și exploatarea acestor elemente fabuloase au fost puse mereu la categoria „și altele“.
Aceste elemente despre care vă voi vorbi se află în solul țării, așteaptă să fie extrase, iar întrebuințările abia se nasc. Așadar aceste elemente au devenit extrem de scumpe, rare și superprofitabile.
Potrivit unei documentații realizate de Agenția Națională de Resurse Minerale, în munții noștri s-ar găsi metale mult mai prețioase decât cel galben. Totuși, ce fel de metal este mai prețios că aurul? Răspunsul de bun-simț vine imediat – platină, însă dedesubturile acestei întrebări sunt mult mai spectaculoase.
Să începem cu TITANUL!
Acesta este un element chimic cu simbolul Ti. Are o densitate mică și este un metal de tranziție dur, lucios și rezistent la coroziune. Important de reținut este că el poate fi folosit în combinații, adică în aliaje, cu scopul de a produce piese puternice și ușoare pentru construcțiile aerospațiale. Cu totii am auzit despre duritatea TITANULUI. Totuși, doar 5% din producția anuală este folosită pentru a produce Titan sub formă de metal. Restul este utilizat în principal pentru producția DiOxid de titan folosit în producerea de vopsea albă. De fapt, aproape orice are culoare albă a fost tratat cu dioxid de titan.
Trecem mai departe și vorbim despre VANADIU.
Acesta este un metal moale, de culoare cenușiu-argintie. Se găsește în natură numai sub formă de combinații. Este rezistent la acțiunea corozivă ca cea a acidului sulfuric sau a apei sărate. Este utilizat la obținerea de oțeluri speciale, necesare pentru scule de mare viteză. Practic, întărește oțelul foarte tare, iar aliajele cu vanadiu sunt utilizate în reactoarele nucleare, datorită slabei interactivitati a elementului. Ca o informație de „știați că“, vă pot spune că vanadiul a întărit oțelul folosit la primul șasiu de mașină – Ford T.
Închid prezentarea de astăzi cu elementul TELUR.
Este de obicei întâlnit în combinație cu alte elemente (de obicei cu aur), însă în țara noastră există zăcăminte care conțin și de 1000 de ori mai mult telur pe tonă, decât aur. Tocmai datorită rarității, în stare pură, telurul este foarte scump. Procedeul de separare a telurului de metale precum aurul este foarte dăunător mediului înconjurător, dar sunt țări care importă direct minereu. Combinații de telur se folosesc ca adaosuri la motorină, dar mai ales la fabricarea panourilor solare.
Vă puteți întreba de ce nu facem ceva cu aceste resurse. Sper să va lămurească un citat din prezentarea oficială a celor de la Agenția Națională Pentru Resurse Minerale:
„În trecut, numeroase zăcăminte, odată evaluate, au fost considerate epuizate sau au fost abandonate, întrucât nu ar fi prezentat aplicabilitate în mediul economic de la momentul respectiv. Până în prezent, au existat şanse limitate de a reevalua astfel de zăcăminte, datorită lipsei de resurse, cu toate că instituţiile din România, responsabile pentru explorarea și dezvoltarea a acestor activităţi, deţin numeroase informații cu privire la toate aspectele geologice.“
Surse imagini:
Titan: source – titanmetal.com
Vanadiu: Bhoomi Metal & Alloys, Mumbai, Maharashtra
Telur: MIT News Office; Wikipedia
“slabei interactivitati” la vanadiu era, poate, “slabei REACTIVITATI”
Si wolfram 😉
Romania e o doamna (inca) curtata de multi…sa speram ca nu se vinde ca o curva in mahala