Testoasa de apă dulce europeană

Țestoasele sunt printre cele mai îndrăgite animăluțe de pe planetă. De la desene animate până la ambalaje de dulciuri, acești mici dinozauri vii sunt deliciul copiilor și adultilor, deopotrivă.

În țara noastră, mai multe specii de țestoase ne pot apărea în cale, atât în ape dulci, în mare sau pe uscat, în stepă, cea mai răspândită dintre acestea fiind țestoasa de apă europeană (Emys orbicularis).

Țestoasa de apă este un chelonian, adică o reptilă evoluată, cu carapace protectoare. Deseori este denumită greșit broască, ceea ce ar degrada-o la statutul de amfibian. Țestoasele sunt reptile evoluate, din ordinul Testudine, ele populând mările și oceanele lumii încă de acum 60 de milioane de ani, urmașii acestora fiind adevarați dinozauri vii, adaptați vieții acvatice.

Testoasele se înmulțesc prin ouă, pe care le depun în solul afânat de pe malul apei, femela săpând o mică galerie unde îngroapă ouăle, care se clocesc la temperatura mediului ambient câteva luni. La ieșirea din ouă, puii sunt de dimensiuni mici (câțiva centimetri), ajungând în câțiva ani la dimensiuni de 20 până la 30 de centrimetri (fără coadă).

Țestoasa de apă europeană este cel mai răspândit chelonian din Europa, fiind, în ciuda răspândirii sale, o specie vulnerabilă. Principalele amenințări sunt: îndiguirile, desecările și alte amenajări care distrug habitatele naturale, poluarea apelor, dar și omorârea lor din răutate sau ignoranță, sau colectarea lor pentru a fi ținute în captivitate.

Deși în Romania colectarea din natură a animalelor sălbatice este imorală, neetică și ilegală, multe țestoase ajung să fie ţinute în acvariile unor oameni care nu înțeleg că locul acestor frumoase reptile este in sălbăticie.

Țestoasa are un colorit specific, întunecat (culoare generală brună sau neagră), cu fire galbene pe carapace și piele. Ochii sunt de asemenea cu galben, în special la femele.

La masculi poate apărea și colorația roșiatică în zona ochilor, fără a fi însă o regulă generală, aceasta putând apărea și la unele femele. Detaliile din zona capului se vad mai bine în lumina caldă a soarelui dobrogean.

Interesant la aceste reptile este felul în care acestea hibernează. Țestoasele sunt active doar în perioada martie – noiembrie, în sezonul rece înfigându-se în mal, în bălți suficient de adânci încât să nu înghețe. Funcțiile vitale sunt păstrate, ritmul cardiac fiind mult încetinit, în vreme ce respirația țestoaselor în timpul hibernarii se face cutanat, prin pielea din zona cozii. La primele semne de primăvară, țestoasele ies din hibernare, începând să se sorească pe locurile lor preferate, uneori în grupuri de mai multe exemplare, chiar unele peste altele dacă locurile bune și însorite nu sunt suficiente.

Țestoasele nu sunt animale agresive însă, luate în mână, pot mușca destul de serios, asta pentru că ele sunt animale de pradă, hrănindu-se cu pești și alte animale acvatice. Deși par animale lente, pot fi suprinzator de agile și pe uscat, în apă înotând cu mare ușurință și putând sta zeci de minute fără să iasă la suprafață. Habitatele natural acvative de multe ori sunt afectate de deșeuri, ceea ce nu împiedică însă țestoasele să se descurce cum pot, în condițiile antropizării excesive.

Țestoasele trăiesc câteva zeci de ani (excepțional peste 40 de ani), contrar părerii încetățenite cum că ar atinge vârste matusalemice. La exemplarele în vârstă, carapacea poartă adesea urmele trecerii timpului.

Nu pot încheia acestă mică fișă naturalistică a celei mai răspândite țestoase din România și din Europa fără să amintesc un pericol din ultimii ani. Eliberarea țestoaselor exotice în natură de către crescătorii de animale exotice, în special a țestoaselor americane cu tâmple roșii și galbene (Trachemys sp.), a pus o mare presiune pe țestoasele noastre, autohtone. Speciile invazive sunt mai mari și mai puternice, lupta pentru locurile de sorire în lacurile și bălțile unde cele două specii concurează pentru hrană și teritoriu fiind inegală. Ține de noi ca specie înzestrată cu rațiune să împiedicăm expansiunea irațională a speciilor invazive.

Recomandarea şi rugămintea mea personală este să mă contactaţi dacă vedeţi în libertate alte ţestoase de apă decât cele autohtone, indiferent de zona ţării, pentru a avea o evidență a acestui fenomen.

47 comentarii
    Atti

    Am vazut variantele cu tample rosii si galbene inclusiv in Tarnita, Somes (partea deasupra podului Garibaldi), lacul Chios din parcul mare, lacul de langa UniversT. Foarte multe au fost eliberate si se pare ca s-au adaptat din pacate.

        Costeant Dorel

        Am o Broasca testoasa pe care am găsit-o în curtea casei dar nu știu dacă ii autohtona și ce sa fac cu Ia

        Anca Popescu

        Buna ziua, am vazut din intamplare, ca sunteti specializat in cresterea broastelor testoase.
        Am vazut pe fb, ca intr.un restaurant din Bucuresti, langa, fantana , la Piata Unirii, o biata broasca testoasa, tinuta intr.un bazin murdar, in apa, si numai in apa, galbena murdara.
        Fara posibilitate de a iesi la uscat, piatra, lemn, ceva.
        Nu cred ca este legal sa detii un animal de apa curgatoare sau lac, chinuit intr.un lighean.
        Incearca saraca sa iasa la aer si nu poate
        Puteti cumva sa ajutati.??
        Va multumesc in avans.
        Incerc sa revad postarea, si va tag
        Multumesc.

        Adina

        Buna ziua, am salvat ieri noapte de pe autostrada o țestoasă ce stătea în mijlocul drumului , o țestoasă de apa dulce destul de mare . Am adus o in gradina casei ,( București ) . Mă gândesc să o duc la lacul din apropiere din Parcul tineretului unde sunt și rațe sălbatice și o faună specifica salbaticiei. E cea mai apropiata sursa de apa unde o pot elibera. Ce mă sfătuiți ? .mulțumesc.

    Tanca Roman

    Buna ziua la Oradea in raul Crisul Repede prospera vizibil broastele testoase autohtone

        Simona Rusu

        Am văzut timp de o secunda o broasca testoasa în lacul din curtea casei acum 5 min. Ce pot sa fac cu ea?

    Alin

    Buna ziua,
    De ceva timp m-am mutat intr-un bloc construit pe terenul paraginit al unei foste intreprinderi comuniste. Anul trecut s-au demolat niste hale vechi, lasate de izbeliste. Langa acest teren imens exista cateva gradini ale unor case particulare. Multe dale de beton si gramezi de pietris si alte betoane concasate din halele daramate. Erau si niste canalizari infundate pline cu apa si balti de la ploaie.
    Ieri seara, o vecina a spus ca a vazut o broscuta testoasa de aproximativ 20 cm in parcarea din spatele blocului. Dupa caracteristici e o broscuta testoasa europeana de apa. Am luat-o si am eliberat-o undeva pe malul unor balti din jurul orasului Alba Iulia, spre raul Mures. O zona cu multa trestie, teren mlastinos si apa dulce. Baltile sunt alimentate de la prea-plinul bazinelor ce aprovizioneaza orasul cu apa potabila. Oare am facut bine ca am dus-o acolo? Daca nu gaseste partener(a), va putea trai singur(a)?
    Decizia de a o duce acolo am luat-o dupa ce m-am documentat putin si am aflat ca pe terenul viran de vizavi de blocul meu urmeaza sa se ridice alte blocuri.

      Doru Panaitescu

      ati facut foarte bine. Daca nu ii e bine acolo, va migra la o alta balta, lac sau rau din apropiere. Se descurcă.

      Fliu Robert

      Salut, in judetul Valcea,Berbesti undeva la tara in spatele unei ograde e o balta naturala si am vazut mai multe specimene de astfel de testoase europene , una dintre ele avat peste 20cm lungime

    Cornel

    Buna ziua,

    Azi am găsit pe strada o țestoasa cu partea din spate a carapacei sparta pt ca a călcat-o o mașina. Am luat-o acasă ca s-o îngrijesc dar nu prea am cunoștințe despre medicina veterinara. Ce trebuie făcut ca sa nu se infecteze și cum trebuie sa o îngrijesc pana ce își revine?

      Doru Panaitescu

      Multe testoase supravietuiesc unor rani la carapace. O puteti elibera in orice apa curgatoare.

    Victor

    Bună ziua am o țestoasă de apă dulce europeană cu ce se hrănește?

      Doru Panaitescu

      Este ilegal (și imoral) sa tineti o testoasa de apa dulce europeana, iar faptul ca nu stiti cu ce se hraneste imi da de gandit asupra starii ei de sanatate. Va rog sa o eliberati cat mai repede in orice apa curgatoare sau lac mai mare din apropiere. Daca nu sunteti sigur, ma puteti contacta in privat pe Facebook si va pot îndruma.

    Loredana

    Am găsit o broasca țestoasă europeană, am hrănit o cu pestisori dar acum.ca vine iarna nu stiu ce e mai bine pentru ea . In zona nu avem zone cu lacuri mlastinoase

      Doru Panaitescu

      Este ilegal sa o tineti in casa. Va rog sa o eliberati cat mai repede in orice apa curgatoare sau lac mai mare. Daca nu vă descurcati sa gasiti un loc adecvat, contactati-ma in privat pe Facebook si va pot indruma.

      Doru Panaitescu

      este ilegal sa detineti acasa o testoasă authtonă. O puteti elibera in orice rau mai mare sau lac din zonă. Ma puteti contacta in privat pe Facebook sa va indrum, dacă nu va descurcati.

    Enache Alexandru

    Buna! Vreau sa eliberez o broasca testoasa intr-un lac. Problema este ca vine frigul. Sa astept pana la primavara s-au e ok si acum? Multumesc!

    Maria Constantin

    Buna ziua! Am gasit acum cateva luni o testoasa de lac Europeana pe care am lasat-o la un lac mare si acum de sub un fel de palet de lemn tot ies broscute testoase mai mici. Nu pot sa le prind pentru ca ies foarte putin si eu stiu ca nu sunt 100% in siguranta sub palet. Ce ar trebui sa fac? Sa le cresc si sa le duc la lac sau sa le duc de acum? si ce mananca daca imi sugerati sa le cresc?

      Doru Panaitescu

      Va sugerez sa le prindeti si sa le eliberati in cel mai apropiat lac sau rau din zona.

    Ana

    In spatele grădiniței noastre traversează un canal destul de marcel,astăzi am văzut 2 astfel de specii de testoase
    Săcălaz,jud Timis

    Geta Mihai

    Bună ziua!
    În această dimineață am găsit pe aleea din fața casei un pui de broască țestoasă autohtonă și eu nu prea știu ce aș putea face. E foarte mică și dacă o eliberez undeva la o apă si poate acolo nu mai există și alte exemple din această specie, se va descurca singură?
    Cum mă sfătuiți să procedez?

      Doru Panaitescu

      O puteti elibera in orice rau mai mare sau lac din zonă. Ma puteti contacta in privat pe Facebook sa va indrum, dacă nu va descurcati.

    Nicoleta Niculae

    Ba este legal sa de-ții testoase de apa dulce, este ilegal sa de-ții broasca testoasa din Oltenia și broasca țestoasă Dobrogeana

      Doru Panaitescu

      Nu stiu unde ati citit ca este legal sa detineti Emys orbicularis, eu va asigur ca nu este. Puteti citi Anexa II a Directivei Europene 92/43/CEE, iar Romania ca stat membru al Uniunii Europene respecta legislatia europeana.

    Luminița

    În parcul IOR din București, sector 3 am văzut ambele specii

    Simona Anastasescu

    Am gasit in poarta o testoasa, care seamana cu una de apa europeana, am vrea sa o ducem pe malul lacului Mogosoaia.
    Este bine?

      Doru Panaitescu

      da, o puteti elibera acolo, este populatie de testoase in lacul de la Mogosoaia.

    Reghina

    Am găsit o broască țestoasă neagră cu punctulete galbene aș vrea să o duc la Colibita lac să o eliberez dar nu sunt sigură dacă e de apă!Ce să fac ?

    Elena Cristescu

    Astazi sotul a gasit una pe strada in satul in care locuim , din Vrancea , Verdea ! O vom lasa langa raul din apropiere , Susita ! Este prima data cand vedem in sat astfel de broadte testoase !

    Ionut Sandu

    Am fost la pescuit și am prins o broască țestoasă copii super încântați dar am auzit ca sunt specii protejate de lege cum trebuie să procedez pentru a nu face altele

    Costea Stelian

    Am o testoasa de floida cu tample galbene ce asi putea sa fac cu ea si unde asi putea s-o eliberez , in acvariu nu e locul ei ,am facut o mare gresala cand am cumparat-o la insistentele ficei mele , nu mai cumparati testoase pentru companie, sufera enorm ,locul lor e in natura.

    Alexandra

    Am 2 broscuțe acasa … nu știu ce specii sunt ( oricum sunt diferite); le-am cumparat dintr-un pet shop acum 2 ani, respectiv 1 an; imi este destul de greu cu întreținerea acestora, asa ca, împreuna cu ai mei copii( la insistentele carora am cumparat cele 2 broscute) sa găsim un loc mai bun ptr ele. Ce ma sfătuiți sa fac? Daca le duc intr-un lac, vor trai? … nu vreau sa le fac rau, vreau sa fac ce este mai bine pentru ele. Va mulțumesc anticipat!

    Anca Popescu

    L’oroscopo, este numele restaurantului, din Piata Unirii, vis a vis de fantana mare, la M1, unde este o broscuta de apa, captiva intr.un acvariu mic, murdar, cu apa verde, fara posibilitate de a iesi la suprafata.Se zbate fara putere
    Daca ati putea interveni??
    Multumesc mult

    Andrei

    Ma poti ajuta, am o broasca testoasa de balta a gasito mam mea la munca si am aduso acasa sa ratacit si nu stiu ce sai dau de mancare am cumparat de la petshop o mancare dar abia daca se atinge de ea iam dat si salata de mancare dar deaia nici nu sa atins ajutama ce pot sai dau de mancare?

    Andreea

    Cred ca cel mai bine pt ea este sa o eliberati in natura. Stiu ca mananca sprot congelat si taiat in cubulete, carne de vita…

    Daniela

    Am gasit o broasca testoasa, pe drum, uscata, nu era pe langa apa si era in pericol de a fi calcata de masina, mi se pare ca ar avea o problema la ochi, nu ii tine deschisi, ce pot face cu ea? Daca e o broasca salbatica ma poate ajuta veterinarul?

    Delia

    Bună ziua. În lacul Codlea (cel dinspre ștrand), Brașov am zărit o broască testoasa cu dungi galbene pe gât de dimensiuni destul de mari. Am reușit să îi facem și o poză.

    Bogdan

    Intre localitatile Scortaru Vechi si Comaneasca din judetul Braila s-a format acum mai bine de 15 ani o zona mlastinoasa cu stuf si papura din belsug, cu peste marunt, lebede si multe alte pasari. Zona este taiata in doua de drumul judetean.
    Astazi trecand prin zona destul de circulata cu autoturismul am vazut la timp o testoasa destul de mare cam la 25 – 30 cm care traversa perpendicular asfaltul.
    Am oprit si am luat animalul din care se scurgea apa si l-am repus in apa. Sper ca am procedat bine. Am inteles ca o testoasa este un barometru al zonei in ceea ce priveste poluarea. Multumesc!

    Florin

    Salut,
    Un prieten care creste 2 testoase , de cativa ani, nu cunoastem rasa, vrea sa le elibereze in natura.
    Am un lac in zona de munte, si as vrea sa le duc acolo. Nu este absolut deloc poluare acolo, si nici circulatie. Ma gandesc doar daca pe perioada cand lacul va ingheta, ele vor fi ok acolo. Lacul are adancimea de 5 metri si nu a inghetat pana acum mai mult de 50 de cm. Mancare este din abundenta zic eu, fiindca este vegetatie si pestii se inmultesc rapid.

    Marius

    Buna ziua, am gasit in curtea casei, in pamant 5 pui de broasca testoasa de apa foarte mici. Acest lucru s-a intamplat pe 29 Octombrie. I-am dezgropat accidental cand am sapat o groapa sa plantez un pom. Nu am stiut ce sa fac cu ele si le-am luat acasa unde le-am pus intr-un acvariu special de broaste. Ce imi recomandati sa fac cu ele si cu ce ar trebui sa le hranesc? Eu ma gandeam sa le tin pana la anu cand vine vremea calda si sa le eliberez intr-un lac. Astept parerea dumneavostra. Multumesc.

    Tiberius

    Testoasa cu tample rosii pe raul UZ afluent al Trotusului,Zona Darmanesti Bacau. Interesant reportaj. Multumesc 2024

Adaugă un comentariu
Numele tau *
Email *
Mesajul tău

Scrise de...
Adrian Andrei

Producător de muzică. Muzician al producției.

Adrian Popescu

Om bun la toate, dar mai ales la marketing.

Alex Tocilescu

Scriitor. Publicitar. Pisicofil. Președinte de bloc.

Alexandru Anghel

Luptător al Binelui. Al Binelui Învinge.

Ana Coman

Cu vocea și chitara la degetul mic.

Ana-Maria Șchiopu

Master Shifu în ale istoriei.

Bogdan Budeș

Spirit critic. Regizor.

Bogdan Șerban

LogOutist profesionist.

Carla Teaha & Adrian Popescu

Scandinavi din România.

Carla-Maria Teaha

Neastâmpărată și nealiniată. Cucerește Radio Guerrilla pentru toate fetele de pe frecvențe.

Claudiu Leonte

Spirit ludic și gastronom liric.

Control Club

Muzică. La Control.

Corina Jude

Iubitoare de insecte. În special Lepidoptere.

Cristina Toma

Manager al Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi.

Doru Panaitescu

Iubitor de păsări și alte animale.

Emil Popescu

noi seara nu mâncăm (și nu bem), doar asociem

Florin Iaru

Poet. Optzecist douămiist. Martor al lui Apple.

George Mihalcea

Știrist. Cinefil convins.

Georgiana Crețu

Specializată în studiul liliecilor și analiza ultrasunetelor.

Gilda Comârzan

Stăpâna hohotelor de surâs.

Ionuț Tăușan

Antlover: pe urmele furnicilor.

Iulian Tănase

Războinic de tot RîSSul.

LIFE.ro

Site de viață bună. Și povești inspiraționale. LIFE.ro - Stories to Inspire.

Liviu Mihaiu

Fondator Academia Cațavencu. Fondator Radio Guerrilla.

Liviu Surugiu

Scriitor. Cititor. Bun la amândouă.

Mădălina Ștefu

Absolventă de anagramatică și alte jocuri de cuvinte.

Mani Gutău

Muzician de cuvînt.

Marta-Ramona Novăceanu

Profă de Română de România.

Matei Oprina

De la Guerrilla de Dimineață până seara.

Mihai Dobrovolschi

Cogito Ego Sum.

Mitoș Micleușanu

Spirit multifuncțional, atins de Febre39.

Nic Cocîrlea

Tovarăș de drum. Camarad, Nomanslander.

Oleg Garaz

Muzicolog, specialist în BMW (Bach, Mozart, Wagner)

Petru Stratulat

Liniștitor, fără efecte.

Radio Guerrilla

Suntem noi, toți cei care gândim la fel. Eliberadio.

Redacția

Una pentru toți, toți pentru Radio Guerrilla.

Ruxandra Georgescu

Îndrăgostită de toate cele care nu există.

Sebastian (Memo) Vrînceanu

Maestru biciclofonist.

Sergiu Torok

Iubitor de fluturi.

Simona Toma

Poetă, librar şi încă ceva.

Sorel Radu

Progresare humanum est.

Sorin Badea

Cu știința-n sânge.

Teodora Vamvu

Zînă online. Dar și offline.

VRTW

Vinyl, Rum, Tapas & Wine