De ce e important să discutăm despre mediu?
Criza climatică va afecta toții copiii și tinerii. Este un subiect complex, complicat și dificil de abordat, însă este important să nu ne ascundem și să deschidem conversații: ce înseamnă, cum ne va afecta și ce putem face pentru a avea o viață cât mai bună în viitor.
Filmele sunt un instrument foarte bun de a explora noi perspective asupra lumii și a deschide o discuție imediat după: cum ne-a făcut să ne simțim? Ce ne-a entuziasmat? Și ce ne-a înfuriat? Ce putem face în legătura cu asta?
Conform studiului ”Născuți în Criza Climatică” (Salvați Copiii, 2021), trei sferturi dintre copiii din România (71%) sunt interesați de problemele de mediu, iar copiii și tinerii consideră că pot influența politicienii pentru a preveni și reduce problemele climatice și de mediu (65%).
Așa că nu trebuie să subestimăm puterea copiilor și tinerilor de a produce un impact pozitiv în societate. Rolul nostru ca adulți din jurul lor (fie că suntem părinți, bunici, rude, vecini, profesori sau prieteni) este să îi ghidăm și să fim alături de ei în a găsi propriile răspunsuri și mijloace de acțiune.
Prima ediție CULMEA are loc între 6 și 10 septembrie, la Brașov
Festivalul CULMEA: Film și educație de mediu și-a propus să creeze un context de informare, discuție și imaginație despre criza climatică, folosind filmul ca instrument și fereastră către lume. Prima ediție are loc între 6 și 10 septembrie 2023 la Brașov, atât în cartiere, cât și în spații culturale centrale.
Vacanța de vară se încheie cu filme de festival, la Cinemateca Patria și Centrul Cultural Reduta
În weekendul 9 – 10 septembrie, publicul este invitat la Cinemateca Patria și Centrul Cultural Reduta din Brașov la un program de lungmetraje dedicat copiilor și adolescenților cu vârste cuprinse între 7 și 18 ani. Printre filmele din selecția CULMEA se numără She-Hero / Mimi (7 ani +, regia Mira Fornay), recent premiat la festivalul de film de la Berlin în secțiunea de tinere audiențe. Mimi spune povestea unei fetițe curajoase, care pleacă într-o călătorie prin pădure să își găsească perușul pierdut – pretext pentru a dezvolta un basm contemporan despre copilărie și conexiunea puternică pe care copiii o au cu natura.
Pentru publicul adolescent, selecția include Orizontul, în regia lui Emilie Carpentier (14 ani +), câștigătorul Premiului Cinefilii Viitorului în cadrul festivalului european de film din Sevilla, Spania 2021. La periferia Parisului, unde apar proiecte rezidențiale direct în câmp (sună cunoscut?) o tânără pe nume Adja descoperă ce înseamnă activismul de mediu și efortul de a te alătura luptei generației tale.
De neratat va fi și documentarul britanic Viitorul, îl mâncăm pe tot azi? (14 ani +), narat de actrița Kate Winslet. O călătorie cinematografică în jurul lumii, documentarul ne conduce prin pădurile amazoniene, munții taiwanezi, deșertul mongol, fiordurile norvegiene sau coastele scoțiene, completată de interviuri cu oameni de știință și personalități de renume, care dezvăluie adevăruri dure și abordează cea mai presantă problemă a generației noastre – colapsul ecologic.
Scurtmetraje cu focus pe criza climatică și teme de mediu, în premieră în Brașov
Prima ediție CULMEA va aduce în cartierele din Brașov (Schei, Centru, Răcădău) scurtmetraje premiate la marile festivaluri, în cadrul proiecțiilor pentru preșcolari și școlari, cu intrare liberă, între 6 și 8 septembrie. Scurtmetrajele din programul CULMEA au fost selectate și premiate la festivaluri internaționale de film renumite, printre care Cinekid Amsterdam, Berlin Film Festival – Berlinale Generation sau Zlín Film Festival for Children and Youth.
Proiecțiile din timpul săptămânii vor fi urmate de discuții cu publicul pe marginea problemelor de mediu ridicate în filme, moderate de educatori cu experiență. Totodată, vor avea loc activități conexe pentru copii: ateliere de grădinărit și compost, lecții de agricultură sustenabilă și food waste și ateliere de board games cu teme de mediu susținute la Grădina Nuc (cartier Schei), Sufrageria din Răcădău (Complex Magnolia, cartier Răcădău), Biblioteca Județeană George Barițiu – Filială pentru Copii și Tineret (cartier Centru).
Ateliere de jurnalism de mediu și implicare în lupta climatică
La prima ediție CULMEA, adolescenții cu vârste cuprinse între 16 și 18 ani pot participa la atelierul de jurnalism de mediu (Super)Natural Writing, susținut de Patricia Cârtog, reporter la noua.info și colaborator Scena9, care îi va învăța cum să folosească scrisul pentru a fi parte din schimbare, prin dezvoltarea unei idei de articol pe care o pot pitch-ui mai departe publicațiilor. Participarea este gratuită, prin înscriere aici.
Tot în ultima zi de festival, adolescenții cu vârste între 14 și 18 ani sunt invitați la atelierul Activism pentru orice vârstă: cum se pot implica tinerii în mișcarea pentru justiție climatică?, în cadrul căruia Marian Ignat, specialist comunicare WWF România, va identifica problemele cele mai stringente cu care se confruntă generația lor și cele mai eficiente metode de implicare în mișcarea pentru justiție climatică.
Programul CULMEA este disponibil aici.
Biletele sunt disponibile pe Eventbook.
Urmăriți noutățile și pe Facebook.
Festivalul „CULMEA: Film și Educație de Mediu” este organizat de Asociația Oricum
Proiect finanțat de: Primăria Municipiului Brașov
Parte din Forumul Orașelor Verzi
***
Văzut de Radio Guerrilla.