Una dintre cele mai faine questii care ți se poate întâmpla atunci când mergi la un eveniment este să te surprindă dimensiunea culinară. Ar fi fain să ai și interacțiuni culturale, dar cum dragostea trece prin stomac cred că este esențial să te bucuri de o experiență culinară pe care să o poți asocia cu locul și evenimentul. În cazul de față vorbim despre Transilvania Bike Trails Race, evenimentul care a avut grijă ca această dimensiune culinară să fie bine pusă în valoare încă de la prima ediție.
Concurenții au fost desfătați la primele ediții cu acei tăurași și porci la proțap, iar mai apoi au apărut în peisaj acele ceaune cu carne de vită angus sau limousine care reușesc să stoarcă cele mai puternice emoții culinare. Acele ceaune vor fi prezente și la această ediție de TBT Race și pe lângă ele vom avea acces și la tot felul de brânzeturi și plăcinte specifice zonei, dar și tot felul de fructe. Pentru că așa a fost mereu și asta nu se va schimba din cauză că cei care organizează TBT Race, Nomad Multisport și Fundația Adept Transilvania, știu cât de importantă este acestă dimensiune.
Anul trecut am venit și eu în completarea acestui peisaj gastronomic și am gătit în seara de dinaintea concursului la Hanul Cetății din Saschiz pentru o parte dintre concurenții prezenți la eveniment. Faptul că toți cei prezenți s-au declarat oarecum uluiți de ce-au mâncat atunci mi-a dat curaj și am zis să repet squema și anul acesta. Tot la Hanul Cetății, dar nu doar într-o seară, ci în fiecare seară a festivalului până în seara de dinaintea concursului. Așa că am făcut un plan împreună cu Lidia și Oana de la Hanul Cetății și am stabilit următoarele seri tematice în seria de evenimente sub titulatura „Mâncare cu dragoste sasquiziană”:
Marți pe 13 august va fi seara “Un sărut cu trufe” – voi pregăti pentru desfătarea papilelor gustative și a sufletelor unt sărat cu trufe care va fi servit cu pâine prăjită stropită cu puțin ulei de măsline extravirgin. Acompaniate de vinuri care desăvârșesc gustul, normal. Totul pe muzică de vară cu inflexiuni cubaneze și nu numai.
Miercuri pe 14 august va fi seara „Fromagerie des Saquis” – voi pregăti platouri cu brânzeturi maturate și aromate ( chimen, piper, ardei iute, busuioc ) sau natur, brână de oaie, capră și vacă, struguri, fructe deshidratate și nuci. Toate vor fi folosite ca pretext pentru degustarea unor vinuri care să aducă armonie în univers și pace interioară în suflete. Mă gândesc să punem și un grătar pe foc că poate o să găsim ceva de aruncat pe el. Playlist-ul va fi acordat pe zona de podgorie cu multe inflexiuni franțuzești.
Joi pe 15 august va fi seara „Mary HAD a little lamb” – voi pune la macerat în ziua precedentă tot felul de cărnuri: evident de berbecuț, cocoș, vită și porc. Va fi un pic mai complicat pentru vegetarieni și vegani, dar nu-i las să moară de foame. Vinurile recomandate vor atinge cele mai fine corzi ale sufletelor. Iar muzica va fi de petrecere și sărbătoare.
Vineri pe 16 august va fi seara „Bella Sasquizia” – voi găti paste. Asta pentru că un carbo-loading înainte de concursul de sâmbătă va fi mai mult decât potrivit. Sigur vom avea spaghetti al aglio olio e peperoncino, dar sper să reușesc să fac și câteva porții de cacio e pepe. Cu mult parmezan cum le stă bine celor mai bune paste. Iar dacă vă dă voie religia sportivă veți avea la dispoziție și vinuri care să așeze mai profund gusturile. Muzica va fi și ea de tipul bella bellissima.
În toate aceste zile meniul de la Hanul Cetății va merge în paralel cu ce pregătesc eu. După cum vedeți avem un plan bine pus la punct. Avem și porții numărate, adică e bine să vă asigurați că prindeți loc în fața bucatelor pregătite de mine. Detalii vor fi la Hanul Cetății. Abia aștept să văd bucuria pe care o ai când mănânci bun.
P.S. Pozele sunt de la evenimentul de anul trecut și sunt semnate de Traian Olinici și Bogdan Buda