După faptă și răsplată
De Gillian Flynn am auzit prima oară când a apărut Gone Girl și acest lucru m-a convins să citesc După faptă și răsplată*. Este o carte pe care am citit-o cât am mers cu troleibuzul prin oraș; este micuță, cât o broșură, aș spune, dar intensă. M-a ținut captivă și m-a captivat încă de la prima pagină pentru că părea ciudată. Este un thriller, cu fantome și spirite, iar, când am crezut că m-am prins de situatie, totul a luat o altă turnură. Îmi place pentru că îmi amintește de Povești întunecate, un joc în care, prin întrebări la care se răspunde în principiu cu DA sau NU, trebuie să îți dai seama de întâmplarea îngrozitoare și reală, mai presus de toate.
C#caturi spuse de tata
Cu toate că încă din titlul cărții** anticipam despre ce e vorba, parcă tot în engleză folosesc mai bine sh*t când vorbesc despre ea. Citind cartea, am putut traduce instant anumite vorbe pentru a înțelege exact ce spunea tatăl autorului Justin Halpern.
Ideea e că Justin se mută înapoi acasă pentru o perioadă și începe să posteze pe Twitter câte un citat pe zi din ce spunea tatăl său. Ajunge să îi creeze o pagină a lui, iar în scurt timp a devenit urmărit de zeci de mii de persoane. Contul de Twitter există și în acest moment.
Îmi place să citesc în mijloacele de transport în comun, dar, citind-o pe aceasta, am izbucnit în râs, în mijlocul troleului 70. Este o carte amuzantă și relaxantă despre întâmplările și replicile tatălui lui Justin. Sau ale tatălui meu sau ale tatălui tău. Iar dacă nu îți regăsești părintele în vreo situație, sigur o să îți aduci aminte de întâmplările deosebite din viața ta, când totul s-a învârtit în jurul unei replici.
Badumtss!
Toți suntem ciudați
„Ideea e că trebuie să îți pese. Să îți pese de ceea ce faci. Să îți pese pentru cine faci“ – asta scrie pe coperta cărții***. Este cartea cu care mi-am început anul 2018. Este cartea care îmi spune că e OK să fiu ciudată, să fiu diferită și să am alte gusturi sau pretenții. Este OK să fac parte din anumite grupuri sau să ascult cine știe ce muzică. Dar nu numai eu. Ci noi toți. Pentru că nu avem aceleași descrieri ale normalului, pentru că fiecare, în bula lui, trăiește într-o normalitate.
De asemenea, Seth Godin discută într-un mod practic despre brand-uri, consumul maselor, produse de nișă și target-uri. Ciudatul este noul normal. Cât de normali suntem?
*După faptă și răsplată, de Gillian Flynn, traducere de Bogdan Perdivară, Editura TREI, 2017.
**C#caturi spuse de tata, de Justin Halpern, traducere de Florin Tudose, Editura Publica 2017.
***Toți suntem ciudați, de Seth Godin, traducere de Mihai-Dan Pavelescu, ilustrații de Cristiana Radu, Baroque Books & Arts, 2017.
Bine, mai Gilda, cartea a aparut in romana si tu ma pui s-o iau in engleza? 🙂 Cand ai vorbit de ea la radio ma gandeam ca ai citit-o in engleza (poate asa s-a si intamplat si nu puteai vorbi altfel la radio)…