Triada MTB Păltiniș 2020 a relansat calendarul competițiilor de MTB în România

La sfârșitul săptămânii trecute la Păltiniș am avut parte de două zile de competiții de MTB oferite de CSU Scott ProCycling. Sâmbătă un concurs de tip XCO la categoria UCI C1 pe traseul căruia a avut loc și prima etapă din Cupa Națională de XCO, iar duminică un XCM/XCP, cursa de XCM fiind gazda Campionatelor Naționale de Cross Country Marathon.  Vremea capricioasă a trecut de data aceasta în plan secund, prioritate având toate noile reguli și respectarea lor în contextul pandemiei. Organizatorii au fost foarte atenți ca setul de reguli impuse să fie respectate de toți participanții la eveniment și s-au descurcat mai mult decât foarte bine. Cu această ocazie Triada MTB a servit drept etalon pentru următoarele evenimente de profil care urmează să fie organizate în România. Revenind la vreme aceasta a făcut ca traseele de la Păltiniș să fie mult mai dificile în condițiile în care momentele în care n-a plouat în cele două zile au fost destul de rare.

Traseul de XCO a masurat 3,2 kilometri cu 180 de metri diferență de nivel, iar ploaia care a căzut în reprize pe parcursul întregii zile l-a facut mult mai tehnic și totodată spectaculos. Iată câteva cadre de sâmbată de la competiția de XCO.

Traseul de XCM a fost modificat din cauza prognozei, decizie ce s-a dovedit a fi foarte bună pentru concurenții înscriși la această probă. Așadar, în loc de 78 de kilometri concurenții au avut la dispoziție un traseu ceva mai scurt, 70 de kilometri, dar foarte tehnic. Iată cum a fost duminică:

 

Mai jos vă prezentăm și datele oficiale transmise de organizatori pe care îi felicităm pentru un eveniment impecabil oferit iubitorilor de MTB.

“Triada MTB Păltiniș, 2 competiții de mountain bike autentic pe care vremea extremă le-a transformat într-un eveniment epic. Aproape 250 de concurenți împărțiți pe categorii s-au prezentat la startul celor două zile. Proba de XCO (proba olimpică de mountain bike) a crescut în acest an fiind înscrisă în calendarul Uniunii Cicliste Internaționale (UCI) la categoria Class 1. Din păcate în condițiile actuale, deși au existat mai multe intenții de participare, doar 3 sportivi din afara României (Franța și Italia) au avut curajul să participe. Competiția de maraton (XCM), a 13 ediție a Geiger MTB Challenge, a contat ca și Campionat Național.

În ziua de sâmbătă au fost programate competițiile de XCO, concursurile fiind și prima etapă a Cupei Naționale de României de XCO. Primii care au luat startul au fost copiii între 11 și 14 ani, au urmat sportivii master și amatori, iar începând cu ora 15 au concurat riderii categoriei Elite. Deși a plouat aprope toată ziua și traseele au devenit mult mai dificile cei mai mulți concurenți, inclusiv cei mici, au avut curajul să le parcurgă și, cel mai important, nu s-au înregistrat accidentări grave.

La Elite a câștigat francezul Pierre – Geoffroy Plantet (Equipe Velo Oberland) urmat fiind de Lucian Logigan (CSU Scott ProCycling) și Jean Demoulin (materiel-velo.com). La feminin a câștigat Eszter Bereczki (Velocitas). La clasa juniorilor a câștigat Răzvan Grec (CSU Scott ProCycling) urmat de Eduard Kubat (Dinamo BikeXpert Racing Team) și Rareș Hogaș (HPM Pro Mountain Sports Iași). Natalia Mănescu (CS Petrolul Ploieși) a fost singura curajoasă care a participat la categoria junioare. Rezultatele complete pot fi vizualizate aici.

Deși la startul zilei de duminică s-au aliniat aproape 250 de concurenți, doar 65 au avut curajul să dea piept cu traseul de maraton, probabil cel mai greu traseu din România și printre cele mai dificile din lume la această disciplină. 57 au reușit să și termine concursul, ceea ce reprezintă o creștere față de anul trecut chiar și în condițiile actuale ale traseului. Din cauza vremii extreme s-a efectuat o modificare de ultim moment a traseului astfel încât concurenții nu rămas doar puțin timp în zona de gol alpin unde condițiile meteo au fost ploaie, vânt și 6 grade Celsius.

Bogdan Duca (Dinamo BikeXpert Racing Team) a teminat primul la maraton cu un timp de 4 ore 27 de minute fiind astfel și noul campion național în această disciplină, urmat de Ede Molnar (Dinamo BikeXpert Racing Team) și Pierre – Geoffroy Plantet (Equipe Velo Oberland). Deși traseul este unul extrem de dur anul acesta s-a înregistrat un record de participare la feminin, respectiv 11 concurente. A câștigat Manuela Mureșan (Seven Pro Sport) urmată de Eszter Bereczki (Velocitas) și Cora Balteș (Călărași Cycling Team).

Pe traseul scurt, cel de 37 de kilometri, cei mai rapizi au fost sportivii juniori. A câștigat Răzvan Grec (CSU Scott ProCycling) urmat de Patrik Pescaru (NoMad Merida CST) și Rareș Alecu (Giant Romania).

Clasamentele complete ale zilei de duminică pot fi găsite aici.

Triada MTB Păltiniș este organizată de Scott ProCycling Romania, sub egida Federației Române de Ciclism.

Arena Platoș Păltiniș a fost și în acest an gazda zonei de start/sosire și a tuturor activităților din jurul acesteia.

O parte din trasee au fost alese și pregătite în colaborare cu Direcția Silvică Sibiu.

Credit foto: Tibi Hila – hila.ro

Adaugă un comentariu
Numele tau *
Email *
Mesajul tău

Scrise de...
Adrian Andrei

Producător de muzică. Muzician al producției.

Adrian Popescu

Om bun la toate, dar mai ales la marketing.

Alex Tocilescu

Scriitor. Publicitar. Pisicofil. Președinte de bloc.

Alexandru Anghel

Luptător al Binelui. Al Binelui Învinge.

Ana Coman

Cu vocea și chitara la degetul mic.

Ana-Maria Șchiopu

Master Shifu în ale istoriei.

Bogdan Budeș

Spirit critic. Regizor.

Bogdan Șerban

LogOutist profesionist.

Carla Teaha & Adrian Popescu

Scandinavi din România.

Carla-Maria Teaha

Neastâmpărată și nealiniată. Cucerește Radio Guerrilla pentru toate fetele de pe frecvențe.

Claudiu Leonte

Spirit ludic și gastronom liric.

Control Club

Muzică. La Control.

Corina Jude

Iubitoare de insecte. În special Lepidoptere.

Cristina Toma

Manager al Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi.

Doru Panaitescu

Iubitor de păsări și alte animale.

Emil Popescu

noi seara nu mâncăm (și nu bem), doar asociem

Florin Iaru

Poet. Optzecist douămiist. Martor al lui Apple.

George Mihalcea

Știrist. Cinefil convins.

Georgiana Crețu

Specializată în studiul liliecilor și analiza ultrasunetelor.

Gilda Comârzan

Stăpâna hohotelor de surâs.

Ionuț Tăușan

Antlover: pe urmele furnicilor.

Iulian Tănase

Războinic de tot RîSSul.

LIFE.ro

Site de viață bună. Și povești inspiraționale. LIFE.ro - Stories to Inspire.

Liviu Mihaiu

Fondator Academia Cațavencu. Fondator Radio Guerrilla.

Liviu Surugiu

Scriitor. Cititor. Bun la amândouă.

Mădălina Ștefu

Absolventă de anagramatică și alte jocuri de cuvinte.

Mani Gutău

Muzician de cuvînt.

Marta-Ramona Novăceanu

Profă de Română de România.

Matei Oprina

De la Guerrilla de Dimineață până seara.

Mihai Dobrovolschi

Cogito Ego Sum.

Mitoș Micleușanu

Spirit multifuncțional, atins de Febre39.

Nic Cocîrlea

Tovarăș de drum. Camarad, Nomanslander.

Oleg Garaz

Muzicolog, specialist în BMW (Bach, Mozart, Wagner)

Petru Stratulat

Liniștitor, fără efecte.

Radio Guerrilla

Suntem noi, toți cei care gândim la fel. Eliberadio.

Redacția

Una pentru toți, toți pentru Radio Guerrilla.

Ruxandra Georgescu

Îndrăgostită de toate cele care nu există.

Sebastian (Memo) Vrînceanu

Maestru biciclofonist.

Sergiu Torok

Iubitor de fluturi.

Simona Toma

Poetă, librar şi încă ceva.

Sorel Radu

Progresare humanum est.

Sorin Badea

Cu știința-n sânge.

Teodora Vamvu

Zînă online. Dar și offline.

VRTW

Vinyl, Rum, Tapas & Wine