Niciun început de august fără Cinemascop.
În grădina de vară din Eforie Sud, de la 1 august, din 2018 încoace, are loc festivalul Cinemascop.
Povestea festivalului Cinemascop a început în 2018. Centrul Ceh București a redeschis atunci grădina de vară din Eforie Sud, ce nu mai fusese activă din 2004. Clădirea ajunsese într-o stare de degradare semnificativă, însă sub tonele de moloz și vegetație se ascundea, de fapt, un cinematograf în aer liber perfect funcțional, care, cu îmbunătățirile aduse de-a lungul ultimilor 4 ani, a ajuns un simbol al voinței și nevoii de cultură în zonele în care aceasta nu este prezentă. An de an, turiștii și localnicii s-au bucurat din nou de câteva zile de august petrecute într-o grădină de vară, pe litoral.
Anul 2021 a adus o evoluție neașteptată a spațiului, odată cu proiectul Eforie Colorat – un program ce se întinde pe 90 de zile, toată perioada estivală, în care grădina de vară este deschisă zilnic, cu filme, expoziții și alte elemente educative și culturale. Eforie Colorat a dat și mai multă culoare grădinii, la propriu, și a readus-o la scopul inițial, acela de a găzdui proiecții de film (și nu numai).
Festivalul Cinemascop rămâne un highlight al verii în Eforie Sud, iar ediția de anul acesta revine cu un program pe cinste. Pe 1 august s-a văzut filmul polonez „Grădina speranței” (r. Niki Caro, Polonia, SUA, UK, 2017, 126 min.), oferit de către Institutul Polonez. Cinemascop este deja un eveniment mult așteptat de către localnicii și turiștii fideli din Eforie Sud, dar și din alte orașe și stațiuni. În serile ce urmează, de la ora 21:00, veți putea vedea următoarele filme:
2.08 | Astrid (r. Pernille Fischer Christensen, Suedia, Danemarca, 2018, 123 min.) din partea Ambasadei Suediei
3.08 | Tata mută munții (r. Daniel Sandu, România, 2021, 108 min)
4.08 | Varză, cartofi și alți demoni (r. Șerban Georgescu, România, 2016, 52 min) din partea Festivalului Pelicam
5.08 | Antoinette, un iubit și un măgar (r. Caroline Vignal, Franța, 2020, 95 min.) din partea Institutului Francez
6.08 | Proprietarii (r. Jiří Havelka, Cehia, 2019, 97 min.) din partea Centrului Ceh
7.08, 21:15 | Tânăr, suplu și… aproape arătos (r. Alessandro Tamburini, Italia, 2018, 80 min.) din partea Institutului Italian de Cultură
8.08 | Comoara (r. Corneliu Porumboiu, România, 2015, 89 min.) din partea Institutului Cultural Român
Desigur că nu se oprește totul la proiecții de film. Grădina se deschide zilnic la ora 18:00, când încep și atelierele creative pentru copii, unde aceștia pot învăța să deseneze și să picteze distrându-se. Ateliere sunt asigurate de prietenii festivalului, brandul ceh Koh-I-Noor.
Între timp, ceilalți participanți pot experimenta realitatea virtuală în colțul special amenajat, sau citi o carte din biblioteca pop-up. Trei expoziții vă așteaptă – pe pereții grădinii se regăsesc 50 de portrete ilustrate ale femeilor cehe și românce care au schimbat lumea de-a lungul istoriei, reunite sub expoziția „Eroinele”, realizată de Centrul Ceh București, iar white cube-ul E T A J on wheels, care este deja o tradiție a festivalului, prezintă în această perioadă doi artiști tineri români, Radu Panait („FATUM // I made this reality”, până pe 6 august, inclusiv) și Benny Jackson („Râsu’ Plânsu’”, pe 7 și 8 august, dar și în perioada care urmează festivalului). Iar pentru ca programul să fie complet, pe 7 august, de la ora 20:15, veți putea vedea un concert live, cu Acoustic Friends.
Desigur că bomboanele M&M’s oferite cadou rămân preferatele vizitatorilor de toate vârstele, iar berea cehă Budweiser Budvar vă așteaptă când se termină filmul, seară de seară. În rest, în grădină este și un foodtruck, de unde vă puteți aproviziona înainte de film.
Intrarea este liberă, așa cum se cuvine. Detalii pe pagina de Facebook, chiar aici.
Evenimentul se va desfășura în conformitate cu regulile impuse de prevenirea răspândirii și contaminării cu Covid-19. Capacitatea maximă admisă este de 250 de persoane, iar distanța de 2m trebuie păstrată pe tot parcursul vizitei.
***
Organizatori: Centrul Ceh București, EUNIC Romania
Co-organizatori: Asociația Forumul Artelor Vizuale, Primăria Orașului Eforie, RADEF RomaniaFilm, Eforie Colorat
Plăcut de Radio Guerrilla.