Ultima zi de „INT. EXT.” – un spectacol-manifest la Galeria Galateca

Ultima zi de „INT. EXT.” – un spectacol-manifest despre transformări și întrebări legate de locul artei în situații de criză

Între 5 și 7 mai, patru dintre vitrinele galeriei de artă contemporană și design Galateca s-au transformat în scena unui spectacol „work in progress” semnat de unii dintre cei mai avangardiști și reprezentativi creatori ai scenei performative: Bobi Pricop, Mihai Păcurar, Teona Galgoțiu, Simona Dabija, Eduard Gabia, Kinga Ötvös, István Téglás. O producție originală marca creart/Teatrelli&Galateca, care încearcă să caute răspunsuri la o serie de întrebări esențiale pentru universul artistic în contextul schimbărilor majore din ultimul an – Ce sens are arta în lumea de acum, modificată fundamental de niște consecințe care nici măcar nu s-au cristalizat încă? Există o utilitate a ei, posibil de dovedit sau cuantificat?

Căutarea răspunsurilor, urgente sau nu, începe într-un spațiu expus și, totodată, protejat, comunicarea dintre interior și exterior fiind și ea explorată prin contradicții: patru performeri – Simona Dabija, Eduard Gabia, Kinga Ötvös, István Téglás izolați în patru vitrine separate observă fluxul oamenilor din stradă, de care sunt, la rândul lor, observați.

Un performance work in progress colectiv despre transformări, întrebări și neliniști artistice:

„INT. EXT. e despre cum ne regăsim cu noi și cu ceilalți, fragilitate, anxietate, nesiguranțe, neliniști și întrebări fără răspuns. Despre proteste interioare și transformările din noi. Despre ce și cât ne-a costat acest ultim an, reechilibrare și posibilitatea de a stabili o conexiune directă, nemediată.”, mărturisește Bobi Pricop.

Mihai Păcurar: „Pentru mine acest proiect reprezintă oportunitatea de a aborda o serie de întrebări care mi-au dat târcoale în ultimul an: Cum se schimbă felul în care comunicăm în condițiile nou instaurate? Reușim să comunicăm cu adevărat dincolo de bulele noastre? Cum putem defini și apoi împărtăși cu ceilalți utilitatea actului artistic pentru societate?”

Teona Galgoțiu: „Întâlnirile prin care am construit performance-ul au reușit să-mi tempereze un pic vârtejul din cap, provocat de întrebările copleșitoare pe care mi le-am tot pus în ultimul an în legătură cu locul artei în situații de criză și (im)posibilitatea artiștilor de a contribui la schimbare. Asta cred că s-a întâmplat în primul rând pentru că ne-am expus experiențe destul de intime (foarte asemănătoare din anumite puncte de vedere și contradictorii, din altele) și am încercat să le dăm o formă care să deschidă un dialog cât mai direct cu publicul, fie că e vorba de cei care trec întâmplător prin fața vitrinelor și sunt provocați să-și pună întrebări noi, fie de cei care și le pun deja de mult timp.”

Simona Dabija: „Este vorba despre statutul artistului în pandemie și despre cum acesta este scos din context și trebuie să lupte pentru a-și crea singur contextul. Momentul meu se leagă de acest lucru, mai exact vorbește despre modul în care scoți lucrurile din context și le dai un alt înțeles, despre modul în care trebuie să ne creăm singuri cadrul, pentru a ne putea exprima liber.”

Eduard Gabia: „Urmăresc de ceva vreme cursuri, tratate, conferințe despre comportamentul uman. Despre ceea ce ne face să acționăm, care sunt impulsurile și motivațiile apriori unei acțiuni. Și, nu în ultimul rând, cum percepem acțiunile celorlalți. Pentru acest cadru am ales să traduc într-un limbaj corporal o conferință a unui om de știință care pare că a ajuns să pună foarte multe informații în legătură, astfel încât să ajungă să ofere un spectru destul de larg și convingător asupra comportamentului uman. Această traducere este o interpretare artistică a unor date și experimente reale. Traducerea pierde din claritate, dar oferă posibilitatea unui alt comportament. Comportamentul artistic.”

Kinga Ötvös: „Mă interesează conexiunea cu oamenii, chiar dacă este mediată. Iar în vitrină se întâmplă ceva similar experiențelor noastre artistice din ultima vreme, când am funcționat aproape exclusiv pe Zoom sau în online – există acest zid, prin care vezi, dar efortul de a crea conexiunea cu oamenii este mult mai mare”.

István Téglás: „Cred că e foarte binevenit proiectul acesta. Ceea ce încercăm noi aici este să căutăm o definiție pentru condiția artistului. Ce se întâmplă în această vitrină este exact ce simțim noi ca artiști – că s-a pus acest zid de sticlă, peste care nu poți trece și care te forțează să interoghezi modul în care percepi lucrurile prin acest zid: înțelegi sau nu, te irită sau, dimpotrivă, îți place? Oricare ar fi răspunsul însă, este evident mult mai dificil să pătrunzi în universul artistului în acest mod decât este atunci când stai în public, iar contactul cu artistul de pe scenă este nemediat.”

Ultima reprezentație este programată vineri, 7 mai, în intervalul orar 14.00 – 16.00.

„INT. EXT.” este o producție creart/Teatrelli&Galateca, plăcută de Radio Guerrilla.

***

Teatrelli

Teatrelli este un proiect creart, un spațiu cultural alternativ dedicat artelor performative, care oferă publicului producții proprii de teatru și dans, spectacole work in progress, lecturi performative, serii de dialoguri culturale și artist-talk-uri etc.

www.teatrelli.com / www.facebook.com/teatrelli/ www.instagram.com/teatrelli/

Galateca – galerie de artă contemporană și design

Galateca este una dintre cele mai cunoscute galerii multidisciplinare de artă și design din România, spațiu de referință, o platformă de promovare a proiectelor originale. De-a lungul timpului, galeria a găzduit numeroase expoziții de artă contemporană, dar și interdisciplinare ale artiștilor din întreaga lume. La începutul anului 2013, a fost lansată și NeoGalateca – un gallery shop ce completează zona expozițională, devenit de referință pentru publicul român și străin pasionat de cadouri de artă și design. În egală măsură, galeria și-a asumat programe de promovare a valorilor românești, a tinerilor artiști și încurajarea producției de artă contemporană prin dezvoltarea de proiecte expoziționale în spațiile proprii și care exced granițele sale.

www.galateca.ro / www.facebook.com/GalerieGalateca/ / www.instagram.com/galateca/

Adaugă un comentariu
Numele tau *
Email *
Mesajul tău

Scrise de...
Adrian Andrei

Producător de muzică. Muzician al producției.

Adrian Popescu

Om bun la toate, dar mai ales la marketing.

Alex Tocilescu

Scriitor. Publicitar. Pisicofil. Președinte de bloc.

Alexandru Anghel

Luptător al Binelui. Al Binelui Învinge.

Ana Coman

Cu vocea și chitara la degetul mic.

Ana-Maria Șchiopu

Master Shifu în ale istoriei.

Bogdan Budeș

Spirit critic. Regizor.

Bogdan Șerban

LogOutist profesionist.

Carla Teaha & Adrian Popescu

Scandinavi din România.

Carla-Maria Teaha

Neastâmpărată și nealiniată. Cucerește Radio Guerrilla pentru toate fetele de pe frecvențe.

Claudiu Leonte

Spirit ludic și gastronom liric.

Control Club

Muzică. La Control.

Corina Jude

Iubitoare de insecte. În special Lepidoptere.

Cristina Toma

Manager al Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi.

Doru Panaitescu

Iubitor de păsări și alte animale.

Emil Popescu

noi seara nu mâncăm (și nu bem), doar asociem

Florin Iaru

Poet. Optzecist douămiist. Martor al lui Apple.

George Mihalcea

Știrist. Cinefil convins.

Georgiana Crețu

Specializată în studiul liliecilor și analiza ultrasunetelor.

Gilda Comârzan

Stăpâna hohotelor de surâs.

Ionuț Tăușan

Antlover: pe urmele furnicilor.

Iulian Tănase

Războinic de tot RîSSul.

LIFE.ro

Site de viață bună. Și povești inspiraționale. LIFE.ro - Stories to Inspire.

Liviu Mihaiu

Fondator Academia Cațavencu. Fondator Radio Guerrilla.

Liviu Surugiu

Scriitor. Cititor. Bun la amândouă.

Mădălina Ștefu

Absolventă de anagramatică și alte jocuri de cuvinte.

Mani Gutău

Muzician de cuvînt.

Marta-Ramona Novăceanu

Profă de Română de România.

Matei Oprina

De la Guerrilla de Dimineață până seara.

Mihai Dobrovolschi

Cogito Ego Sum.

Mitoș Micleușanu

Spirit multifuncțional, atins de Febre39.

Nic Cocîrlea

Tovarăș de drum. Camarad, Nomanslander.

Oleg Garaz

Muzicolog, specialist în BMW (Bach, Mozart, Wagner)

Petru Stratulat

Liniștitor, fără efecte.

Radio Guerrilla

Suntem noi, toți cei care gândim la fel. Eliberadio.

Redacția

Una pentru toți, toți pentru Radio Guerrilla.

Ruxandra Georgescu

Îndrăgostită de toate cele care nu există.

Sebastian (Memo) Vrînceanu

Maestru biciclofonist.

Sergiu Torok

Iubitor de fluturi.

Simona Toma

Poetă, librar şi încă ceva.

Sorel Radu

Progresare humanum est.

Sorin Badea

Cu știința-n sânge.

Teodora Vamvu

Zînă online. Dar și offline.

VRTW

Vinyl, Rum, Tapas & Wine