„În ego-ficțiunea Ralucăi Nagy despre Japonia nu se întâmplă practic nimic: nu există intrigă, în sensul occidental, după cum ne avertizează autoarea încă de la început. Dar se petrece o întâlnire radicală a europeanului cu un Celălalt extrem, care îl face să simtă organic – la modul propriu – distanța culturală și provocarea umană. Un cal într-o mare de lebede este pur și simplu narațiunea polisenzorială și în același timp auto-reflexivă, etnografică și personală, perplexă și totodată firească până la limita intimității, a acestei experiențe.“ – Vintilă Mihăilescu
Povestea lui Rosalyn începe într-un orășel englez liniștit, în mijlocul unei furtuni interioare, cu un pachet misterios pe care-l primește subit. Cineva, undeva, o cunoaște mai bine decât și-ar fi imaginat. Obiectele pe care i le-a trimis persoana anonimă se transformă, fiecare, într-un soi de madlenă, pretext pentru a afla istoria din spatele lor.
Din Anglia și până-n Japonia, de la boală la vindecare, de la suferință la împăcare cu sine, de la confuzie la fascinație nu e decât un pas. Pe care Rosalyn reușește să-l facă prin intermediul cunoașterii Celuilalt, al alterității, care-i schimbă viața cu totul.
Nu vei mai vedea vreodată Japonia cu aceiași ochi după lectura acestei cărți. Universul pe care îl conturează autoarea, autentic până în fibrele sale, este fascinant. Raluca Nagy te ademenește într-o poveste unică, irepetabilă, personală, percutantă, despre cum întâlnirea cu un Celălalt extrem îți poate schimba complet optica și viața.
Nu vei mai citi niciodată un volum similar.
Eli Bădică
………………………………………………………….
de Raluca Nagy
2018, Colecția n’autor, editura Nemira
Bravo, m-am tot intrebat cum puteam descrie senzatia sederii mele intre ei. Da, asa e, un cal intr-o mare de lebede! Multumesc.
Eu vă mulțumesc, nici nu știți ce mult mă bucură să aud/citesc asta.