A opta zi de UNDERCLOUD – Festival de Teatru Independent de Orice, ediția a 11-a, la ARCUB Gabroveni. Iar programul se arată cam așa:
11:00 – Embracing the unknown – The East and The West, workshop susținut de Tang Shu-wing (durată 3h), Sala Atelier
Ziua începe devreme și în forță cu workshop-ul susținut de Tang Shu-wing, regizor din Hong Kong, recunoscut ca „alchimistul teatrului minimalist”. Se pot înscrie între 12-16 tineri artiști cu vârste între 18 și 25 de ani care își doresc să afle mai multe despre secretele unui performer. Workshopul poate fi însă observat de un număr nelimitat de persoane. Scopul workshop-ului este să le prezinte participanților două tehnici:
-o tehnică fizică: participanții vor învăța exerciții de respirație și pentru a-și fortifica musculatura picioarelor, a mâinilor, pe baza operei chineze, a artelor marțiale și yoga.
-o tehnică de improvizație: paricipanții vor cunoaște o metodă de improvizație pentru a înțelege relațiile dintre personaje, pornind de la binecunoscutul text „Hamlet”.
16:00 – Actor’s body – an evoked drama, workshop coordonat de Jaroslaw Fret (durată 3h)
“An actor’s Body – an evoked drama”, un workshop despre mișcarea scenică susținut de către Jaroslaw Fret, regizor, actor și director al Institutului Grotowski din Polonia și fondator al teatrului ZAR. În cadrul trainingului, regizorul explică conceptul de “patru centre fizice” în care acționează artistul.
Schimbarea și posibilitatea de a recunoște acest lucru este principalul aspect al unui spectacol. Este scopul principal a fiecărei apariții a unui artist care se mișcă: actor, dansator, cântăreț.
Workshopul se adresează artiștilor (actori, dansatori, cântăreți), inclusiv studenților, ce se simt atrași de teatru de mișcare, dans și teatru vizual. Cei interesați sunt rugați să trimită cv și poză pe adresa de e-mail conferinte@undercloud.ro.
Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile (16 în total). De neratat.
18:00 – Territorial Opera, concept Shlomit Fundaminsky (durată 50min), Sala Mare
La secțiunea dans, UNDERCLOUD găzduiește spectacolul invitat (Israel) Territorial Opera, un joc pentru patru persoane. Un joc care se desfășoară într-un spațiu sigur și unul periculos, spații din care nu există ieșire. Scopul e să-ți găsești un loc sigur în care să te poți odihni.
Regulile sunt simple: decide în timp real; surprinde și marchează; dedică-te dramei.
20:00 – Nok Nok, regia Nicoleta Lefter (durată 1h, Sala Bolți
La secțiunea performance avem spectacolul Nok Nok adaptat după textul „Anul gândiri imagice” de Joan Didion, după un concept semnat de Nicoleta Lefter. Împreuna cu Flavia Giurgiu (distribuție), cele două au creat un performance în care își pun la bătaie istoriile personale legate de sfârșit – al unei etape de viață, al unui om apropiat, sfârșitul unei povești de iubire. Combinate cu povestea scriitoarei, muzică contemporană și video live, acestea produc un efect de auto reflecție vizavi de raportarea oricărui dintre noi la final.
21:00 – În doi, regia Alexandru Nagy, după un text de Matei Vișniec (durată 5×15 min), În mașină
După cum v-am obișnuit deja, la ora 9 seara se merge cu mașina În doi. De fapt, în cinci. Iar 5 curse de câte 15 minute fiecare dezvăluie spectatorilor tandrețea, în toate formele ei.
21:30 – Când timpul stă pe loc, regia Bogdan Budeș (durată 2h), Sala Mare
La secțiunea concurs, timpul stă pe loc în spectacolul lui Bogdan Budeș, cu Mihaela Sîrbu, Andi Vasluianu, Dorin Andone și Diana Roman în distribuție. Două povești de dragoste, două traiectorii pe cât de previzibile, la prima vedere, pe atât de surprinzător imprevizibile.
Când timpul stă pe loc este, esențialmente, o poveste despre viață, cuplu, profesie, iubire în confruntarea cu vremurile pe care le trăim, marcate de presiunea cotidianului, violență, război.