Se apropie minivacanța de Centenar și, odată cu ea, tot românul îmbracă straie de sărbătoare pentru a celebra cum se cuvine Marea Unire. Unii vor merge la festivitățile de la Alba Iulia, alții vor asista la parada militară de la Arcul de Triumf din București, iar mulți vor sta acasă, unde vor încinge cel mai probabil un grătar sau, de ce nu, ceaunul cu fasole cu ciolan. Că doar o dată-n an e 1 Decembrie, nu?
Și dacă tot aveți acest prilej de răgaz, vă gândiți și la următoarele sărbători, că mintenaș bate la ușă Moș Nicolae, Moș Crăciun sau Anul Nou.
Vorba Ralucăi, o cititoare a rubricii noastre: „urmează o perioadă în care e cool ca lumea să-și facă lista de rezoluții (nu de dorințe sau obiective)“.
O perioadă în care rețelele sociale și nu numai, vor abunda de enunțuri în care actorul principal va fi acest substantiv, care potrivit DEX, înseamnă:
REZOLÚȚIE, rezoluții, s. f. 1. Hotărâre luată în urma unor dezbateri colective. 2. Rezolvare pe care cel în drept o dă unei cereri, unui act etc. 3. (Med.) Dispariție a semnelor de boală sau a unui proces patologic. 4. (Jur.) Desființare retroactivă a unui contract cu executare imediată pentru neexecutarea uneia dintre obligațiile reciproce ale părților. [Var.: rezoluțiúne s. f.] – Din fr. résolution, lat. resolutio, -onis.
Așa că, anii trecuți eram întrebați „ad nauseam”:
„Ce ai pe lista de rezoluții? Uite aici 7 obiective awesome pentru un 2018 de poveste!“
sau
“Ce vei scrie pentru următorul capitol al vieții tale? Fă primul pas pentru a te asigura că vei avea o poveste minunată, prin stabilirea câtorva rezoluții“.
Dacă vrem ca lista de rezoluții să nu se repete, ar fi bine să ne stabilim din timp obiectivele, dorințele, țelurile, planurile sau proiectele.
Și pentru că tot suntem în an Centenar, poate n-ar fi rău să lecturăm și Rezoluţia Adunării Naţionale de la Alba Iulia.
Să fiți uniți!
Și nu uitați:
Pentru o bună comunicare verbală, spălați-vă limba de două ori pe zi și consultați dicționarele de specialitate!