La începutul săptămânii am lansat cea de-a cincea temă a celui de-al doilea sezon Vocea Ascultătorului: Cum arată realitatea alternativă în care ai vrea să trăiești?
Concursul se încheie duminică, 10 iunie, ora 14:00. Cel mai bun text va fi premiat cu un kil de cărți oferite de Editura Humanitas și cu un loc de cinste în homepage-ul guerrillaradio.ro. Câștigătorul va fi anunțat în emisiunea Guerrilla de Dimineață de luni, 11 iunie. Dacă nu câștigi kilul de cărți, ai șanse să câștigi pentru textul tău un loc pe site-ul guerrillaradio.ro, alături de felicitările noastre.
Textul de mai jos este unul din textele finaliste.
***
Nu pot să nu mă întreb de ce căutăm noi oamenii mereu altceva și altceva… și… altceva… Aftfel și diferit față de ceea ce avem în prezent sau vom avea vreodată. Visăm cu ochii deschiși cum ar fi… dacă… ne-am ocupa diminețile, zilele și serile cu altceva decât rutina deja cunoscută, dacă ne-am fi născut în alt oraș, în altă țară, în altă familie, dacă am avea alt partener/ă de viață, alt câine sau altă mâță. Ori chiar dacă am avea o altă viață paralelă pe care s-o trăim. Poate că ăsta e unul din motoarele naturii umane. Cred că evoluția ne vrea curioși, ne împinge spre visare tocmai pentru a trezi în noi speranță, uneori curaj, acel zvâc ce face posibilă schimbarea. Și asta spre binele speciei, întotdeauna. Dragul de Darwin… cum știa el esențialul. 🙂
M-am uitat la realitățile alternative ale celor publicați în spațiul Vocii, spațiul nostru, al celor care vă ascultă pe voi, cei altfel, dar asemănători nouă. 🙂 Au idei frumoase, lumi ideale aș putea spune și nu pot să neg, aș îmbrățișa cu recunoștință o lume a viitorului, tehnologizată, în care o Inteligență Artificială mi-ar face curat în casă, mi-ar pregăti micul dejun și poate ar contribui la bunăstarea mea zilnică.
Aș trăi de altfel și într-o lume în care nu există legi. În care haosul ar fi la el acasă și fiecare s-ar descurca cum ar putea (și nu mă refer la România de astăzi). Prevăd o astfel de lume în care entropia ar fi în elementul ei și oamenii s-ar autodistruge constant, viciile cuprinzându-le mințile fragile și neînțelese. Asta doar așa, s-o punem la bifa de experiențe.
În alt Univers Paralel sau poate într-un viitor care poate nu e chiar atât de îndepărtat, aș vrea să am copaci strălucitori drept iluminat stradal și să îmi citesc seara cărțile de pe noptieră, la lumina unei plăntuțe lucitoare. Acest lucru e foarte posibil deoarece oameni de știință de la MIT au creat deja prototipuri. Aștept cu interes acele vremuri. Tot în această realitate, pe care o consider și posibilă cândva în următoarele decade, mi-aș dori să respir un aer curat, datorat minimizării poluării globale. Știm cu toții, presupun, că la nivelul Europei, Bucureștiul ocupă loc fruntaș al gradului de poluare. Cel mai frumos din lume pe România – or NOT… Dacă aș candida la Miss Univers, aș preciza și că aș vrea să fie pace în lume. Dar nu sunt, slavă cerului. Mai mult, sunt de părere că uneori conflictul e bun, te scoate din zona de confort și te ajută să crești. De aici nu rezultă în niciun caz că sunt pro război sau anarhie.
Realitatea ultimă supremă ar fi să locuiesc o vreme pe o altă planetă, într-o galaxie far, far away, să cunosc o civilizație extraterestră, care să mă adopte, nu să mă căsăpească. Mi-e greu să îmi imaginez cum ar fi viața acolo pentru că orice ar fi posibil. Ar putea fi o populație asemănătoare nouă, cu formă umanoidă, ori ar arăta dizgrațios și ți-ar fi teamă să te uiți la ei? Dar cât de uau ar fi să ai acces la o asemenea experiență?? Să mânănci zeamă de castraveți, gătită de o ”domniță cu 4 mâini” poate…?…
În final, o alter-realitate avem cu toții atunci când ne cufundăm în memoriile trecutului ori în speranțele ori fricile viitorului. Un simbol al plenitudinii alter-realităților noastre este imaginația…
Ce poate fi mai sublim decât o realitate bine ancorată în prezent, îmbogățită pe alocuri cu povești imaginate?
Ah, da!.. Și cărțile… Dar cărțile de unde credeți că provin? 🙂