Verde uimitor

Verde uimitor. Inteligența lumii vegetale

de Stefano Mancuso și Alessandra Viola

prefață de Michael Pollan, traducere din limba italiană de Liliana Angheluță Nechita

colecția Sapiens, Editura ART, 2018

Trăim înconjurați de materie vie, existența noastră depinde cu totul de cea a plantelor și de procesul de fotosinteză prin care se generează oxigen și, cu toate astea, suntem foarte ignoranți în ceea ce privește lumea vegetală. Fără plante, viața noastră ar fi o ficțiune improbabilă în mintea unei inteligențe plistisite dintr-un alt sistem capabil să susțină forme de viață. Și, cu toate astea, de cele mai multe ori noi înșine privim lumea plantelor ca pe un regn pe cât de familiar, pe atât de ˮextraterestruˮ, pe care, din comoditate, preferăm să-l privim ca decor plăcut și folositor, static și lipsit de complexitate sau inteligență. Stefano Mancuso. profesor la Universitatea din Florența, un expert cu cotă internațională în cercetarea dedicată lumii vegetale, ne arată, ajutat de jurnalista Alessandra Viola, cât de elaborată este lumea plantelor, cum comunică acestea, cum simt, calculează și se orientează, pe scurt, cum reușesc să depășească probleme, să se adapteze și să supraviețuiască.

Bazându-se pe anii lungi de studiu și observație, majoritatea realizate în centrul său de cercetare numit Laboratorul Internațional de Neurobiologie Vegetală (LINV), în favoarea inteligenței plantelor Mancuso aduce argumente nu doar întru totul probate științific, dar și cu totul fascinante, dacă urmărești procesele pe care le descriu. Convingerea lui este că oamenii le-au negat plantelor această capacitate doar pentru că au rămas fideli, în mod inert, unor prejudecăți vechi de mii de ani. Niciun argument venit din tabăra care susține că plantele ar fi incapabile de inteligență nu este fundamentat științific. În schimb, cercetătorul aduce aici o pleiadă de probe pentru a-și susține convingerea. Pornind de la o definiție simplă și practică a inteligenței, anume capacitatea de a rezolva problemele întâmpinate, profesorul italian etalează probe despre felul în care plantele simt, reacționează, comunică și chiar se coalizează, pentru a-și conserva supraviețuirea.

Verde uimitor oferă o incursiune puțin spus interesantă, într-o lume în care cei mai mulți dintre noi nu văd decît un decor agreabil, dar lipsit de calitățile și de complexiatea lumii animale. Cei doi autori explică simplu, elegant și incitant o mulțime de lucruri elementare, dar necunoscute, cum ar fi, de pildă, faptul că plantele dispun, ca și noi, de cele cinci simțuri, numai că au, în plus, alte 15, cu mult mai subtile: sunt capabile să detecteze câmpurile electromagnetice, umiditatea și să analizeze tot felul de variații chimice, capacitate esențială pentru propria supraviețuire. Sfera în care plantele se aseamănă cel mai mult cu noi, subliniază autorii, este cea socială, acolo unde reușesc să comunice printr-un sistem specific, schimbând informație relevantă cu ajutorul moleculelor chimice pe care le emit. Iată ce notează cei doi, chiar de la începutul cărții, anunțând una dintre cele mai interesante piste ale volumului: ˮPlantele «vorbesc» unele cu altele, își recunosc rudele și demonstrează că posedă diferite «trăsături de caracter». La fel ca în lumea animală, și în lumea plantelor există indivizi oportuniști și generoși, onești și vicleni, care îi recompensează pe cei care le sunt de ajutor sau îi pedepsesc pe cei ce încearcă să le facă răuˮ.

Vestea bună, desprinsă tot din această carte, doldora, de altfel de informație, este că, pe măsură ce cercetarea și studiile avansează, oamenii devin mai conștienți de propria ignoranță și mai atenți la lumea verde care ne susține viața. Momentan, Elveția este singura țară din lume unde drepturile plantelor sunt recunoscute, dar poate că eforturile cercetătorilor, nu doar de a cunoaște și de a descrie mai mult, ci și de a populariza ceea ce fac, vor crește nivelul de informare și respectul pentru minunata lume verde. Plină de informații, ghidată de dragoste și respect pentru organisme însuflețite, capabile de calcule și memorie, Verde uimitor, carte distinsă cu Premiul Național pentru Promovarea Științei, acordat de Asociația Italiană a cărții, oferă o perspectivă insolită, curajoasă și teribil de utilă, mai ales pentru viitorul lumii pe care o împărțim cu celelalte regnuri.

PR-ul de serviciu al Editurii ART.

Sursă foto cover.

Adaugă un comentariu
Numele tau *
Email *
Mesajul tău

Scrise de...
Adrian Andrei

Producător de muzică. Muzician al producției.

Adrian Popescu

Om bun la toate, dar mai ales la marketing.

Alex Tocilescu

Scriitor. Publicitar. Pisicofil. Președinte de bloc.

Alexandru Anghel

Luptător al Binelui. Al Binelui Învinge.

Ana Coman

Cu vocea și chitara la degetul mic.

Ana-Maria Șchiopu

Master Shifu în ale istoriei.

Bogdan Budeș

Spirit critic. Regizor.

Bogdan Șerban

LogOutist profesionist.

Carla Teaha & Adrian Popescu

Scandinavi din România.

Carla-Maria Teaha

Neastâmpărată și nealiniată. Cucerește Radio Guerrilla pentru toate fetele de pe frecvențe.

Claudiu Leonte

Spirit ludic și gastronom liric.

Control Club

Muzică. La Control.

Corina Jude

Iubitoare de insecte. În special Lepidoptere.

Cristina Toma

Manager al Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi.

Doru Panaitescu

Iubitor de păsări și alte animale.

Emil Popescu

noi seara nu mâncăm (și nu bem), doar asociem

Florin Iaru

Poet. Optzecist douămiist. Martor al lui Apple.

George Mihalcea

Știrist. Cinefil convins.

Georgiana Crețu

Specializată în studiul liliecilor și analiza ultrasunetelor.

Gilda Comârzan

Stăpâna hohotelor de surâs.

Ionuț Tăușan

Antlover: pe urmele furnicilor.

Iulian Tănase

Războinic de tot RîSSul.

LIFE.ro

Site de viață bună. Și povești inspiraționale. LIFE.ro - Stories to Inspire.

Liviu Mihaiu

Fondator Academia Cațavencu. Fondator Radio Guerrilla.

Liviu Surugiu

Scriitor. Cititor. Bun la amândouă.

Mădălina Ștefu

Absolventă de anagramatică și alte jocuri de cuvinte.

Mani Gutău

Muzician de cuvînt.

Marta-Ramona Novăceanu

Profă de Română de România.

Matei Oprina

De la Guerrilla de Dimineață până seara.

Mihai Dobrovolschi

Cogito Ego Sum.

Mitoș Micleușanu

Spirit multifuncțional, atins de Febre39.

Nic Cocîrlea

Tovarăș de drum. Camarad, Nomanslander.

Oleg Garaz

Muzicolog, specialist în BMW (Bach, Mozart, Wagner)

Petru Stratulat

Liniștitor, fără efecte.

Radio Guerrilla

Suntem noi, toți cei care gândim la fel. Eliberadio.

Redacția

Una pentru toți, toți pentru Radio Guerrilla.

Ruxandra Georgescu

Îndrăgostită de toate cele care nu există.

Sebastian (Memo) Vrînceanu

Maestru biciclofonist.

Sergiu Torok

Iubitor de fluturi.

Simona Toma

Poetă, librar şi încă ceva.

Sorel Radu

Progresare humanum est.

Sorin Badea

Cu știința-n sânge.

Teodora Vamvu

Zînă online. Dar și offline.

VRTW

Vinyl, Rum, Tapas & Wine