Carisma lui Radu Dumitrescu a ieșit demult din bucătăria Voilà și s-a perindat liberă prin social media, acum însă ajunge și la TV – acum într-o noua emisiune culinară TV Paprika – Culoare în farfurie.
Samsara Foodhouse a venit la București, iar în Cluj puteți comanda acasă și din meniul lor de restaurant, nu doar din cel special de livrare – detalii pe pagina lor.
Evenimente din gastronomie (detalii despre toate evenimentele de mai jos și altele selectate de noi în Calendarul de Gastronomie)
– Azi, DRAKO kUHNIA bALKANICA pune întrebări și oferă și răspunsurile, de la 17:30 la ei pe terasă – e pe bază de mămăligă cu brânză și smântână. csf? MBS! ncsf! Welcome home, Mamaligiki!
– Tot azi, Restaurant Pasaj Sibiu vă așteaptă la Cină Mangaliță & Fetească Neagră, unde porcul de Mangaliță domină meniul, iar vinurile vin de la Balla Géza Winery, Aurelia Vișinescu Wines și Crama DAVINO;
– Mâine, Asociatia My Transylvania organizează Picnic în Cindrel – Sibiel, Sibiu;
– Caru’ cu bere dedică toată săptămâna viitoare dovleacului: cremă de dovleac, plăcintă de dovleac și dovleac copt pe terasă, cu ocazia Halloween #împreună. Ne dăm seama că anul acesta nici că se putea un Halloween mai înspăimântător, așa că prezența dovleacului aduce totuși bucurie.
Restaurante și bucătari:
– Kane – New Romanian Cuisine, L’Atelier Relais & Chateaux, Beautyfood, Roca Brună, Kombinat Gastro-Brewery, MAIZE farm to table și Marin&Friends au meniuri noi sau feluri noi de mâncare în meniu, de toamnă, iar la Bistro de l’Arte e mereu câte ceva nou ce trebuie încercat. La fel se întâmplă la Restaurant Toujours, Pâine și Vin, Schwarz Bistro, crazy, YOSHI Sushi & Teppanyaki Floreasca, SyndicatGourmet și, desigur, Bacania Veche – The Charity Shop, unde meniul se schimbă în fiecare zi;
– KAIAMO a participat la 50 Best Recovery Summit;
– Anika Restaurant a lansat seria de cadouri gourmet pentru sărbătorile de iarnă;
– Hotel PRIVO poate pregăti feluri de mâncare ușor de împărțit pentru cei care vor să facă din serile acasă un mini-eveniment;
– chefsamuel.ro a publicat o rețetă pentru tartă cu mere și promite că e super rapid de făcut;
– Athanor. La coupteur. are magazin online pe site și o propunere interesantă pentru fiecare weekend din lunile următoare, detaliată cu tot cu opțiunile de livrare;
– Site cu opțiune de livrare acasă au și cei de la Pain Plaisir;
– Mesange Fromagerie vă așteaptă cu o selecție de brânzeturi fine – s-au redeschis de curând după o pauză lungă;
– S-a redeschis și Bacania Veche;
– Joseph Hadad a fost invitatul lui Adrian Hadean la emisiunea La cină, pe care o găsiți și online.
– Avem câteva locuri noi pe care le urmărim: GRABit Pastrami Bar, KIN by The Bun, Liberté, Rekolta în București și Cafeneaua Nației în Ploiești.
Vinuri și crame:
– gastroart.ro și Cărturești au pregătit o serie de oferte la cărți de gastronomie și vin.
– Revino Cheese & Wine a lansat un catalog de cadouri gastronomice, cu brânzeturi și vinuri.
– Vinul.ro a publicat lista vinurilor medaliate la Premiile de excelență Vinul.ro 2020.
Alte vești din gastronomie:
– Pagina Povestea pâinii e de urmărit. Documentează povestea și procesul câtorva persoane și producători din Sibiu și Județul Sibiu care fac pâine, pentru a arăta abordarea acestora în a face pâine cu maia, dar nu numai.
– Blid – locantă românească a împlinit un an. Le urăm La mulți ani! și să fie sănătătoși și voioși, iar la anul să facă o petrecere mare, cât să compenseze pentru cea care nu se întâmplă anul acesta;
– gastroart.ro a anunțat premiile de excelență în gastronomie.
– Horeca Insight Magazine a deschis sesiunea de voturi pentru Horeca Awards 2020;
– S-a deschis INdiVINO Pipera, un magazin cu produse artizanale și atent selecționate din cele mai importante zone gastronomice ale lumii;
– Breasla Cârciumarilor Brașoveni continuă să fie activă pe plan local și a discutat cu autoritățile responabile despre un plan de acțiune în context Covid-19;
– Pinch of salt pornește de la exemplul pozitiv din Brașov și anunță implicarea în construirea Breslei Cârciumarilor din Cluj-Napoca;
– Ioana Negulescu de la Berries and Spice a lansat un canal de YouTube și a postat o primă rețetă de fine dining pentru acasă;
– De ziua sănătății mentale, Paninaro Bucharest a anunțat că oferă o cafea din partea casei și urechi de ascultat oricui are nevoie;
– Sabina T. Gealatu i-a luat un interviu lui Mihai Toader și a stat la taclale cu “the mother of PAPILA“.
Foodies merg #maideparte – Portret de foodie
Facem portretul robot al unui foodie. Ne dorim ca această comunitate să devină tot mai vizibilă și mai puternică, iar dacă te auto-identifici, te invităm să te bucuri de experiențe gastronomice memorabile oferite de restaurantele selectate de comunitatea Gault&Millau și de Avanposturile Radio Guerrilla. Le găsești marcate ca atare în ambele platforme. Perioada aceasta e cea mai potrivită pentru a susține gastronomia.
Începem așadar cu prima și poate cea mai importantă caracteristică: Foodies cred că gustul e cel mai important element dintr-o experiență gastronomică.
Săptămânal, portretul unui foodie autentic se va contura tot mai clar cu noi comportamente dorite și apreciate de creatorii de gust din comunitățile noastre.
Recomandare articol Gault&Millau:
Seria “O voce” este modalitatea aleasă de Gault&Millau pentru a oferi bucătarilor din România oportunitatea de a-și comunica experiența și cum gestionează contextul dificil de acum, de a vorbi despre bune practici și de a se susține reciproc. Ne dorim să consolidăm comunitatea puternică de creatori de gust și să îi vedem în continuare curajoși și decisivi în fața provocărilor create de pandemia COVID-19. Seria își propune să surprindă și să amplifice vocea colectivă a gastronomiei din România, creată din vocile individuale ale celor pasionați de gastronomie.
România este o putere culinară încă fragilă, dar cu o traiectorie și cu un potențial mare, așa cum o vede Paul Oppenkamp, bucătar-șef la the ARTIST și câștigător al premiului Gault&Millau 2019 – Bucătarii regionali ai anului, Muntenia. Interviul întreg este aici.
Următoarea voce din serie e a lui Alex Petricean (D’artagnan) de la NOUA, câștigător al premiului Gault&Millau 2018 – Bucătarul-Șef al anului, pe atunci la un alt restaurant. Răspunsurile lui sunt oneste, clare și factuale, însă dincolo de ce a făcut și ce urmează, noi vedem clar un interviu despre reziliență, puterea comunității și un spirit de fair-play, valori care sunt probabil cu el încă din anii sportului de performanță. Îl găsiți aici.
Pe săptămâna viitoare, #foodies!