– Alex Petricean (D’artagnan) de la NOUA e gazda celei mai noi emisiuni TV pe teme de gastronomie: se întâmplă la TVR1, numele e GUSTI și apoi mananci, iar lista de invitați promite exact acel sentiment de căldură și conexiune la care tânjim cu toții: Dragos Gurarosie, Melinda Teohari, Valentin Hristu, Ala Dumitrache, Gabriel Corbu, Andrei Popa, Mihai Toader și Chef Bogdan Alexandrescu sunt doar câțiva dintre cei pe care îi puteți urmări alături de Alex.
Evenimente din gastronomie (detalii despre toate evenimentele de mai jos și altele selectate de noi în Calendarul de Gastronomie)
– 13 noiembrie, Valea Domnească, aproape de Arad: Roca Brună începe o serie de evenimente recurente, în fiecare vineri: Experiențele “No menu” – adică bucătăria pregătește două variante de “meniu” pentru clienți, sub forma unor degustări cu patru sau șase feluri de mâncare, iar oaspeții află abia când le văd în farfurie despre ce feluri este vorba – desigur, vor menționa înainte eventuale alergii și restricții alimentare;
– 7 noiembrie, București: Athanor. La coupteur. se întoarce în București, pentru ediția 2 din Grătar la Real Foods în Epic 72.
Restaurante și bucătari:
– the ARTIST Restaurant a inclus destinații noi în meniul disponibil pe terasa încălzită – SUA, Marea Britanie, Filipine, Norvegia și Maroc;
– Meniuri noi găsiți și la MAIZE farm to table, L’Atelier Relais & Chateaux și la Casa Timiș;
– Andrei Chelaru e în București, mai precis în Bacania Veche. Nu e chiar el, ci mai degrabă spiritul lui creativ, care de data asta s-a manifestat în Bunătățile Copilăriei – Gem de mere coapte cu gutui și borș, Pate de dovleac copt și agrișe murate și Gem de dovleac copt cu menta sălbatică;
– Restaurant PRIVO oferă experiențe de Private Chef acasă, cu respectarea tuturor regulilor de siguranță. Detalii pe pagina lor;
– Marin&Friends pregătește un serviciu de #gourmetdelivery, desigur, cu susținerea producătorilor locali – urmăriți pagina lor, anunță zilnic noutăți;
– CUIB încurajează oaspeții să ia mâncarea la pachet în recipientele proprii, pentru a minimiza risipa – oferă reduceri pentru cei care acționează responsabil. Detalii pe pagina lor;
– Un mare lanț internațional de fast food a comunicat recent în social media un însemn pentru a comanda și de la lanțuri similare de fast food, pentru că e clar că în perioada aceasta concurența nu mai e cu alți jucători, ci cu toată criza în care ne aflăm. Iar restaurantele din comunitatea Gault&Millau au răspuns prompt, desigur, încurajând oaspeții lor să încerce și alte restaurante la fel de pasionate de gust și ingrediente locale. Astfel, Balls. recomandă PAPILA, Halamahala și Anika Fried Chicken, în timp ce Pâine și Vin ne îndeamnă la pizza de la PizzaMania, Centocittà Floreasca, SARA Restaurant, Mamizza și Animaletto Pizza Bar, printre alții. Ne place acest trend de recomandări 😉
– Stelian A. Ștefan coace pâine cu maia naturală și livrează în București – detalii pe pagina lui.
Vinuri și crame:
– Liliac este anul acesta despre ”Humanity redesigned” și lansează un concurs de design de etichetă: pana pe 10 noiembrie, participanții pot trimite propuneri de design pentru recolta anului 2020.
Alte vești din gastronomie:
– S-a deschis băcănia Bolloga în Cluj, iar comenzile online se pot face direct pe site-ul lor;
– Vă e dor de Dragoș Radu [Frank Dessert Bar]? Începe un curs de patiserie și panificație la Horeca School;
– Țara Făgărașului se mândrește cu Elena Daniela Graura (Casa Terra) – o regăsiți în imagini din eseul foto „Povestiri din Țara Făgărașului” în cadrul unei expoziții online, parte din proiectul „Itinerama – Țara Făgărașului la București”;
– Idei roșcate scrie despre locurile noi din București, iar noi ne bucurăm să regăsim și câteva din comunitatea extinsă Gault&Millau.
Foodies merg #maideparte – Portret de foodie
Continuăm cu ceva ce face un foodie autentic: respectă regulile de siguranță oricând și oriunde, deci și la restaurant, pentru a se proteja pe sine și pe ceilalți. Știe că perioada aceasta e o provocare colectivă, nicidecum una individuală, și acționează responsabil. Atunci când iese la restaurant, alege acele restaurante care își mențin echipele și oaspeții în siguranță. Cât se află acolo, urmează indicațiile celor din restaurant și respectă numărul potrivit de persoane la o masă, poartă masca atunci când e necesar și se comportă responsabil față de gastronomie și toți care participă la ea – creatori de gust sau cei care îl apreciază.
Facem portretul robot al unui foodie. Ne dorim ca această comunitate să devină tot mai vizibilă și mai puternică, iar dacă te auto-identifici, te invităm să te bucuri de experiențe gastronomice memorabile oferite de restaurantele selectate de comunitatea Gault&Millau și de Avanposturile Radio Guerrilla. Le găsești marcate ca atare în ambele platforme. Perioada aceasta e cea mai potrivită pentru a susține gastronomia.
Săptămânal, portretul unui foodie autentic se va contura tot mai clar cu noi comportamente dorite și apreciate de creatorii de gust din comunitățile noastre.
Recomandare articole Gault&Millau:
Am stat de vorbă cu Alex Iacob și Cristi Dăscăleanu, bucătari și proprietari M.A.T. despre cum trec prin pandemie cu un restaurant lansat în 2020 și despre ce înseamnă de fapt tacos pentru publicul din România. Interviul e aici.
Seria “O voce” este modalitatea noastră de a oferi bucătarilor și echipelor lor din restaurante oportunitatea de a-și comunica experiența și cum gestionează contextul dificil de acum, de a vorbi despre bune practici și de a se susține reciproc. Ne dorim să consolidăm comunitatea puternică de creatori de gust și să îi vedem în continuare curajoși și decisivi în fața provocărilor create de pandemia COVID-19. Seria își propune să surprindă și să amplifice vocea colectivă a gastronomiei din România, creată din vocile individuale ale celor pasionați de gastronomie.