Veștile Go-Mio ale săptămânii:
– Breasla Cârciumarilor Brașoveni face iar minuni cu un gest de omenie, cât se poate de firesc: duce mâncare caldă micilor producători din Piața Dacia. Inițiativa are loc săptămâna aceasta și arată încă o dată puterea lui “împreună”.
🎀 Idei de cadouri din gastronomie:
– Am lansat împreună cu ialoc.ro cardul cadou #maideparte care poate fi folosit în peste 10 restaurante din comunitatea Gault&Millau, iar lista va continua să crească;
– Rafturile online de la Bolloga, Roade si Merinde, Bacania Veche, Paninaro Bucharest și INdiVINO Pipera sunt numai bune de explorat în căutare de cadouri.
Evenimente din gastronomie (detalii despre toate evenimentele de mai jos și altele selectate de noi în Calendarul de Gastronomie)
– 21 noiembrie: Balls. au un plan cu pârjoale și soleancă: Maia-hi Maia-hu;
– 28 noiembrie: Samsara Pop-Up Stories se întoarce, cu un concept adaptat vremurilor – noua locație e la fiecare oaspete acasă, iar comenzile cu livrare se pot face din timp;
– 29 noiembrie: are loc un eveniment inedit la Cluj – Book A Cook: Andrei Chelaru la Cină, când Andrei vine la fiecare acasă, metaforic vorbind 🙂. Meniul este deja publicat pe pagina evenimentului;
– 28 noiembrie – 1 decembrie: Restaurant Pizzico din Constanța vă invită la Pizzico’s Street Food Fest.
Restaurante și bucătari:
– KAIAMO iese în stradă cu un nou concept – KAIAMO KANTEEN. De astăzi, de la 12:00, meniul lor are o formă, însă esența e aceeași – produse locale desăvârșite de o echipă care duce gastronomia #maideparte;
– Casa Boema au lansat de curând meniul de toamnă, iar terasa lor e călduroasă și primitoare;
– NOBEL cuisine fac turul lumii cu meniuri săptămânale dedicate câte unei țări. Germania, Grecia, Italia și Mexic sunt cele mai recente;
– Blid – locantă românească, Dianei 4 și Fish House sunt printre restaurantele care au anunțat că se închid o vreme. Sperăm să treacă cu bine de perioada aceasta.
Vinuri și crame:
– E vreme de Beaujolais Nouveau – îl găsiți la Pain Plaisir și la Comtesse du Barry România;
– Adrian Hadean a devenit ambasadorul cramei Domeniul Bogdan, iar noi abia așteptăm să citim poveștile;
– Familia Vladoi dă startul unor seri de degustare online în fiecare joi – detalii pe pagina lor;
– Voi ați văzut de curând pagina celor de la Caii de la Letea? Spoiler: îi veți regăsi și pe COOKatar goes for the extraordinaire, Ioan Bebeselea și pe Mara Elena Oană acolo.
Alte vești din gastronomie:
– Desprevin.ro găzduiește pe platformă povești faine cu restaurante, în săptămâna #dordebine, iar noi ne-am bucurat să regăsim Voilà, Simbio și Rocca by The Jar printre cele menționate;
– De Corina a făcut o listă cu terase încălzite;
– Pinch of salt înregistrează noi episoade de podcast – un mic preview despre ce urmează e pe pagina lor;
– Melinda Teohari (Paninaro Bucharest) e invitata celui mai recent podcast de la FRAGMENTE;
– “Păi, pe termen scurt, mă așteaptă două limbi de vită și cinci capete de miel, în frigider 😊”. Răspunsul vine de la Oana Coantă, iar întrebările de la Sabina T. Gealatu.
Fotografiile sunt de la 1. MAIZE farm to table, 2. Casa di David, 3. Mamizza, 4. Hambar Brasserie și 5. Beca’s Kitchen – Homemade Food
Foodies merg #maideparte – Portret de foodie
Continuăm cu ceva ce face un foodie autentic: Foodies vor să știe opțiuni de wine pairing. Wine pairing – tradus în română ca asocierea dintre mâncare și vin, e un domeniu fascinant pentru că atunci când alăturarea unui vin cu un fel de mâncare este corectă, atât vinul, cât și felul de mâncare devin fiecare mai bune și oferă împreună o experiență superioară celei în care degustarea de vin și de mâncare se făcea separat. Cheia însă e următoare – există principii generale, însă fiecare asociere în sine este reușită sau nu, în funcție de preferințele și gusturile celui sau celei ce încearcă.
Așadar, wine pairing devine de fapt ceva la granița dintre știință și artă, la fel ca tot ce ține de gastronomie. Secretul aici, ca în orice altă îndeletnicire, e ca fiecare să mențină vie curiozitatea, să acumuleze cât mai multe experiențe de asocieri culinare, să facă încercări îndrăznețe și, din când în când, să se lase ghidat.
De aceea, atunci când se află la restaurant, foodies doresc să afle de la somelier care sunt recomandările de wine pairing pentru felurile de mâncare comandate și să înțeleagă motivația din spatele acelor recomandări. Foodies apreciază când restaurantele oferă opțiuni de vinuri la pahar și când meniurile includ recomandările scrise de wine pairing, în lipsa unui somelier. Când experiența gastronomică are loc acasă, un foodie poate apela la recomandările de asocieri de vinuri disponibile online, iar un astfel de exemplu este și Ghidul Gault&Millau de Vinuri Românești 2019.
Facem portretul robot al unui foodie. Ne dorim ca această comunitate să devină tot mai vizibilă și mai puternică, iar dacă te auto-identifici, te invităm să te bucuri de experiențe gastronomice memorabile oferite de restaurantele selectate de comunitatea Gault&Millau și de Avanposturile Radio Guerrilla. Le găsești marcate ca atare în ambele platforme. Perioada aceasta e cea mai potrivită pentru a susține gastronomia.
Săptămânal, portretul unui foodie autentic se va contura tot mai clar cu noi comportamente dorite și apreciate de creatorii de gust din comunitățile noastre.
Recomandare articole Gault&Millau:
Am stat de vorbă cu Mihaela Sava [Prăjiturela]: – interviul face parte din seria #cutoțiifoodies.
Seria #cutoțiifoodies / “Cu toții foodies” reprezintă asumarea ambiției noastre îndrăznețe: să fim cu toții foodies. Iar ca să ajungem acolo, acționăm metodic: îi cunoaștem întâi pe pasionații de gastronomie – pe acei foodies pe care îi urmărim îndeaproape și despre care știm că frecventează restaurantele din comunitatea Gault&Millau. Își aleg experiențele culinare după același principiu folosit și de ghidul nostru: gustul e înainte de oricine.
Explorăm cu fiecare din ei ce înseamnă conceptul de foodie, cum a devenit fiecare un foodie și ce face să-și întrețină și dezvolte această identitate. Construim apoi portretul robot al unui foodie, în așa fel încât să fie simplu să vă auto-identificați deja sau să deveniți unul. Iar când convertirea României către un spațiu plin de foodies se va fi săvârșit, vom ști că misiunea noastră de a aduce împreună pe creatorii de gust cu cei care caută experiențe deosebite în jurul gustului se va împlini.
Dincolo de papilele gustative, să fii foodie este o modalitate excelentă de a afla mai multe despre lume, despre tine și despre ce se întâmplă când treci dincolo de bariere. Identitatea aceasta îți crește așteptările față de un creator de gust – bucătarul care pune esența unui terroir în farfurie – și îți permite să te bucuri mai mult de o experiență gastronomică, acasă sau la restaurant, în timp ce te conectezi la o comunitate tot mai mare.
Pe săptămâna viitoare, #foodies!