Bun găsit. Eu sunt Memo.
Am crescut văzând că acolo unde este mâncare bună e dragoste multă. În copilărie nu țin minte să mi se fi spus „Te iubesc!”, dar vedeam clar că cei pentru care eram un sens în viață se străduiau să-mi ofere mâncarea aia care îmi plăcea mai mult sau îmi găteau ce credeau ei că știu să facă mai bine. Mâncarea a fost mereu pentru mine expresia dragostei.
În urmă cu vreo 5 ani, în urma unor analize, am aflat că nu mai am voie să mănânc tot ce-mi place. Mai exact, mi s-a interzis să mănânc ce-mi plăcea mai mult: carnea. Practic, dragostea pe care o primeam din jur îmi era pusă în foarte mare pericol. Până atunci orice masă a mea conținea carne. Orice era în jur reprezenta garnitură și puteam trăi și fără. Dar a venit acel moment în care a trebuit să renunț la carne și la alte câteva plăceri cum ar fi: fructele de mare, peștele, prăjelile și berea. Nu credeam să existe viață fără bere. Nu credeam să existe dragoste dincolo de mâncărurile cu carne, pește sau fructe de mare.
A trebuit să învăț să caut dragoste în așa numitele garnituri, care aveau să devină feluri principale. Gurmand fiind, am căutat savoarea în detalii. Și am început să explorez. Mi s-a deschis o nouă lume. O lume plină de gusturi cu dragoste. Când mi-am dat seama că, de fapt, n-am pierdut niciun pic de dragoste când a dispărut carnea din alimentația mea, am început să arăt în jur cum arată dragostea din bucatele fără carne. Și am văzut zâmbete, bucurie, dorință pentru mai mult. Și am mai văzut oameni care nu se ridicau obosiți de la masă.
Am mai gătit carne fără să gust pentru că esența gusturilor ține de imaginație. Și o să mai gătesc carne bună pentru cei care se pot bucura de ea și de dragostea care vine o dată cu ea.
Asta voi face și la Hanul Cetății din Saschiz. Vă voi arăta dragoste în bucatele în care eu am găsit-o atunci când credeam că totul e pierdut.
𝗠𝗲𝗻𝗶𝘂𝗹 𝗮𝗿𝗮𝘁𝗮̆ 𝗰𝗮𝗺 𝗮𝘀̦𝗮:
Iaurt de bivoliță atins de sare, desăvârșit de ulei de măsline Kalamata extravirgin și străpuns de usturoi și mentă.
Hummus beyruti – un hummus în care ceapa și usturoiul se întâlnesc pentru a dansa cu ardeiul iute și pătrunjelul.
Fava – ăsta e un fel de piure de mazăre galbenă care cântă la frunze de tarhon și-și pune capere în cap.
Boyourdi – o brânză feta făcută la Hoghilag băgată la cuptor, cuprinsă ferm de ardei gras și roșii saschziene, stropită cu ulei de măsline extravirgin din Creta și oregano sălbatic cules de mine din Pelion.
Tot ce e mai sus merge cu pâinea pe care o vor găti femeile din Saschiz chiar în dimineața de dinaintea festinului în cuptorul din curtea Hanului Cetății. O lăsăm să se răcească, o prăjim un pic la jar și o stropim cu ulei de măsline extravirgin și oregano sălbatic cules tot de mine primăvara asta în sudul Turciei, pe langă Antalya.
Iar dacă mai încape și desert pregătim iaurt gras de bivoliță de la Hoghilag cu miere, nuci și mentă. Astea din urmă adunate din curțile din Saschiz când le-a fost vremea.
Pentru că vinul n-avea cum să fie lăsat la întâmplare am ales o șarbă de la Crama Gârboiu care pe mine m-a cucerit total într-un întreg week-end.
Apa de pe masă e din izvorul din Saschiz din care dacă bei, se zice că nu vei mai pleca niciodată. Sau poate vei dori să te întorci mereu și să le aduci bucurie oamenilor de pe acolo, așa cum se întâmplă cu mine în cazul de față.
Alte informații utile:
Contribuția este de 90 de lei/persoană.
Vinul se achiziționează separat. Sugestia mea este șarbă de la Crama Gârboiu care a fost adusă special la Hanul Cetății pentru acest eveniment.
Am nevoie să completezi acest formular de înscriere pentru a-ți rezerva locul, asta pentru că sunt disponibile doar 60 de locuri. Apasă aici pentru înscriere: https://forms.gle/aGgEunPEarNYKFX56
Aici veți găsi tot felul de informații actualizate.
Accesul se face doar pe bază de înscriere! Înscrierile se închid vineri la ora 10:00.
Ne vedem vineri seară! Abia aștept!