Vrem sau NU vrem Inteligență Artificială?!

Cum antrenăm sistemele A.I. (Inteligență Artificială)? Sunt ele capabile să recunoască tipare umane precum ura, violența (fizică sau verbală) sau comportamentul rasial? Răspunsul nu e atât de ușor sau simplu precum ați crede.

Felul nostru de a fi nu este unul care să inspire încredere, iar tiparele comportamentale se aplică în atât de multe condiții, încât e greu de determinat (în termeni de 1 și 0) când un om moare sau…doar mimează moartea. Scriu toate astea în condițiile în care mulți se întreabă de ce sistemele Facebook (de recunoaștere a comportamentelor nedorite) nu au acționat în cazul masacrului din Christchurch? Pentru că tiparul violent și tiparul comportamentul rasial sunt cel mai greu de analizat!

Este mult mai ușor să propui unui sistem să detecteze armele, spre exemplu. Insă, tocmai de aici se pune problema de context – și totodată întrebarea:  poate un sistem A.I. să ÎNȚELEAGĂ contextul? Adică poate determina cu ACURATEȚE,  dacă sunt imagini care arată un act violent aflat în desfășurare sau e vorba doar de o știre, o piesă de teatru, o partida de tir, un biatlon, un joc de paintball, airsoft sau o partida de vânătoare?

Am zis să îi întreb și pe “băieții cu tehnologia” pe care i-am avut alături, în Guerrilla CAMP.  Primul a fost Bogdan Bocșe, de la EnVisage. Și el vede problema că fiind una dificilă și ne întreabă dacă VREM cu adevărat să lăsăm această detecție pe mâinile unei inteligente artificiale:

Sunt mai multe răspunsuri:

1. Adâncimea informației – un nud are aceeași discriminatori similari în toate culturile, rasele, țările, etniile; pe de alte parte, comportamentul “rasial” sau “violent” are o paleta mult mai amplă de variație, în funcție de obiceiuri, de țară, ceea ce face din distingerea (decelarea) acelor comportamente o problema de căutare a mai multor ace, eventual mai mici, în multe mai multe caruri cu fan.

2. Non-stationareitatea modelelor pe baza cărora se clasifică modele sau persoane (heteroscedasticitate s-ar numi, hetero – diferit; skedasis – împrăștiere. Semnificația lucrurilor se schimbă în funcție de istorie, în funcție de cum interesele maselor de oameni au avut diferite conotații, implicații și semnificații în diferite momente, după cum acele momente au fost înainte sau după unei schimbări majore în mentalul colectiv (blockchain-ul uman, cum s-ar zice). Gândește-te așa: același steag poate fi un simbol interzis sau poate fi un atârnat în față instituțiilor publice – în funcție de cum privești problema înainte de 1932 sau după 1945.

3. Accesul la informație. Am fi de acord că rețelele sociale și alți operatori de date (Twitch, Twitter, Google, Apple, Amazon etc) să le poată fi cerut de către stat (poliție, armata, anti-tero, trupe speciale etc) ajutorul în situații de urgență, cu acordul unui judecător, să rechizitioneze device-urile mobile ale ostatecilor, ale agresorilor sau teroriștilor, în scopul reducerii pierderii de vieți omenești? Merită oare să compromitem principiul neimixtiunii statului în afacerile personale ale cetățeanului pentru a evita o pierdere de vieți omenești comparabilă cu pierdere de vieți omenești pe care am putea-o cruța dacă am mânca doar mai puțini cheeseburgeri?”

Un alt cunoscut, Ovidiu Diaconescu ( jumătatea AlterEgoTechnology) crede la fel, că tiparele comportamentale sunt greu de definit, pe când un nud este ușor de analizat la nivel de imagine:

“Faza cu cel din Nouă Zeelandă, care s-a filmat FPS în timp ce trăgea, arată fix că un joc sau un airsoft/paintball. Noi că oameni știm diferența contextual și aici cred eu că trebuie explorată ideea. E greu fără context. Poate că Youtube și Facebook ar trebui să bage și analiză pe comentarii sau “viewing pattern”, că să înțeleagă dacă e ceva ilegal sau doar o formă de artă.

Eu cred că discuția rămâne deschisă și sunt multe aspecte ce trebuie analizate. Însă un lucru e cert: ne îndreptăm către punctul inm care va trebui să alegem ce VREM cu adevărat.

Sursă foto cover aici.

Adaugă un comentariu
Numele tau *
Email *
Mesajul tău

Scrise de...
Adrian Andrei

Producător de muzică. Muzician al producției.

Adrian Popescu

Om bun la toate, dar mai ales la marketing.

Alex Tocilescu

Scriitor. Publicitar. Pisicofil. Președinte de bloc.

Alexandru Anghel

Luptător al Binelui. Al Binelui Învinge.

Ana Coman

Cu vocea și chitara la degetul mic.

Ana-Maria Șchiopu

Master Shifu în ale istoriei.

Bogdan Budeș

Spirit critic. Regizor.

Bogdan Șerban

LogOutist profesionist.

Carla Teaha & Adrian Popescu

Scandinavi din România.

Carla-Maria Teaha

Neastâmpărată și nealiniată. Cucerește Radio Guerrilla pentru toate fetele de pe frecvențe.

Claudiu Leonte

Spirit ludic și gastronom liric.

Control Club

Muzică. La Control.

Corina Jude

Iubitoare de insecte. În special Lepidoptere.

Cristina Toma

Manager al Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi.

Doru Panaitescu

Iubitor de păsări și alte animale.

Emil Popescu

noi seara nu mâncăm (și nu bem), doar asociem

Florin Iaru

Poet. Optzecist douămiist. Martor al lui Apple.

George Mihalcea

Știrist. Cinefil convins.

Georgiana Crețu

Specializată în studiul liliecilor și analiza ultrasunetelor.

Gilda Comârzan

Stăpâna hohotelor de surâs.

Ionuț Tăușan

Antlover: pe urmele furnicilor.

Iulian Tănase

Războinic de tot RîSSul.

LIFE.ro

Site de viață bună. Și povești inspiraționale. LIFE.ro - Stories to Inspire.

Liviu Mihaiu

Fondator Academia Cațavencu. Fondator Radio Guerrilla.

Liviu Surugiu

Scriitor. Cititor. Bun la amândouă.

Mădălina Ștefu

Absolventă de anagramatică și alte jocuri de cuvinte.

Mani Gutău

Muzician de cuvînt.

Marta-Ramona Novăceanu

Profă de Română de România.

Matei Oprina

De la Guerrilla de Dimineață până seara.

Mihai Dobrovolschi

Cogito Ego Sum.

Mitoș Micleușanu

Spirit multifuncțional, atins de Febre39.

Nic Cocîrlea

Tovarăș de drum. Camarad, Nomanslander.

Oleg Garaz

Muzicolog, specialist în BMW (Bach, Mozart, Wagner)

Petru Stratulat

Liniștitor, fără efecte.

Radio Guerrilla

Suntem noi, toți cei care gândim la fel. Eliberadio.

Redacția

Una pentru toți, toți pentru Radio Guerrilla.

Ruxandra Georgescu

Îndrăgostită de toate cele care nu există.

Sebastian (Memo) Vrînceanu

Maestru biciclofonist.

Sergiu Torok

Iubitor de fluturi.

Simona Toma

Poetă, librar şi încă ceva.

Sorel Radu

Progresare humanum est.

Sorin Badea

Cu știința-n sânge.

Teodora Vamvu

Zînă online. Dar și offline.

VRTW

Vinyl, Rum, Tapas & Wine