Walk & Shoot Fest. Focus Silviu Gheție

Silviu Gheție face fotografie din 1989 și este specializat în fotojurnalism. Imagini ce-i poartă semnătura au fost publicate în Der Spiegel sau expuse la Parlamentul European. Este cunoscut și apreciat pentru fotografiile sale tulburătoare ce surprind tragismul și hilarul vieții cotidiene și care i-au adus de-a lungul carierei o serie de premii și distincții. Pe 22 mai, Silviu Gheție va susține la Walk & Shoot Fest un workshop de fotografie de stradă.

Portret Silviu Gheție de Andrea Răcășan

S-a născut în 1967 la Baia Sprie, locuiește acum în Baia Mare, iar prima sa amintire despre un aparat foto datează de la doi ani, când i s-a făcut o fotografie. Mai târziu, în adolescență, a împrumutat unul ca să facă poze într-o vacanță la mare, iar din acel moment fotografia a rămas în viața lui. La întoarcerea din vacanță s-a angajat ca fotograf la universitatea pe care o urma, iar doi ani mai târziu debuta în presa locală, la Graiul Maramureșului, urmând să lucreze mai apoi  la Clipa, Clipa zilei și Gazeta de Maramureş

Dacă țin bine minte, am debutat pe când eram student la Mine, în Baia Mare, în pagina Universitaria a ziarului local Graiul Maramureșului, care pe vremea aia se scotea pe tiparnița cu plumb și nu se vedea mare lucru din pozele care se realizau prin linotipie. Deși posibilitățile tehnice erau foarte reduse, compensam prin entuziasm și creativitate.

Autodidact și curios, spontan și deschis, Silviu Gheție a surprins în fotografiile sale felii de viață și emoții în cele mai diverse situații: nunți și înmormântări, platouri de filmare sau pe străzile din Baia Mare. Fotografiile lui au fost publicate de-a lungul timpului în publicații străine precum Der Spiegel (Germania), Kurier (Austria), Rzeczopolita (Polonia), Lenswork (SUA), D Photo (Ucraina), sau românești – Gazeta Sporturilor, Dilema, Academia Cațavencu și Formula As.

În ciuda faptului că oamenii reprezintă subiectul principal al lucrărilor sale, Silviu Gheție a devenit celebru în 2011 cu o fotografie ce înfățișează un cuplu de pinguini, publicată de The Telegraph.

Mă bazez foarte mult pe observație directă, când îmi aleg subiectul nu conștientizez de ce o fac, sunt atras de el și decid dacă e posibil sau nu să îl fotografiez, dacă îl urmăresc sau mă las păgubaș. De multe ori renunț să fac fotografia din lene și după aia îmi pare rău . Rareori abordez direct oamenii, o fac doar cu cei  la care nu conteaza dacă sunt conștienți că sunt pozați. E ca un fel de vânătoare în care răbdarea și lipsa de idei preconcepute te ajută să faci fotografii care te surprind și pe tine prin ineditul situației. Provocarile cele mai mari sunt atunci când nu ai subiecte spectaculoase și realizezi că, de fapt, îți pui singur limite gândind așa .

Silviu Gheție este totodată și unul dintre cei mai apreciați fotografi de platou din România, lucrând pentru filme precum„Aferim” (r. Radu Jude), „Legături bolnăvicioase” (r. Tudor Giurgiu), „Boogie” (r. Radu Muntean), „Eu când vreau să fluier, fluier” (r. Florin Șerban), „Loverboy” (r. Catalin Mitulescu), „Toată lumea din familia noastră” (r. Radu Jude) și „Box” (r. Florin Șerban).

Cel mai interesant film la care am participat a fost de departe Aferim. Fiind film de epocă cerea locații îndepărtate de civilizație și aproape fiecare zi era ca o excursie minunată plină de aventuri și lucruri neașteptate. În plus, Radu Jude lucrează cu aproximativ aceeași echipă în care toți se cunosc, sunt prieteni vechi și asta contribuie la o atmosfera de vacanță în care muncești cu drag.

Silviu a expus la Parlamentul European (Bruxelles, 2008), Ambasada României la Bonn (1998), Photo Cabinet (Bucureşti, 2003), Primorsko, (Bulgaria, 2006), şi a participat la numeroase expoziţii de grup, dintre care: ABC Trehouse Gallery, Amsterdam (2001), Niavaran Art Gallery, Teheran (2005), Anaid Art Gallery (Bucureşti, 2006), ICR Madrid (2007), Muzeul de Artă (Cluj-Napoca, 2015). De asemenea, a obţinut distincţii şi premii în competiţii precum The Popular Photography Prizes (SUA, 2003-2004), Worship World Prize Competition (Teheran, 2005), Hotnews Multimedia competition (2006) ş.a. 

Silviu Gheție va susține pe 22 mai, în cadrul Walk & Shoot Fest (21-30 mai, București), un workshop de fotografie de stradă, dedicat celor care vor sa își schimbe felul de a aborda fotografia de stradă după criterii mai flexibile, care-ți permit să te bucuri mai mult de oameni și de situațiile care se creează spontan.

Întrucât sunt autodidact, voi prezenta cursanților experiența mea directă și voi explica mici trucuri care aplicate au efecte mari. În plus, o să pozez cot la cot cu ei, astfel încât să poată compara felul lor de a vedea cu ceea ce văd eu în situații similare.

Mai multe detalii despre ateliere găsiți pe website sau pe Facebook Walk & Shoot. De asemenea, pe 25 mai, Silviu va participa, alături de Ioana Moldovan, la discuția online despre Fotojurnalism

*Fotografiile prezentate fac parte din protofoliul personal al artistului.

***

Proiect plăcut de Radio Guerrilla.

Adaugă un comentariu
Numele tau *
Email *
Mesajul tău

Scrise de...
Adrian Andrei

Producător de muzică. Muzician al producției.

Adrian Popescu

Om bun la toate, dar mai ales la marketing.

Alex Tocilescu

Scriitor. Publicitar. Pisicofil. Președinte de bloc.

Alexandru Anghel

Luptător al Binelui. Al Binelui Învinge.

Ana Coman

Cu vocea și chitara la degetul mic.

Ana-Maria Șchiopu

Master Shifu în ale istoriei.

Bogdan Budeș

Spirit critic. Regizor.

Bogdan Șerban

LogOutist profesionist.

Carla Teaha & Adrian Popescu

Scandinavi din România.

Carla-Maria Teaha

Neastâmpărată și nealiniată. Cucerește Radio Guerrilla pentru toate fetele de pe frecvențe.

Claudiu Leonte

Spirit ludic și gastronom liric.

Control Club

Muzică. La Control.

Corina Jude

Iubitoare de insecte. În special Lepidoptere.

Cristina Toma

Manager al Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi.

Doru Panaitescu

Iubitor de păsări și alte animale.

Emil Popescu

noi seara nu mâncăm (și nu bem), doar asociem

Florin Iaru

Poet. Optzecist douămiist. Martor al lui Apple.

George Mihalcea

Știrist. Cinefil convins.

Georgiana Crețu

Specializată în studiul liliecilor și analiza ultrasunetelor.

Gilda Comârzan

Stăpâna hohotelor de surâs.

Ionuț Tăușan

Antlover: pe urmele furnicilor.

Iulian Tănase

Războinic de tot RîSSul.

LIFE.ro

Site de viață bună. Și povești inspiraționale. LIFE.ro - Stories to Inspire.

Liviu Mihaiu

Fondator Academia Cațavencu. Fondator Radio Guerrilla.

Liviu Surugiu

Scriitor. Cititor. Bun la amândouă.

Mădălina Ștefu

Absolventă de anagramatică și alte jocuri de cuvinte.

Mani Gutău

Muzician de cuvînt.

Marta-Ramona Novăceanu

Profă de Română de România.

Matei Oprina

De la Guerrilla de Dimineață până seara.

Mihai Dobrovolschi

Cogito Ego Sum.

Mitoș Micleușanu

Spirit multifuncțional, atins de Febre39.

Nic Cocîrlea

Tovarăș de drum. Camarad, Nomanslander.

Oleg Garaz

Muzicolog, specialist în BMW (Bach, Mozart, Wagner)

Petru Stratulat

Liniștitor, fără efecte.

Radio Guerrilla

Suntem noi, toți cei care gândim la fel. Eliberadio.

Redacția

Una pentru toți, toți pentru Radio Guerrilla.

Ruxandra Georgescu

Îndrăgostită de toate cele care nu există.

Sebastian (Memo) Vrînceanu

Maestru biciclofonist.

Sergiu Torok

Iubitor de fluturi.

Simona Toma

Poetă, librar şi încă ceva.

Sorel Radu

Progresare humanum est.

Sorin Badea

Cu știința-n sânge.

Teodora Vamvu

Zînă online. Dar și offline.

VRTW

Vinyl, Rum, Tapas & Wine