Anul acesta, pe 27 martie, Teatrul Bulandra va sărbători Ziua Mondială a Teatrului printr-o nouă conversație-eveniment, în cadrul programului „Întâlnire în două acte“, inițiat în 2021, în parteneriat cu UNATC „I. L. Caragiale“.
De data aceasta, cele două personalități culturale care se vor întâlni cu publicul, pentru povești spectaculoase, de pe scenă și din afara ei, sunt regizorii de renume internațional Yuri Kordonsky și Andrei Șerban.
Spectacole legendare, întâlniri profesionale și umane hotărâtoare, viziuni despre teatru și societate, provocări ale viitorului, dar și gânduri și sfaturi pentru noile generații de creatori vor fi câteva dintre temele abordate în cadrul acestor conversații esențiale despre artele spectacolului și doi dintre oamenii care le-au redefinit.
Evenimentul, structurat în două acte – de la ora 17.00, întâlnirea cu regizorul Yuri Kordonsky, și de la ora 19.00, întâlnirea cu regizorul Andrei Șerban –, va fi transmis exclusiv on-line, în regim de live-streaming, pe pagina de Facebook a Teatrului Bulandra, într-un duplex New York-București.
Cei doi remarcabili artiști vor intra în dialog cu studenți la Regie Teatru, de la UNATC, iar sesiunile de discuții, precum și desfășurarea întregului eveniment, vor fi moderate de jurnalista, realizatoarea TV și criticul de teatru Marina Constantinescu.
Evenimentul continuă, în mod firesc, experiența deopotrivă educațională, cât și emoțională pe care au trăit-o participanții în 2021, la prima ediție, alături de monștrii sacri ai teatrului românesc – Victor Rebengiuc și Virgil Ogășanu și, în 2022, alături de doamnele teatrului românesc Mariana Mihuț și Dana Dogaru.
Vă așteptăm luni, 27 martie, la această ediție specială, internațională, a „Întâlnirii în două acte“!
YURI KORDONSKY
Câștigător a numeroase premii naționale și internaționale, actor, elev al lui Lev Dodin, profesor de teatru, regizor remarcabil, cu o carieră de peste 30 de ani, Yuri Kordonsky a montat la Teatrul Bulandra spectacole absolut memorabile, precum: Sorry, Unchiul Vanea, Îngropați-mă pe după plintă, Căsătoria, Marmură și, mai recent, tulburătorul Băieții de zinc.
ANDREI ȘERBAN
Cu o carieră internațională impresionantă, atât în SUA, cât și în Europa, ca regizor dar și ca profesor la Universitatea Columbia, Andrei Șerban este unul dintre creatorii-reper ai spațiului cultural românesc. Pe scenele prestigioase de la „La Mama“, Metropolitan Opera, Comedia Franceză, Covent Garden sau Teatrul Naţional din Londra, până la spectacolele sale care au făcut istorie pe scenele de operă și teatru din România, Andrei Șerban continuă să fie o voce fundamentală a discursului teatral contemporan. Dintre spectacolele montate la Teatrul Bulandra, amintim: Richard 3, Omul cel bun din Seciuan, Lear, Car(o)usel sau Zadarnicele chinuri ale dragostei.
________________________
Ziua Mondială a Teatrului a fost instituită în 1961 de Institutul Internaţional de Teatru (ITI), iar din 1962 a devenit un eveniment anual organizat de centrele ITI şi comunitatea internaţională de teatru în fiecare zi de 27 martie.
ITI reprezintă cea mai importantă organizaţie non-guvernamentală din domeniul artistic, fiind înfiinţată în 1948, la iniţiativa UNESCO.