Marti
14:00 - 15:00

Metope este o emisiune realizată la Radio Guerrilla.

Mă cheamă Paleologu – Paleologos în grecește-, nu Neologu: mi-am luat numele în serios și rostul meu pe lumea asta e să vorbesc despre lucruri vechi, adică perene, fundamentale sau, cum spunea tatăl meu, “despre lucruri cu adevărat importante”, care nu se demodează mîine după ce au fost la modă astăzi. De șase ani vorbesc despre lucruri vechi la mine acasă, la Casa Paleologu. Iată însă că Radio Guerrilla mi-a făcut o “ofertă de nerefuzat”: să vorbesc despre aceleași lucruri vechi la radio. Nu sînt sigur că ascultătorii vor suporta multă vreme lecțiile mele anacronice: va fi o luptă de “guerrillă” cu răbdarea lor.

Am ales să-i spunem acestei emisiuni “Metope”, pentru că mă gîndeam că doar 1% va ști ce înseamnă. Asta-i și ideea: să afle lumea lucruri mai puțin știute. Este, dacă vreți, echivalentul frescelor dintr-o biserică creștină: basoreliefuri care descriu cîte un episod mitologic. În fiecare săptămînă mă voi strădui astfel să vă prezint cîte o metopă, adică o poveste cu tîlc, o filă de istorie, o carte, un om, o idee.

Acum, pînă la începutul lunii iulie, gîndindu-mă că multă lume se pregătește de vacanțe, voi vorbi în special despre locurile minunate din Grecia și Italia în care am fost de curînd în călătorii de studiu: Micene, Atena, Cnossos, Delfi, Roma, Ravenna. Sper să vă îndepărtez de plăji înghesuite și stațiuni saturate. Sper să vă îndrum către muzee, monumente, situri și ruine.

Podcasturi

METOPE cu Theodor Paleologu și Valeriu Antonovici - 26.11.2024
METOPE cu Ioana Prândurel, Ileana Negriuțiu și invitatul Alex Vesa - 19.11.2024
METOPE cu Theodor Paleologu și Pascal Bruckner / ediție specială - 12.11.2024
METOPE cu Theodor Paleologu și Sorin Ioniță / ediție specială despre alegerile din Republica Moldova - 31.10.2024
METOPE cu Theodor Paleologu și Claudiu Mesaroș - 29.10.2024
METOPE cu Theodor Paleologu - 22.10.2024
METOPE cu Theodor Paleologu și Barbara Cassin - 16.10.2024
METOPE cu Joshua Pandele și Răzvan Ioan - 08.10.2024
METOPE cu Theodor Paleologu și Cristian Manolachi - 01.10.2024
METOPE cu Theodor Paleologu, Ioana Prândurel și Ileana Negruțiu - 24.09.2024
11 comentarii
    Marius

    Salut,

    Nu postați și emisiunea completa, despre Renaștere, din 25.02?

    Cristian

    Buna, emisiunea din data de 17.03.2020 o postati sau nu a fost?

      Teodora Vamvu
      Teodora Vamvu

      Incepand cu data de 17.03., emisiunea METOPE difuzeaza reluari ale editiilor precedente.
      Multumim frumos!

    un majoritar

    Buna ziua,
    Am urmarit cu interes emisiunea dumneavoastra de astazi, domnule Theodor Paleologu, realizata impreuna cu domnul Razvan Ioan, invitat fiindu-va domnul Stelian Tanase.
    Una peste alta, cred ca monarhia in Romania ar fi avut vreo sansa dupa lovitura de stat din decembrie 1989 in situatia in care Regele Mihai I sa fi fost o personalitate puternica, in genul luI Carol I, nu asa cum s-a dovedit, usor de manevrat de multi dintre cei aflati in camarila si pana la comunisti. Sa nu uitam, intre altele, “amanuntul” ca el a aflat ca Romania a intrat in WW 2 alaturi de Germania de la mama lui, care auzise stirea la radio!!!
    Un eventual rege reinstalat in Romania dupa ’89 ar fi trebuit sa aiba, categoric, si girul marilor puteri vest-europene, mai ales in eventualitatea aderarii tarii noastre la UE.
    Se pune evident intrebarea: ar fi dorit UE sa adere la ea o Romanie puternica – cu un rege in fruntea ei, nici pe departe asa de corupt cum s-au dovedit in marea lor majoritate “republicanii” aflati inca la ciolan la 30 de ani dupa lovitura de stat – avand o pozitie ferma, capabila sa negocieze dur cu ea pentru apararea intereselor nationale de toate felurile, ori ar fi preferat-o, chiar si cu un rege in fruntea ei, in postura de piata de desfacere a multor marfuri si servicii de proasta calitate, pe care n-a putut ori nu a dorit sa le etaleze pe “tarabele” de pe pietele Europei civilizate?!
    Si mai e o chestiune, una fundamentala in opinia mea, domnule Paleologu!
    Pentru ca Romania sa “fie bine si tot romanul sa prospere” (asta a propos de Caragiale, care nu de nebun si-a luat lumea-n cap, avand “cap compas”, Berlinul, aromanul asta de geniu reusind sa ne “citeasca” mai bine decat oricine altcineva roman get-beget!) e absolut necesar, dupa mine, ca fiecare dintre noi, indiferent ce-am fi, romani, tigani, unguri ori de alte natii, sa fim mai buni decat suntem in momentul de fata, de la opinca pana la vladica.
    Intrebarea mea este: ar fi reusit asta Regele Mihai I, ca doar d-aia, in primul rand, l-am fi uns din nou Rege si am fi revenit la vechea forma de stat! Adica ar fi reusit el, cu concursul nostru, al tuturor, evident, sa ne faca sa muncim mai bine, mai aficient, sa ne ducem la scoala nu doar ca sa ia parintii ajutorul social ca sa aiba ce bea dupa aia, sa ne spalam mai des pe dinti si cate si mai cate?!
    Ar fi reusit oare Regele Mihai I sa-i faca pe unguri sa nu-i mai dispretuiasca asa de tare pe romani si tara asta in general (asta, poate, si pentru ca vad in toleranta noastra excesiva un semn de mare slabiciune) iar pe majoritatea tiganilor sa nu mai fure, sa nu mai cerseasca si alte asemenea, in putine cuvinte sa nu mai traiasca intr-un deplin dispret fata de lege care, asa cum este, e una pentru toti, asta, fie vorba intre noi, cu exceptia alora care ii discrimneaza pozitiv chiar pe ei!!!
    Imi pun toate intrebarile acestea deoarece asa ceva ar fi vrut de la Rege romanii normali la cap sa faca, oricat de dificil ar fi fost demersul sau.
    Admit ca este ceva greu de realizat, asta in primul rand din vina etniei inca majoritare pe aceste meleaguri, care a ales de ani buni calea mai facila de urmat a tiganizarii, dovada, marturie, proba, cum vreti sa-i spuneti, fiind modul cum ne purtam din ce in ce mai multi dintre noi, romanii, cum vorbim, cum ne scolim (aia dintre noi care inca o mai facem!), cum ne comportam, ce muzica ascultam etc etc.
    E greu, e tare greu si nu pot sa nu recunosc ca un rege cum a fost Carol I ori chiar cel de-al II-lea, acesta din urma un om cu o mare personalitate (dovada cum i-a judecat si “jucat” dupa cum a vrut pe mai toti politicienii din vremea lui, incomparabili, ca “statura”, cu aia de azi) ar fi fost mai potrivit pe post de “salvator” al patriei decat omul discutat si disputat de dumneavoastra in emisiune.

    Cu stima,
    Ion Alexe
    PS. Am o mica nelamurire la final. Vedeti vreo legatura intre tema emisiunii si functionrea proasta a microfoanelor in timpul acesteia? Nu de alta dar martea trecuta ele au functionat excelent desi invitatul dvs. era la multe mii de kilometri de post! Mie, ca simplu ascultator, imi este mai greu sa ma pronunt.

    Andrei

    Re: emisiunea cu Bogdan Călinescu din 16 iunie 2020

    E un pic aiurea că cineva care este pentru taxarea progresivă a mega-averilor (miliarde de dolari) să fie asociat automat cu Marx și Troțki.

    Există diferite tipuri de bogății, iar faptul că în topul celor mai bogați 100 de oameni tot timpul sunt schimbări nu arată nimic. Ideea că bogății crează sute de mii de locuri de muncă se va schimba cu automatizarea iminentă și accelerată.

    Averea pe care o poate deține un singur om trebuie să aibă o limită, la fel cum puterea pe care o deține un singur om trebuie să aibă o limită.

    Asta nu înseamnă că apăr comunismul, Doamne ferește. E ok să fii multi-milionar. E ok să ai zeci de milioane de euro cash în cont. Și dacă mai mulți oameni ar avea oportunitatea să ajungă multi-milionari, e destul pentru incurajarea antreprenoriatului. Chiar e destul.

    Dar dacă ai averi de miliarde de euro si nu ești taxat masiv, deja devii un pericol pentru societate.

      Andrei

      Completare: de fapt, nu trebuie să fii taxat masiv, ci la fel că toată lumea.
      Problema este că meg-bogații și mega-companiile nu plătesc taxe ca restul companiilor. Că fac “optimizare fiscală”, adică evaziune.
      Legea ar trebui să fie lege și pentru mega-bogați, și pentru cei de rând.

    Alice Dumitrescu

    Salutare.
    Din pacate podcastul de pe 13.10.2020 nu are informatie.
    Puteti rezolva problema, va rog?
    Am uitat sa ascult emisiunea marti, fiind la job, si imi doresc sa o recuperez, interesandu-ma subiectul.
    Multumesc.

    Andra

    Extraordinar că l-ați cooptat pe Paleologu și faceți această emisiune. Minunat! Felicitări!

    Andra

    Felicitări pentru o astfel de emisiune! Singurul loc unde mai poți asculta astfel de lucruri cu încărcătură pozitivă, cu oameni care nu calcă în picioare limba română, oameni excelent pregătiți, subiecte înălțătoare. Formidabilă! Ascult și înregistrările cu mare plăcere.

Adaugă un comentariu
Numele tau *
Email *
Mesajul tău

Marti
14:00 - 15:00