11 motive să iubim liliecii!

Liliecii, cele mai evoluate mamifere de pe planetă, datează încă de pe vremea dinozaurilor. Aceste animăluțe cu blăniță catifelată sunt adaptate unor game trofice largi, având astfel un roluri importante în natură, de-a lungul a mii de ani. Însă, din cauza necunoașterii rolului lor în natură, precum și din cauza superstițiilor transmise din generație în generație, multora dintre noi ne este teamă de ei. Dar iată că a venit momentul să aflăm adevărul despre cât de importante sunt aceste animale cu mod de viață ascuns și să descoperim cel puțin 11 motive să iubim liliecii:

1. Liliecii din zonele tropicale zboară ziua, consumă fructe bine coapte și răspândesc semințele acestora pe suprafețe extinse, contribuind astfel la regenerarea pădurilor tropicale (un liliac frugivor diseminează până la 60.000 de seminţe pe noapte, mature, care trecute prin tubul digestiv şi eliminate odată cu fecalele au rată crescută de germinare). Cu toate că unele vulpi zburătoare pot avea dimensiuni impresionante și greutatea unei pisici, ele pot avea și o atitudine amuzantă: ”hai să speriem oamenii, cu gura plină!!” (încercați să nu râdeți).

2. Peste 400 de specii de plante depind de lilieci pentru a fi polenizate. Iar unele specii de lilieci nu se lasă așteptate și chiar se distrează intrând cu totul în florile mari, din care ies complet îngălbeniți, plini de polen și parcă uimiți de faptul că au fost surprinși de fotograful care cu câteva minute mai înainte nu a fost observat prin apropiere. Aproape că ne imaginăm acest liliac din imagine ca un smiley-face cu dinții mari, gândind: ”very funny… m-ați prins în fapt!!”. Unele dintre aceste plante polenizate de lilieci au valoare economică majoră, fructele acestora regăsindu-se în majoritatea magazinelor: banane, mango, avocado și alte fructe exotice. Tot liliecii polenizează și planta Agave tequiliana, cu care se prepară celebra băutură alcoolică tequila.

3. Din categoria liliecilor nectarivori, avem o specie de liliac cu bot lung care deține recordul pentru cea mai lungă limbă din lumea mamiferelor. Acest liliac trăiește în America de Sud, are dimensiunea unui șoarece iar limba lui măsoară de 1,5 ori lungimea corpului!!

4. Probabil mulți dintre voi își amintesc următoarea glumă: ”Salvați Terra! Este singura planetă unde există ciocolată!!”. Ei bine, neapărat trebuie să o completăm cu următoarea informație: ciocolata există datorită liliecilor! Nu, nu exagerăm! Și nu, liliecii nu lucrează în parteneriat cu marmotele care învelesc ciocolata în staniol pe tărâmul văcuțelor mov! Ei iau foarte în serios etapele producerii ciocolatei fiind, dacă se poate spune așa, ”factorul declanșator” din procesul fabricării ciocolatei! Mai pe scurt, avem ciocolată datorită faptului că liliecii polenizează arborii de cacao, din a căror semințe se fabrică ciocolata. Deci, trebuie să protejăm liliecii dacă vrem să ne bucurăm în continuare de gustul delicios al ciocolatei!

5. Însă, peste 80% dintre speciile de liliecii din lume sunt reprezentate de micii mari mâncători de insecte. În general aceștia au dimensiuni reduse (de până la câteva zeci de grame) și un apetit fantastic, fiecare liliac mâncând aproximativ 1000 insecte/noapte! Raportat la greutatea corpului lor, ei mănâncă în fiecare noapte echivalentul în insecte a 2/3 din greutatea lor. Comparând pofta de mâncare a liliacului cu a unui om, o persoană de 60 de kg ar trebui să mănânce zilnic aproximativ 40 de kg de mâncare!

6. În afara țânțarilor, liliecii consumă un număr uriaș de molii, paianjeni, gândaci de mai și de Colorado, precum și insecte dăunătoare agriculturii, fiind adevărate insecticide naturale. United States Geological Survey estimează că ”contribuția liliecilor la managementul pesticidelor au redus bugetul statelor unite cu 3,7 miliarde dolari/an”. Fără insecticidele chimice, hrana ar fi mai sănătoasă iar prețurile alimentelor mai mici.

7. Excrementele liliecilor (denumite guano) sunt considerate cel mai bun fertilizator organic (la începutul secolului XX s-au extras tone de guano din peșterile din România pentru a fi valorificat și exportat; guano era considerat ”petrolul secolului al XIX-lea”).

8. Pe lângă acest rol important în reglarea efectivelor de insecte, liliecii sunt considerați bioindicatori ai încălzirii globale. În susținerea acestei afirmații avem mai multe motive:

  • Au distribuție geografică largă: pe tot Globul, cu excepţia polilor. Deși aparent au libertatea de a zbura oriunde vor, ei preferă aceleași adăposturi și zone de vânătoare. Liliecii adaptaţi la climă mai rece, atât latitudinal sau altitudinal, pot fi compromişi de încălzirea globală şi, dacă sunt incapabili să se adapteze sau să supravieţuiască vor deveni pe cale de disparitie.
  • Rată de reproducere scăzută: o singură naștere pe an, câte 1-2 pui, în funcție de specie; datorită faptului că iarna nu au insecte să mănânce, liliecii sunt nevoiți să hiberneze pentru a putea supraviețui până la instalarea primăverii. O încălzire bruscă a vremii în timpul iernii sau la sfârșitul acesteia, urmată de un îngheț poate fi fatală acestor animale, deoarece se trezesc din hibernare, își consumă resursele iar mulți dintre ei devin prea slăbiți pentru a putea vâna și nu supraviețuiesc până primăvara. Ratele lente de reproducere pot duce la scăderi rapide ale populaţiilor.
  • Activitatea lor este influenţată de schimbările climatice, mortalitatea lor putând fi cauzată de secetă, frig şi ploi, de căldură extremă sau de cicloane. De asemenea îşi pot pierde adăposturile din cauza schimbării nivelului mării (în cazul peşterilor de coastă).

9.  Liliecii mai pot fi utilizaţi ca indicatori ai prezenţei unei probleme în zonă din următoarele motive:

  • Sunt verigi importante din reţeaua trofică aeriană și sunt relativ imobili prin preferinţa pentru aceleaşi adăposturi şi zone de vânătoare. Răspunsurile lor la degradarea habitatului pot fi corelate cu răspunsurile altor taxoni (de exemplu, insecte);
  • Au o contribuţie importantă în natură ajutând la menţinerea populaţiilor de insecte. Dacă un liliac consumă aproximativ 100-200 țânțari/oră, vă puteți imagina cum nopțile fără lilieci ar fi o adevărată provocare, riscând în fiecare minut să fim ”ciuruiți” de sute sau mii de țânțari, punându-ne greu la încercare nervii, răbdarea și mai ales, sănătatea.
  • În lipsa liliecilor, câteva sute de specii de plante chiropterofile (plante polenizate doar de lilieci) ar putea să dispară, acest lucru producând efecte negative uriașe în economia internațională (să nu uităm că este vorba de banane, avocado, ciocolată…)

10.      Deși mulți cred că liliecii se agață în păr, acest lucru nu este deloc adevărat (vezi articolul ”Liliecii – victimele imaginației noastre”).

11. Uitându-ne la imagini, observăm că liliecii nu prea arată a șoareci, așa cum se spune. Nicăieri nu vom vedea șoareci cu urechi atât de lungi precum liliacul urecheat brun, desemnat liliacul anului 2017 în România. Ba unele specii sunt chiar comice, pot fi albi (liliecii albi de Honduras), colorați (liliacul pictat), pot avea urechile aproape la fel de mari precum dimensiunea corpului lor (liliacul urecheat brun), formațiuni nazale precum liliecii cu potcoavă, sau sunt în trend cu tendințele modei în materie de coafură (liliacul cu creastă). Până și liliecii vampir din ultima imagine (care trăiesc în America Centrală și de Sud) par drăgălași. Iar dacă ne gândim că ei rar sug sânge de la oameni, pentru că preferă mai mult animalele, ni se par și mai drăguți.

Pentru toate aceste motive, și în special pentru că datorită liliecilor ne putem bucura de gustul ciocolatei și a bananelor, declarăm liliecii ca fiind cele mai interesante animale! Și pentru că peste 80% dintre speciile de lilieci se hrănesc cu insecte dăunătoare omului, agriculturii și pădurilor, considerăm că merită să protejăm aceste animale! Haideți să spunem tuturor cât de extraordinari sunt liliecii!

Georgiana Crețu
Georgiana Crețu

Specializată în studiul liliecilor și analiza ultrasunetelor.

3 comentarii
    Gheorghiciuc Petru

    Chiar m-a impresionat acest site’ Deci chiar am văzut și la mine la munca undeva pe acoperiș un liliac’Pe viitor nu am sa m-a mai sperii de aceste animăluțe interesante👌👌👏😺

      Pahoni Corneliu

      Să iubeşti lilieci. Hmmm…Gânditor…❓❔😍😙😘😚

Adaugă un comentariu
Numele tau *
Email *
Mesajul tău

Scrise de...
Adrian Andrei

Producător de muzică. Muzician al producției.

Adrian Popescu

Om bun la toate, dar mai ales la marketing.

Alex Tocilescu

Scriitor. Publicitar. Pisicofil. Președinte de bloc.

Alexandru Anghel

Luptător al Binelui. Al Binelui Învinge.

Ana Coman

Cu vocea și chitara la degetul mic.

Ana-Maria Șchiopu

Master Shifu în ale istoriei.

Bogdan Budeș

Spirit critic. Regizor.

Bogdan Șerban

LogOutist profesionist.

Carla Teaha & Adrian Popescu

Scandinavi din România.

Carla-Maria Teaha

Neastâmpărată și nealiniată. Cucerește Radio Guerrilla pentru toate fetele de pe frecvențe.

Claudiu Leonte

Spirit ludic și gastronom liric.

Control Club

Muzică. La Control.

Corina Jude

Iubitoare de insecte. În special Lepidoptere.

Cristina Toma

Manager al Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi.

Doru Panaitescu

Iubitor de păsări și alte animale.

Emil Popescu

noi seara nu mâncăm (și nu bem), doar asociem

Florin Iaru

Poet. Optzecist douămiist. Martor al lui Apple.

George Mihalcea

Știrist. Cinefil convins.

Georgiana Crețu

Specializată în studiul liliecilor și analiza ultrasunetelor.

Gilda Comârzan

Stăpâna hohotelor de surâs.

Ionuț Tăușan

Antlover: pe urmele furnicilor.

Iulian Tănase

Războinic de tot RîSSul.

LIFE.ro

Site de viață bună. Și povești inspiraționale. LIFE.ro - Stories to Inspire.

Liviu Mihaiu

Fondator Academia Cațavencu. Fondator Radio Guerrilla.

Liviu Surugiu

Scriitor. Cititor. Bun la amândouă.

Mădălina Ștefu

Absolventă de anagramatică și alte jocuri de cuvinte.

Mani Gutău

Muzician de cuvînt.

Marta-Ramona Novăceanu

Profă de Română de România.

Matei Oprina

De la Guerrilla de Dimineață până seara.

Mihai Dobrovolschi

Cogito Ego Sum.

Mitoș Micleușanu

Spirit multifuncțional, atins de Febre39.

Nic Cocîrlea

Tovarăș de drum. Camarad, Nomanslander.

Oleg Garaz

Muzicolog, specialist în BMW (Bach, Mozart, Wagner)

Petru Stratulat

Liniștitor, fără efecte.

Radio Guerrilla

Suntem noi, toți cei care gândim la fel. Eliberadio.

Redacția

Una pentru toți, toți pentru Radio Guerrilla.

Ruxandra Georgescu

Îndrăgostită de toate cele care nu există.

Sebastian (Memo) Vrînceanu

Maestru biciclofonist.

Sergiu Torok

Iubitor de fluturi.

Simona Toma

Poetă, librar şi încă ceva.

Sorel Radu

Progresare humanum est.

Sorin Badea

Cu știința-n sânge.

Teodora Vamvu

Zînă online. Dar și offline.

VRTW

Vinyl, Rum, Tapas & Wine